enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:56 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Ailesi, ‘Yaz Buluşması’ için Ankara’da bir araya geldi
07:48 Ankara 2026 Türk Dünyası Turizm Başkenti seçildi
07:20 Dünya Avrupa’nın ortasındaki soykırıma sessiz kaldı: Srebrenitsa
00:00 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “PKK’nın tüm yapılarıyla silah bırakması şart”
23:41 Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü
22:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir dönemin kapıları aralanıyor
22:13 Cumhurbaşkanı Edoğan, “Pek çok tuzağa, oyuna, senaryoya, sinsi saldırıya maruz kaldık”
21:41 Emine Erdoğan: Kadınların emeğiyle şekillenen güçlü yarınlara olan inançla, birlik ve başarı dileklerimle
21:31 ÖSYM Başkanlığınca ilk kez uygulanan Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’nın ikinci ve son oturumu olan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi tamamlandı.
21:15 15 Temmuz’da “Zaferin Adı Türkiye” dünyanın dört bir yanında yankılanacak
11:18 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
09:08 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
07:25 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), ‘Terörsüz Türkiye’ için umut veren gelişmeleri önemsiyoruz
23:40 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
20:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
20:49 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
18:54 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi bölmeye kimsenin gücü yetmez”
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Japonya’dan sürdürülebilir enerji hamlesi

Japonya’dan sürdürülebilir enerji hamlesi
A+
A-

TÜHA HABER / Dünya nüfusunun yarısından fazlası şehirlerde yaşıyor. Japonya’da yüzde 92 olan bu oran sürdürülebilirlik konusunda yeni sorunlar ortaya çıkarıyor ve ülkeler de kurulan yeni tip şehirlerle soruna yanıt arıyor.

Sci-tech’e hoşgeldiniz. Akıllı bir şehir olmak için mega bir kent olmaya gerek yok. Burada Japonya’da daha küçük toplumlar daha sürdürülebilir olma hedefi ile paylaşım ekonomisi gibi çığır açan büyük ve internet fikirleri teknolojilerini kullanıyor.

Japonya’da Dördüncü Sanayi Devrimi’nin yeniliklerini kullanan iki ‘eko-kasabayı’ ziyaret ediyoruz.

Welcome to Fujisawa, the self-sufficient Japanese smart town | WIRED UK

Fujisawa

Fujisawa Sürdürülebilir Akıllı Şehri ile başlıyoruz.

Eski Panasonic fabrikasının bulunduğu yerde kurulan kasaba, 2 bin kişiye ev sahipliği yapıyor.

Her ev güneş enerjisi panelleri ve akıllı gözlem sistemleri ile donatılmış. Bu da halkın hem hane olarak hem de toplum olarak tüketimini an be an takip etmesine imkan tanıyor.

Çevre konusunda daha fazla bilinçlendiklerini belirten bir Fujisawalı, “Kendi tüketiminizi görmenin önemli etkisi oluyor. Çevre dostu faaliyetler konusunda daha dikkatli olmanıza teşvik ediyor”. diyor.

Panasonic to make Fujisawa Sustainable Smart Town Operational with its Partner Companies | Panasonic Newsroom Global

Karbondioksit seviyesinin düşürülmesi için kasaba sakinleri, yaptıkları her çevreci faaliyetlerinde ödüllendiriliyor ve elektrikli araçların paylaşımı konusunda da teşvik ediliyorlar.

Diğer teknoloji odaklı akıllı şehir projelerinin aksine burada yaşayanlar ilk planda tutuluyor.

Gelecek 100 yıl için hazırlanan vizyon, enerjiden güvenliğe, mobil hayattan sağlığa ve acil durumlara kadar toplum hayatının her yönünü göz önünde bulunduruyor.

Panasonic İş çözümü Bölümü Başkanı Arakawa Takeşi, gerçekleştirdikleri, hedefler sayesinde kasabanın bir süre kendi kendine yetebilmesini sağladıklarını belirtiyor: “Sürdürülebilirlikle ilgili olarak, bu şehirde bazı çevre ve enerji hedefleri belirledik. Bu hedefler, karbondioksit azaltımı, su tasarrufu, yenilenebilir enerji kullanımı ve en önemlisi de bir doğal afet durumunda kurtarma planı ile bağlantılı. Bu nedenle, kasabanın elektrik ve gıda konusunda 3 gün boyunca kendi kendine yetebilmesini sağladık.”

Projenin tamamlanması için 18 kurum birlikte çalışıyor.

Dünyada ve özellikle de Çin’de sağlık ve refah ihtiyacının artmasından dolayı Fujisawa Sürdürülebilir Akıllı Şehri Japonya’da öncü bir çalışma olarak kabul görülüyor.

Doğu Çin’deki Yixing akıllı şehir projesi, kasaba gelişimi ve yönetimi açısından yaşam tarzına dayalı kentsel bir gelişim konseptinden yararlandı. Büyük ilgi gören projedeki tüm evler kısa sürede satıldı.

Kashiwa-no-ha Smart City: Making smart use of local energy sources to build the communities of the future : Social Innovation : Hitachi

Kashiwa-no-ha

‘3 günlük enerji özgürlüğü’

Diğer bir çevreci şehirdeyiz: Kashiwa-no-ha. Bu da tam bir devrim niteliğindeki şehrin enerji merkezi.

Bu akıllı şebeke tesisi, Japonya’nın en büyük lityum-iyon hücre depolama sistemlerinden birinin yanı sıra güneş enerjisi ve gazla çalışan acil durum jeneratörlerini de içeriyor.

Kasabanın Akıllı Merkezi’nin denetlediği şebeke, elektrik kesintisine anında yanıt verip üç gün boyunca otonom kalabiliyor.

Bu benzersiz enerji yönetim sistemi, kasabada Mart 2011’de meydana gelen Japonya Depremi’nin ardından yaşanan elektrik kesintisi sonrasında tasarlandı.

Ayrıca, güç tüketiminin dörtte bir oranında azaltılmasına da yardımcı oldu.

Tokyo Üniversitesi Frontier Bilimler Enstitüsü Dekan Yardımcısı Deguçi Atsuşi:

“Şu anda Japonya, hükümetin “Toplum 5.0″ adı vererek başlattığı konsept üzerine kurulmuş akıllı şehirler inşa ediyor” diyor ve ekliyor: “Ve bu konseptin ana fikrini “halk odaklı” veya “insan merkezli” akıllı şehirler oluşturuyor.

Kashiwanoha T-SITE — Klein Dytham architecture

Kashiwanoha

Kashiwanoha aslında sadece en son teknolojiyi tanıtmakla kalmıyor. Herkesin kendini mutlu hissedebileceği bir yer inşa etmek için yerel halkın bu konuda uzmanlaşmasını da sağlamak istiyoruz.”

Kentsel Tasarım Merkezi, yerel halkın akıllı şehirler hakkında bilgi edinmesini ve arada bir bağ kurulmasını sağlıyor.

Şehrinin nasıl inşa edileceğini konuşmak için yönetimle vatandaşlar arasındaki bir işbirliği ile oluşturulan çalışma atölyesine katıldığını belirten bir bölge sakini, ayrıca akıllı şehirdeki şoförsüz otobüslerin test çalışmalarına da katkıda bulunduğunu ifade ediyor.

Burası aynı zamanda projenin kamusal, özel ve akademik dünyalardan gelen farklı paydaşlar arasındaki ortaklıklar için bir merkez görevi görüyor.Bu nedenle Japonya için yarının akıllı topluluklarının başarısının temel bileşeninin işbirliği olduğu ortaya çıkıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Ocak 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.