enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:34 Doğu Karadeniz’den ocak-ekim döneminde bal ihracatı, 1 milyon 834 bin 520 dolara ulaştı.
00:32 Suriye Sahasındaki Meydan Okumalar ve Fırat’ın Doğusu
00:31 Terör örgütü PKK Irak’ın kuzeyindeki Zap bölgesinden tamamen çekildi
00:26 Türkiye genelindeki metro tünelleri, olağanüstü durumlarda 1 milyon 374 bin kişiye acil barınma imkanı sağlayacak kapasitede…
00:19 “2025 yılında 65 ilde 255 kazı alanına ulaştık”
00:19 Şara’nın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Rolü
00:19 Bakan Güler: Kutuların çözümü ve ilk bulgulara ulaşma süreci en az 2 ay sürer
00:19 TOBB’un Nefes kredi hacmi 25 milyar liradan 50 milyar liraya yükseltildi…
00:09 Sempozyum | Sosyal Panorama 2025: Türkiye’de Değişen Nüfus ve Ailenin Geleceği
00:09 Engelli bireylerin trafik sigortasından indirimli yararlanmalarına ilişkin yeni düzenleme 1 Şubat 2026’da yürürlüğe girecek.
00:08 Bakan Uraloğlu, “Üretilen dördüncü Milli Banliyö Tren Seti Gaziantep Büyükşehir Belediyesine teslim edildi”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elim uçak hadisesinin neden yaşandığını çok daha net göreceğiz ve kamuoyuyla paylaşacağız”
00:06 Bakan Kacır: Gençlerimizi geleceğe hazırlıyoruz
13:46 Kriz Beklentisine Mahkum Olmak
11:24 4. Ölüm Yılında, Şair, Yazar, Düşünür Sezai Karakoç
07:21 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Türkiye’nin dünya çapında bir turizm markası”
00:56 Sındırgı’da 22 bin 600 binada inceleme yapıldı…
00:53 KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “İlk ziyaretimi Türkiye’ye yapmaktan son derece memnunum”
00:47 CSO Ada Ankara’dan bu hafta müzikseverlere unutulmaz konserler, çeşitli etkinlikler…
00:41 SPD Başkanı Yıldız: Kuraklık yerleşiyor. Su Yönetiminde radikal bir değişim şart.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Trump’ın azli için 25’inci madde çağrıları

Trump’ın azli için 25’inci madde çağrıları
08.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / ABD Senatosu’nda Demokratların lideri Chuck Schumer, devir-teslimden önce Trump’ın kısa yoldan 25’inci madde uyarınca görevden alınmasını istedi. Trump için azil süreci başlatılmasını destekleyen Cumhuriyetçiler de var.

Demokratların Senato'daki lideri Chuck Schumer(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın (Reuters,AFP)’ye dayandırdığı haberine göre, Seçim sonuçlarının onaylanacağı Çarşamba günü Trumptaraflarının ABD Kongresi’ni basmasından Trump’ı sorumlu tutan Demokratların Senato’daki lideri Chuck Schumer, “Dün Capitol’de (ABD Kongresi’nin bulunduğu bina) yaşananlar, Başkan’ın kışkırtmaları sonucu gerçekleşen ABD’ye karşı bir başkaldırıydı” diye konuştu. Schumer, sözlerini “Bu Başkan bir gün daha bile makamında kalmamalıdır” şeklinde sürdürdü.

Schumer, Trump’ın görevden alınması için en hızlı yolun da ABD Anayasası’na ek 25’inci madde olduğunu söyledi. Ancak böyle bir azil için Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Trump’ın kabinesinin de destek vermesi, ayrıca Senato ile Temsilciler Meclisi’nde de üçte ikilik çoğunluk sağlanması gerektiğine dikkat çeken Schumer, Pence ve kabinenin bu süreci başlatmaması durumunda ise Kongre’nin Başkan’ın azli için normal süreci işleteceğini kaydetti.

Cumhuriyetçiler’den de destek var

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler arasında da Trump’ın kısa yoldan görevden alınmasına olanak tanıyan 25’inci maddenin işletilmesini isteyenler var. Cumhuriyetçi Milletvekili Adam Kinzinger, Twitter hesabından Trump’ın 25’inci madde uyarınca görevden alınması çağrısında bulunarak “Her şey Başkan’ın sadece yükümlülükleri ve ettiği yeminden değil, aynı zamanda gerçeklerden de kaçtığına işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi’nde 19 Demokrat milletvekilinin daha 25’inci madde için harekete geçilmesine isterken kabine üyeleri arasında yapılan toplantıda da konunun gündeme geldiği belirtiliyor.

Cumhuriyetçi Milletvekili Adam KinzingerAmerikan medyasına yansıyan haberlerde Adam Kinzinger ve başka diğer önemli bir üyenin daha Trump’ın azli için 25’inci maddeye yeşil ışık yakılmasını desteklediği, sadece bir kabine üyesinin bu yola başvurulması konusunda tartıştığı aktarıldı.

Trump’ın görevinin bitmesine iki hafta kaldığı için normal azil sürecinin tamamlanamayacağı tahmin ediliyor.

Seçim sonuçlarının ABD Kongresi’nde onaylanmasının ardından müstakbel Başkan Joe Biden, 20 Ocak’ta düzenlenecek törenle görevi resmen devralacak.

Peki 25’inci madde ne diyor?

Amerikan Anayasası’na ek 25’inci madde başkanın hastalık gibi görevini yerine getiremediği ya da istifa edemediği durumlarda kısa yoldan görevden alınmasını öngörüyor. Ancak bu maddenin uygulanması için başkan yardımcısı ve kabinenin onayı gerekiyor. Düzenleme uyarınca görevden alınan başkanın yerine de yardımcısı geçiyor.

Bu madde, eski Başkan John F. Kennedy’nin öldürülmesinin ardından 1967 yılında anayasaya eklenmişti. Demokratlar Aralık 2019’da da Trump’ın Ukrayna skandalının soruşturulmasını engellediği ve görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle görevden alınmasını istemişti. Ancak Senato’da çoğunlukta olan Cumhuriyetçiler Trump için azil sürecinin başlatılmasını engellemişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Ocak 2021] 

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.