enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

(TÜREB):10 yılda 10 kat büyüdük. 2030’da 25 bin MW’a ulaşırız

(TÜREB):10 yılda 10 kat büyüdük. 2030’da 25 bin MW’a ulaşırız
27.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Türkiye Rüzgar Enerji Birliği (TÜREB) Başkanı Hakan Yıldırım, ‘Rüzgarda kurulu gücümüz 10 yılda 10 kat arttı. Şu anda 8 GW kurulu gücü aşmış durumdayız. Rüzgar enerjisini bir memleket meselesi olarak ele aldık, işimizi daima bu hassasiyetle yaptık. Rüzgarda Türkiye’nin 2030 yılında 25 bin MW’a ulaşacağını öngörüyoruz’ dedi.

(TÜREB) Başkanı Hakan Yıldırım, (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada, tüm dünyada yeşil yatırımların arttığını hatırlatarak, büyük şirketlerin fosilden ve bazı devletlerin kömürden çekildiğini söyledi.

‘Ülkeler artık enerjide dışa ya da fosil kaynaklara bağımlı olmak istemiyorlar” diyen (TÜREB) Başkanı Yıldırım, Enerji arzının ve temininin en güvenli yollarından birinin, kendi öz kaynaklarınızdan faydalanmak olduğunu ve İklim krizinin de insanlığı bu yönde zorladığını ifade etti.

Hakan Yıldırım, Türkiye’nin özellikle son 10 yılda yenilenebilir enerji alanında ciddi bir atılım yaptığını dile getirerek, ‘Bunda hükümetimizden yatırımcılarımıza, dünyadaki trendlerden insan kaynağımıza kadar pek çok faktörün rolü oldu. Türkiye’nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı yüzde 65’lerin üzerine çıktı. Bu gerçek bir başarıdır’ diye ekledi.

(TÜREB) Başkanı  Yıldırım’ın rüzgar enerjisi konusunda verdiği bilgiler ise şöyle:

‘Rüzgarda kurulu gücümüz 10 yılda 10 kat arttı. 2019 yılsonu itibarıyla 198 santralde 8 bin 56 megavat kurulu güce imza attık. Rüzgar enerjisini bir memleket meselesi olarak ele aldık, işimizi daima bu hassasiyetle yaptık. Şu anda 8 GW kurulu gücü aşmış durumdayız. Ama ülkemizin rüzgar kapasitesi türbin teknolojilerindeki aralıksız gelişmeler nedeniyle şu an 100 ila 120 bin MW seviyelerine geldi. Yani alınacak daha çok yolumuz var.’

Rüzgarda 17 bin kişiye yakın istihdam mevcut

‘Para dünyadaki yönelimi, tüketimi etkileyen kararları izler. Günümüz dünyasında bunun enerjideki karşılığı çevreye duyarlı üretim yapmak. Bu da yenilenebilir enerji kaynaklarının neden giderek daha fazla kullanıldığını açıklıyor’ diyen Yıldırım, finansman olanaklarının da bu tarafa kaydırılmasının beklenen bir durum olduğunu ve bunun artarak devam edeceğini belirtti.

Başkan Yıldırım, ‘‘Yeşil dönüşüm’ dediğimiz şey tam olarak enerjide yaşanan durum. İstihdam da bu tarafta yoğunlaşıyor. Türkiye’de rüzgarda 17 bin kişiye yakın bir istihdam mevcut. Yatırımlar arttıkça bu alandaki insan kaynağı ihtiyacı da aynı ölçüde artmaya devam edecek. Biz rüzgarda Türkiye’nin 2030 yılında 25 bin MW’a ulaşacağını öngörüyoruz’ ifadesini kullandı.

‘Mücbir sebep ilanı’ talep etmiştik

COVID-19’un her sektörü etkilediği gibi yenilenebilir enerjileri de olumsuz etkilediğine dikkat çeken (TÜREB) Başkanı Yıldırım, ‘COVID-19 salgını, tüm dünyayı ve tedarik zincirlerini çok olumsuz etkiledi, bu bize de yansıdı. 2020 yılı sonunda yaklaşık 1,5 GW’lık yeni rüzgar kurulu gücünün devreye alınması planlanırken şimdi bu planlamalarda ciddi sıkıntılar var, gecikmeler bekleniyor” dedi.

Yıldırım, “Bu anlamda sektör için ‘mücbir sebep ilanı’ talep etmiştik ancak bu karar alınmadı. Bunun sektörü sıkıntıya soktuğunu söylememiz gerek. Yine de umutsuz değiliz. Bu zor zamanları da aşacağız. Yeni kapasite ilan edilmesi ve rüzgarda iki kez yapılan YEKA yarışmalarının da devam etmesini bekliyoruz. Tabii sadece rüzgarda değil yenilenebilir enerji sektörünün tamamının beklentisi bu yönde diyebiliriz” ifadesini kullandı.

Her ne kadar COVID-19 salgını enerji sektörünün genelini ve özellikle yenilenebilir enerjiyi ciddi ölçüde olumsuz etkilemiş olsa da Türkiye’nin bu rotadan ayrılacağını düşünmediklerini belirten (TÜREB) Başkanı Yıldırım,  Enerji yatırımcısının da bu alandaki yatırımlarını yoğunlaştırmaya devam ettiğini, Türk insanının girişimci ruhunu bildiklerini ve  ayrıca ülkemizde yabancı sermayenin de yenilenebilir alanına ciddi bir ilgisi bulunduğunu kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Ekim 2020] 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.