enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
20:49 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
19:18 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:54 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi bölmeye kimsenin gücü yetmez”
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
06:35 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TSK’nın uçan komandoları

TSK’nın uçan komandoları
13.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Türk Silahlı Kuvvetleri’nin paraşütçü komandoları, Türkiye’nin gökyüzündeki cesur gücü. Kıbrıs Barış Harekatı’nda “yağmur gibi Beşparmak dağlarına” inen paraşütçü komandoların bir günlük eğitimine TRT Haber tanıklık etti.

Büşra İpiçürük
TRT Haber : Büşra İpiçürük
Resul Daban
TRT Haber : Resul Daban

Yıl 1974…

20 Temmuz sabahın erken saatleri…

Gözler Türkiye ufkundan bir an bile ayrılmıyor.

Kuzeyden doğan güneş ve ardından ufukta nokta nokta beliren Türk savaş uçakları. O günün şahitleri sonrasında; “Kıbrıs Türkü’nün güneşi o an doğmuştu” diyeceklerdi.

Çok kısa bir süre sonra Türk jetleri Kıbrıs semalarını büyük bir gürültüyle inletti.

Ardından uçakların tahliye kapıları açıldı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin paraşütçü komandoları yağmur gibi Beşparmak dağlarına doğru kendilerini boşluğa bıraktılar.

Gökyüzünde sayısız nokta yere inmeye başlamıştı.

Kıbrıs artık emin ellerde, Kıbrıs Türkü güvendeydi.

Fotoğraf: AA (ARŞİV)

[Fotoğraf: AA (ARŞİV)]

Paraşüt birliği her silahlı kuvvet için vazgeçilmez

O gün tarih yazan paraşütçü komandolar TSK’nın gözde birliklerinden biri…

Paraşütçülük, hava indirme harekatlarının askeri açıdan sağlandığı avantajlar sayesinde bugün her silahlı kuvvet için vazgeçilmez bir güç.

İlk paraşüt birliğine 1956 yılında kavuşan Türkiye bu alanda büyük gelişme gösterdi.

1956 yılında takım seviyesinde kurulan Paraşüt Birliği zamanla tabur seviyesine çıkarıldı. 1962 yılından itibaren de Dağ Komando Okulu bünyesinde askeri paraşütçü yetiştirmeye devam ediyor.

Kayseri 1. Komando Tugayı Komutanlığı, askeri paraşüt eğitimleriyle Türk havacılığının dünyanın önde gelen havacılık kuvvetlerinden biri olmasına katkı sağlamaya devam ediyor.

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Türkiye’nin tek hava indirme tugayı

Türkiye’nin tek hava indirme tugayı olan Kayseri 1. Komando Tugayı Komutanlığı, Kıbrıs Barış Harekatı’nın kahramanlarından…

Kıbrıs Harekatı, Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı Harekâtı gibi sayısız harekatlarda görev yapan paraşütçü komandolar, pek çok operasyonda daima başrolde yer alıyor.

“Her personel birbirinden sorumlu”

Yüzde birlik başarısızlığa bile tahammülü olmayan komandolar, neredeyse her gün aldıkları eğitimlerle güçlerine güç katıyor.

Her sabah önce yeminle başlayan eğitimlerde bütün personeller birbirinden sorumlu.

“Önce Emniyet” prensibiyle hareket eden komutanlığın en ufak hataya dahi tahammülü yok.

Fotoğraf: TRT HABER

[Fotoğraf: TRT HABER]

Paraşüt kontrolü, kuşanma ve son hazırlıklar…

Harekatların vazgeçilmez timleri paraşütçü komandolar, düşmanın geri bölgesine hava harekatı yapmadan önce atlayış için hazırlıklar yapıyor.

Hava harekatı öncesinde; atma sahasının hazırlanması, işaretlenmesi, emniyete alınması gibi kontrol yapılıyor. Yüksek irtifalardan atlayacak komandolar tek tek önce bu işlemlerden geçiyor.

Titiz kontroller sonunda komandolar sırayla uçağa alınıyor. Atlamaya hazır olan komandolar, kapıya yöneliyor ve “atla” komutuyla uçağı terk ediyor.

Türk Harp tarihinin ilk ve tek hava indirme harekatı 20 Temmuz 1974’te Pınarbaşı ve Gönyeli bölgelerine olmuştu.

Paraşütçü komandolar Kıbrıs Barış Harekatı’nın başarılı olmasında büyük rol oynamıştı.

Harekat boyunca 76 şehit veren birlik, bu tarihin mirasçısı olarak Türk milletine hizmet vermeye devam ediyor. Barışın en büyük teminatı olmaya da devam edecekler.

[TÜHA Haber Ajansı, 13 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.