enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP’li belediyeler, ellerindeki suyu millete ulaştıramıyor”
06:39 SGK prim borcu tecil ve taksitlendirme işlemlerinde peşinat şartı kaldırıldı
06:21 (BDDK), kredi kartı limitlerinde eğitim ve sağlık harcamalarını istisna kapsamında tuttu
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:50 AVRUPA HABERLERİ / Brüksel, sosyal medya kısıtlamasında AB ülkelerini yetki aşımına karşı uyardı
00:45 Bakan Bolat: “Bölgede ekonomik hayata dönüş yeniden güç kazandı”
00:26 “İran-ABD gerginliği”
00:19 Erdoğan,”Asrın felaketinin yıl dönümü yaklaşıyor diye deprem turistleri yine hareketlenmiş vaziyette”.
00:11 Zelenskiy: Şubat 2022’den bu yana 55.000 Ukraynalı asker öldü
00:10 Bakan Bolat, “Deprem bölgesinde e-ticaret alanında nitelikli insan kaynağı oluşturulacak”
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Biz, tüm renkleriyle bir, bütün, güçlü, huzurlu bir Suriye’den yanayız”
17:49 Ziraat Türkiye Kupası B. Grubu üçüncü maçında Konyaspor 5 golle galip
17:36 Trendyol 1. Lig’in 24. haftasında oynanacak müsabakalarda görev alacak hakemler belli oldu.
17:31 Bakan Kurum: Bizim insanımız devletine ‘devlet baba’ der
17:07 Rusya Maliye Bakanlığı: Petrol ve doğal gaz gelirleri yaklaşık 5 milyar dolar geriledi
13:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
11:54 Türkiye’nin 6 Şubat 2023’te depremlerin yol açtığı hasarların giderilmesi ile bölgenin yeniden imarına yönelik çalışmalar sürüyor.
09:49 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:58 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türk savunma sanayiinin yükselişi sürüyor

Türk savunma sanayiinin yükselişi sürüyor
08.02.2024
A+
A-

* Savunma sanayiinin millileşmesi Türkiye’yi dünyada önemli bir konuma taşıdı. Bugün dünyanın birçok ülkesine ürün ihraç ediliyor.

* Son üç yılın rakamlarını ve Türkiye’nin geldiği noktayı sizler için derledik.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Damla Bürçeler
Damla BÜRÇELER

1964’te ABD Başkanı Johnson, İsmet İnönü’ye bir mektup gönderdi. Mektupta “ABD ve NATO’nun hibe ettiği hiçbir silah ve teçhizatın Türkiye tarafından kullanılamayacağı” yazıyordu.

Bu sözler Kıbrıs Barış Harekatı’nı 10 yıl geciktirdi. Silah ambargoları, milli savunma sanayinin ne denli önemli olduğunu ortaya koydu.

Türkiye şimdi kendi insansız savaş uçaklarını, roketlerini, elektronik harp sistemlerini üretiyor. Kendi savaş gemisini üreten 10 ülkeden biri artık.

2023’ün ilkleri…

Hepsini saymak mümkün değil zira 2023’te pek çok ilke imza atıldı. Türk savunma sanayii 2023’teki ilk teslimatı elektronik harp alanında gerçekleştirdi. Ağır sınıf taarruz helikopteri Atak-2, insansız savaş uçağı Anka-3, insansız hava aracı Bayraktar TB3 ve Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim uçağı Hürjet gökyüzüyle buluştu.

Yerli ve milli ilk helikopter motoru TS1400, Gökbey helikopterini uçurdu. Milli muharip uçağa KAAN ismi verildi ve ilk uçuşuna hazırlık için yoğun bir çalışma yürütülüyor. Aynı anda 3 fırkateynin de üretimine başlandı.

Türk savunma sanayiinin yükselişi sürüyor

İhracat rakamı 5 milyar 500 milyon dolara oldu

Türk savunma sanayiinin son yıllarda gösterdiği gelişim, yurt dışı pazarlarda da ilgiyi artırdı. Bu durum, sektörün ihracat performansını istikrarlı şekilde artırdı.

Türk Savunma Sanayii 2020 yılını 2 milyar 278 milyon 695 bin DOLAR ihracatla kapattı. 2021 yılındaki 3 milyar 200 milyon dolarlık rakam, 2022’de 4 milyar 400 milyon dolar oldu.

İhracat rekoruna imza atan savunma ve havacılık sanayii, 2023’te bu rakamı yüzde 27’lik bir artışla 5 milyar 500 milyon dolara yükseltti.

İnsansız hava aracı üreticisi Baykar, Suudi Arabistan’da Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracatı sözleşmesine imza attı. Akıncı, 8 ülkeye gönderiliyor.

Yazılım tabanlı milli deniz telsizi ve milli vurucu insansız hava aracı ALPAGU ihracat listesine girdi.

Türk savunma sanayiinin yükselişi sürüyor

BAYKAR’dan tarihi başarı

Son 10 yıl içinde 185 ülkeye 230 çeşit ürün gönderildi. 2023’ün ihracat şampiyonu 1 milyar 766 milyon dolarla BAYKAR oldu. BAYKAR’ı, 864 milyon dolarla TUSAŞ, 439 milyon dolarla MKE takip etti.

Dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi kabul edilen ‘Defense News Top 100’ listesine 2023 yılında 4 Türk firması girdi. Bunlar ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN ve ASFAT…

Gökyüzüyle buluşan her hava aracı, denize indirilen savaş gemileriyle Türkiye, Savunma Sanayii ve havacılık alanında güçlü bir oyuncu.

***
Yazar hakkında
Damla BÜRÇELER, 1991’de İzmir’de doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünden 2014’te mezun oldu. Üniversite yıllarında TRT Okul ve TRT Belgesel’de metin yazarlığı yaptı. 2017’de başladığı TRT Haber’de muhabir olarak görev yapıyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.