enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:01 Türkiye’de Nehir Havza Yönetiminin Yeni Kurumsal Yapısı 
07:18 Soykırımın yeni yüzü: Kıtlık
07:01 Kanadalı foto muhabiri: Reuters, İsrail’in 246 gazeteciyi öldürmesinde sorumlu
23:24 Memur ve emeklisinin zammı bu hafta belli olacak
23:14 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, bölgede barış ve esenliğin teminatıdır
22:53 İletişim Başkanı Duran: Malazgirt ruhu, Terörsüz Türkiye idealimizin yol haritalarından biridir
22:45 Terörsüz Türkiye hedefi için Meclis’te kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, yarın 6’ncı toplantısını gerçekleştirecek…
21:46 Hatay’ın genç sörfçüleri Kiel’de: Depremin Ardından Umut ve Dayanışma Dalgaları
09:42 Barajlar boşaldı, su kesintileri başladı. Türkiye’nin su yönetimi sorunları ve çözüm önerileri
07:58 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde trafik güvenliğini artırmak amacıyla yaya geçitlerini yeniliyor…
07:47 Etki Odaklı Sohbetler’in konuğu WWF-Türkiye İletişim Grup Müdürü Dr. Neyran S. Akyıldız oldu
07:47 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “Vatandaşın Borcu 5,1 Trilyona Ulaştı!”
07:46 Türk dizileri Rusya’da rekor kırıyor
07:40 * Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Türk Azınlıkları ve Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) Sözcüsü Halit Habip Oğlu, Kosova’ya çalışma ziyaretinde bulundu.
07:40 Gebze’nin ilk Şehidi Numan Dede’nin abisi; “Bizim canımız yandı başkalarının canı yanmasın!’
07:34 Çatalca’daki kum ocağını genişletme projesi İstanbul’un su kaynaklarını ve Kuzey Ormanları’nı tehdit ediyor…
07:30 Aslı Dülgeroğlu, Pfizer Ar-Ge Birimi bünyesinde Çalışma Kalitesi Gözetim Direktörü olarak atandı
07:19 “Cennetin Çocukları” dizisinin ikinci tanıtımı yayınlandı
07:00 Su çürümeden…
23:22 Bir Karış Toprak, Bir Damla Su, Bir Nefes: “Mavi Vatan”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: “TÜBİTAK’ın stratejik yaklaşımı pek çok ülkeye örnek oldu”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: “TÜBİTAK’ın stratejik yaklaşımı pek çok ülkeye örnek oldu”
11.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER : Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, güçlüklere karşı önemli mücadelenin verildiği bu dönemde, TÜBİTAK’ın dünyada pek çok ülkeye örnek olan stratejik yaklaşımıyla birçok yeniliği hayata geçirdiğini, birlikte geliştirme ve birlikte başarma odağında COVID-19 Türkiye Platformu’nun oluşturulduğunu belirtti.

Prof. Dr. Hasan Mandal ile ilgili görsel sonucu(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hasan Mandal, Platformda ilaç ve aşı alanında üniversite – araştırma merkezi – özel sektördeki en yetkin bilim insanlarının bir araya geldiğini, ülkemiz ve insanlık için gece ve gündüz çalışarak yenilikçi çözümler geliştirdiklerini kaydetti.

Prof. Dr. Mandal, “Bu platformdaki araştırmacılarımızın önemli kısmı öğrencilerimiz. Bu şekilde geleceğimizi oluşturacak gençlerimizi de araştırma ekosistemimize dâhil ettik. Bu çalışma yöntemi ülkemizde ilk kez gerçekleşiyor. Ağustos ayında TÜBİTAK Gebze Yerleşkemizde, aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarında 7/24 görev alan bilim insanlarımız ile bir araya gelerek, onları tek tek dinlemeniz ve birebir görüşmeler yapmanız, bizler için çok önemli bir motivasyon ve sorumluluk kaynağı olmuştur” dedi.

“Yerli aşıların virüse karşı etkinliği ve güvenirliği daha yüksek olacak”

Bu zorlu süreçte normal şartlarda uzun yıllar süren aşı ve ilaç çalışmalarında kısa zamanda çok büyük başarılar elde edildiğine değinen Prof. Dr. Mandal, “Önemle belirtmek isterim ki bu aşılar, yurtdışında çalışılanların benzeri değil, virüse karşı etkinliği ve güvenirliği daha yüksek aşılar olacak” diye konuştu.

Prof. Dr. Mandal, aşı çalışmaları ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “İnaktif aşı adayımız, kullandığımız adjuvan tipinden dolayı dünyadaki diğer inaktif aşılardan daha etkili olacak şekilde geliştirildi. Yine daha gelişmiş ve yeni bir tasarım içeren adenoviral vektör aşımız da 2. nesil aşı adayıdır. Virüs benzeri parçacık türü aşı adayımız biyoteknolojik açıdan dünyadaki en yenilikçi aşı grubunda. Bu konuda bilim insanlarımıza ve onların gücüne güç katan genç araştırmacılarımıza güvenimiz sonsuz.”

Prof. Dr. Hasan Mandal, birlikte çalışma ve birlikte başarma yaklaşımının COVID-19 platformu kapsamında ilk ürünlerini verirken, aynı yaklaşımın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından belirlenen gıda arz güvenliği, biyogüvenlik, siber güvenlik ve ülkemizin en önemli güçlüklerinden olan deprem alanına da taşındığını söyledi.

Prof. Dr. Mandal, şöyle devam etti: “Yüksek Teknoloji Platformlarımız, Siparişe Dayalı Ar-Ge ve Patent Lisanslama Programlarımız, Sanayi Doktora Öğrencilerimiz, Ulusal ve Uluslararası Lider Araştırmacılarımız ile ekosistemimize yeni imkânlar sunuyoruz. Zatı Alinizin açıkladığı ve aldığımız yoğun ilgiyle, lisans düzeyinde 1.500 STAR bursiyerimizi araştırma projelerimize dâhil ettik.”

“Teknolojiyi takip eden değil, takip edilen ülke konumuna geliyoruz”

Birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımının, ülkemizin AB Ufuk 2020 performansını da farklı bir boyuta taşıdığına işaret eden Prof. Dr. Mandal, “Fonlanan proje sayımız 911’e, bu projelerdeki yürütücü sayımızı da 1.295’e yükselttik. Bu projelerin 29’unun koordinasyonunu ülkemizdeki kurum ve kuruluşlarımız gerçekleştiriyor. Artık sadece projelerin ortağı değil, bu projelerin koordinatörü oluyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatına göre kaynak verimliliği yüksek bir geleceğe geçiş sağlayacağız. Bilim insanlarımızın yetkinliklerini birleştirdiğimizde çözüm bulamayacağımız hiçbir güçlük yoktur. İlk kez bu dönemde Ülkemiz Avrupa’ya ödediği ulusal katkı payının daha fazlasını geri aldı. Avrupa Komisyonu’nun 2020 Yılı Türkiye Raporu’nda, Türkiye’nin bilim ve araştırma faslı hazırlıklarının ‘çok ileri’ düzeyde olduğu belirtilmiştir. Artık teknolojiyi takip eden değil, takip edilen bir ülke konumuna geliyoruz” dedi.

HABER : Mustafa SALMAN & Kocaeli (Gebze)

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.