* Türk Dış Politikaları Araştırma Merkezi (TUDPAM) bünyesinde hazırlanan ‘DIŞ BAKIŞ – Nisan 2025’ dergisinin 4. sayısı yayımlandı, okurlarla buluştu.
* Detayı haberimizde!…
TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency
ESKİŞEHİR, 15 MAYIS 2025 – Gündemin hızlı değiştiği Türkiye’de kamuoyuna kalıcı işaretler bırakmayı hedefleyen DIŞ BAKIŞ, Türkiye’nin kendine gelmek ve ayağa kalkmak için mücadele verdiği bu yeni dönemin kriterlerini ortaya koymak için çıkıyor.
Türk Dış Politikaları Araştırma Merkezi (TUDPAM) bünyesinde hazırlanan ‘DIŞ BAKIŞ‘ dergisi, TUDPAM Başkanı Hüseyin YELTİN’in genel yayın yönetmeliğinde aylık periyotta yayımlanıyor.
Güncel siyaset ve dış politikaya dair konuların ele alındığı ‘DIŞ BAKIŞ‘ dergisi, her ay belli bir konuyu, uzman akademisyenler tarafından bilim insanlarının derinlemesine analiz ediyor. Ayrıca kamuoyunun yakından takip ettiği isimlerle her sayıda ön plana çıkacak bilim insanlarının görüşleri yer alıyor.
‘Azerbaycan‘ kapağıyla yayımlanan ‘DIŞ BAKIŞ – Nisan 2025‘ dergisinin 4. sayısının içeriği hakkında bilgi veren Türk Dış Politikaları Araştırma Merkezi (TUDPAM) Başkanı Hüseyin YELTİN, “TUDPAM olarak, Dış Bakış dergimizin bu özel sayısında kardeş ülke Azerbaycan’ı mercek altına almaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz” dedi.
(TUDPAM) Başkanı Hüseyin YELTİN, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki köklü bağlar ve ortak tarihin, kültür ve stratejik hedefler etrafında şekillenmiş; bu ilişkinin, “Bir millet, iki devlet” anlayışıyla bölgesel ve küresel ölçekte örnek bir ortaklık modeline dönüştüğüne dikkat çekti.
YELTİN, bu sayıda, Azerbaycan’ın jeopolitik konumu, tarihi süreçleri, dış politikası ve Türkiye ile stratejik iş birliğinin bölgesel dinamiklere etkilerinin, alanında uzman akademisyenlerin derinlikli analizleriyle ele alındığını açıkladı.
Prof. Dr. Ali Asker, “Geçmişten Günümüze Türklük Bilinci: Harp Esirlerinden Kamu ve İnsani Diplomasinin İnşasına” başlıklı yazısında, Türklük bilincinin tarihsel evrimini ve insani diplomasinin inşasındaki rolünü çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Prof. Dr. Yıldız Deveci Bozkuş, “Jeopolitik Dönüşümün Eşiğinde: Şuşa Beyannamesi Bağlamında Türkiye-Azerbaycan Stratejik Ortaklığı” makalesinde, Şuşa Beyannamesi’nin iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı nasıl yeni bir boyuta taşıdığını değerlendiriyor.
Doç. Dr. Marziye Memmedli, “Azerbaycan” başlıklı yazısıyla ülkenin kimliğine ve dinamiklerine bütüncül bir bakış sunarken; Doç. Dr. Tuğba Eray Biber, “Azerbaycan -Türkiye İş Birliği Bağlamında Güney Kafkasya’da Yeni Bir Jeopolitik Dönem: Barış, Zengezur Koridoru ve Denge Üzerine Bir Analiz” başlıklı çalışmasında, Zengezur Koridoru’nun bölgesel barış ve dengeye katkılarını inceliyor.
Dr. Elnur İsmayıl, “Uluslararası Sistemde Azerbaycan’ın Jeopolitiği ve Dış Politikasının Temel Öncelikleri” başlıklı yazısında ise, Azerbaycan’ın küresel sistemdeki konumunu ve dış politika stratejilerini analiz ederken; Dr. Medihanur Argalı, “Karabağ’dan Türk Dünyasına: Türkiye Azerbaycan Savunma Ortaklığının Bölgesel Entegrasyona Etkisi” makalesinde, savunma iş birliğinin Türk dünyası için entegrasyon potansiyelini ele alıyor.
Şahin Aliyev, “Tarihten Bu Yana Azerbaycan: Stratejik Konum, Tarihi Süreç ve Modern Dönem Analizi” başlıklı yazısıyla Azerbaycan’ın tarihsel ve modern dönemdeki stratejik önemini derinlemesine irdeliyor.
Son olarak, Fariz Polizade, “Azerbaycan’da Azınlıklar/Güney Bölgesi: Dil, Sosyal Yapı, Kimlik” başlıklı çalışmasında, Azerbaycan’ın çok kültürlü yapısını ve güney bölgesindeki sosyal dinamikleri masaya yatırıyor.
Türk Dış Politikaları Araştırma Merkezi (TUDPAM) Başkanı Hüseyin YELTİN, bu özel sayının, Azerbaycan’ın yalnızca bölgesel bir aktör olmadığını, aynı zamanda Türk dünyasının entegrasyonunda ve küresel jeopolitikte kilit bir rol oynadığını gözler önüne serdiğine vurgu yaptı.
Türkiye-Azerbaycan iş birliğinin, Karabağ zaferinden Zengezur Koridoru’na, savunma ortaklığından kültürel dayanışmaya uzanan geniş bir yelpazede, hem bölgeye hem de Türk dünyasına sunduğu fırsatların, dergin bu sayısında kapsamlı bir şekilde ele alındığını söyleyen (TUDPAM) Başkanı Hüseyin YELTİN, “TUDPAM olarak, bu değerli çalışmaları okuyucuyla buluşturmanın gururunu yaşıyor, emeği geçen tüm yazarlarımıza ve kıymetli okurlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Azerbaycan’ın yükselen yıldızının, Türkiye ile omuz omuza daha nice başarılara imza atacağına olan inancımız tamdır” şeklinde konuştu.
TÜHA HABER / SABAH Gazetesi Yazarı Mahmut ÖVÜR, ‘HDP’nin kapatılması ve lobiler’ başlıklı köşe yazısında, başta Washington olmak üzere küresel birçok merkezde Türkiye karşıtlığının son dönemde bir hayli arttığını belirterek, şimdi HDP’nin kapatılma süreciyle bunun çok daha yükseltileceğini ve Türkiye karşıtı lobilerin harekete geçeceğinin altını çiziyor. Mahmut ÖVÜR, bunun da...
* Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi (TUDPAM) olarak dijital dergi formatında yayınlanan Dış Bakış’ın 2025 yılı ocak sayısı yayımlandı. * Okuyucuların beğenisine sunulan Dış Bakış’ın 2025 yılı ocak sayısında; Türkiye’nin deniz yetki alanları, enerji güvenliği ve bölgesel stratejileri üzerine önemli tartışmaların yaşandığı bu dönemde, Mavi Vatan Doktrini ve Türkiye’nin denizlerdeki...
Ahmet Hakan, Haydar Baş’ın oğlu Hüseyin Baş’ın “Ben de Millet İttifakı’nda olmak istiyorum. Beni de alın masaya” çıkışı sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Ahmet Hakan, Haydar Baş’ın oğlu Hüseyin Baş’ın “Ben de Millet İttifakı’nda olmak istiyorum. Beni de alın masaya” çıkışı sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. İYİ Parti’den Baş’a gelen “Masaya alınmayı hak ediyorsun” cevabını inceden...
* İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında hazırlanan raporda, 281 milyon 173 bin 33 lira kamu zararı oluştuğu, 274 milyon 630 bin 3 lira yersiz ödeme yapıldığı, İZBETON AŞ’nin 973 milyon 263 bin 42 lira, mağdurların ise 41 milyon 935 bin 79 lira zarara uğratıldığı belirtildi. * Detayı bültenimizde!…...
TÜHA HABER / Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, herkes doğduğu şehirde yaşasaydı yaklaşık 16 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’un nüfusu sadece 2,5 milyon olacaktı. Peki, herkes memleketinde yaşasaydı en kalabalık il hangisi olacaktı? Yaklaşık 16 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’da sayı her geçen gün artıyor. İstanbul’un nüfusu dünyadaki birçok ülkeden fazla. Ancak...
ANKARA-TÜHA HABER / Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında 29 Eylül’de yapılan görüşme iki tarafın ilişkileri derinleştirme taahhüdüyle sona erdi. Ancak bu yaklaşımın Türk-Amerikan ilişkilerine daha da zarar verebileceğini belirtenler var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin arasındaki son görüşmede Erdoğan Türkiye’nin Rusya’dan askeri...