enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:04 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı…
09:52 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:02 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:51 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diplomasi trafiği
00:21 Putin’den Hamaney için taziye mesajı: ‘Uluslararası hukukun ihlali’
00:21 Kocaeli Büyükşehir, Üsküdar Vapuru faciasını unutmadı; 392 can, 1 Mart’ın yıl dönümünde dualarla anıldı
00:20 Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde insansız hava araçlarının (İHA) parçaları sonucu iki kişi yaralandı
00:14 Hollanda’da 17 Nisan’da başlayacak sergide, Osmanlı’nın diplomatik ağırlığını hatırlatan figürler izlenecek…
00:13 Bloomberg yazdı: Türkiye, petrol ve uzay istasyonuyla Afrika açılımını hızlandırıyor”
00:12 Kocaelispor Taraftarı Başkan Büyükakın’dan istemişti: O çocuklar maçta yerlerini aldı
00:11 Portre: Ayetullah Ali Hamaney kimdir?
00:11 Ramazan çadırında paylaşmanın tadı bir başka: İftar sonrası ücretsiz ikramlar Büyükşehir’den
00:10 Kaç Yıl Sürdü?
00:09 Sahanın Durumu, Raporun Gereği ve Zamanlama
00:06 Nakit Varken Batmak: Şirketleri Sessizce Çökerten Finansal Yanılgı
00:04 Hürmüz kapanırsa ne olur? Küresel enerji hattı tehlikede
00:03 Ateş Çemberinde Akıl Arayışı
09:53 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Mısır ve Endonezya dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yaptı.
09:29 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, İncirlik Hava Üssü’nden “canlı yayın” yapılmasıyla ilgili resen soruşturma başlatıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu’nun (TABEF) beşincisi bugün İstanbul’da atılacak

Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu’nun (TABEF) beşincisi bugün İstanbul’da atılacak
16.10.2025
A+
A-

* Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu’nun (TABEF) beşincisi 16-17 Ekim’de ICEC-İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılacak. Emine Erdoğan’ın katılımının beklendiği “Kadın Liderliği ve Girişimcilik Diyaloğu” oturumunda, ekonomide kadınların artan rolüne, Türkiye ve Afrika’nın kalkınmasına desteğini güçlendirecek politikalara odaklanılacak.

* İşte detayı!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

İSTANBUL, 16 EKİM 2025 – Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 2003’ten bu yana uygulanan “Afrika Stratejisi” çerçevesinde Türkiye’nin Afrika ile ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesine öncelik veriliyor.

Bu kapsamda, 2016’dan beri düzenlenen TABEF’in beşincisi, 16-17 Ekim’de ICEC-İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımının beklendiği forumda, 54 Afrika ülkesi ve Türkiye’den bakanlar, bakan yardımcıları, üst düzey kamu görevlileri ve yaklaşık 3 bin iş insanı bir araya gelecek.

Bu yıl forumda G20 dönem başkanlığını yürüten Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Paul Mashatile’in de konuşma yapması bekleniyor.

Somut ve uygulanabilir çözümler geliştirilecek

Düzenlenecek tematik bakanlar toplantısının yanı sıra sektörel panellerde kıta ile ilişkilere yön verecek tartışmalar yapılacak.

Forum, küresel ekonomik belirsizliklerin ve siyasi gerilimlerin yoğun biçimde yaşandığı, korumacı ticaret uygulamalarının sıklıkla gözlendiği, kural bazlı uluslararası ticaret sisteminin dönüşümden geçtiği bir dönemde Türkiye ile Afrika arasındaki stratejik ortaklığın derinleştirilmesi açısından önemli rol üstlenecek. Bu doğrultuda “Küresel Ekonomik Belirsizlikte Yol Almak: Türkiye-Afrika Ortaklığının Güçlendirilmesi” ana başlığı altında düzenlenecek forumda Afrika ile ortak hedef, öncelikli konulara dair somut ve uygulanabilir çözümler geliştirilmesi olacak.

Türkiye ve Afrika’dan kamu, özel sektör ve STK’lerden üst düzey panelistlerin katkılarıyla gıda güvencesi, altyapı finansmanı, teknoloji ve dijital imalat, ilaç ve tekstil değer zincirleri, enerji ve madencilik, lojistik ve sivil havacılık sektörleri potansiyel işbirliği alanları olarak öne çıkacak.

Emine Erdoğan’ın oturuma katılması bekleniyor

Bu çerçevede, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Enerji veTabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sektörel panellerde ilgili Afrikalı bakanlarla katılımcılara hitap edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımının beklendiği “Kadın Liderliği ve Girişimcilik Diyaloğu” oturumunda, ekonomide kadınların artan rolüne, Türkiye ve Afrika’nın kalkınmasına desteğini güçlendirecek politikalara odaklanılacak.

Forumda, B2B görüşmelerinin yanı sıra Ticaret Bakanlığının Afrika kıtasında görev yapan ticaret müşavirleri ve ataşeleri ile de bir araya gelinecek. Ülke sunumlarıyla iş çevreleri ilk ağızdan Afrika ülkelerinin yatırım ortamı ve fırsatlarına ilişkin bilgi alma imkanı elde edecek.

2003’te 5,4 milyar dolarolan Türkiye-Afrika toplam ticareti 37 milyar dolara kadar yükseldi.

Türkiye-Afrika toplam ticaretinin yanında “Afrika Ülkeleri ile Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi”nin kararlılıkla uygulanmasının somut sonucu olarak 15 milyar doları aşan yatırımlar ve firmaların üstlendikleri 11,4 milyar dolarlık projelerle toplam dış ticaret bu yıl 98 milyar dolara ulaştı.

Forumun, Türkiye-Afrika ortaklığı ile kalkınma ve refah hedefleri doğrultusunda yatırımcılara kılavuzluk edeceği öngörülüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.