enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:51 AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, “Belli ki sayın Özel gençlerimizin Cumhurbaşkanımıza olan ilgisinden rahatsız olmuştur”
15:10 Hac farizasını yerine getirmek için Türkiye’den kutsal topraklara gidecek son hacı kafilesi, yarın yola çıkacak.
14:35 Türk futbolunun Avrupa’daki gururu Kenan Yıldız Ayın Tarihi’ne konuştu
13:51 Gaziantep’te “Türkiye’nin Gastrodiplomasi Modeli: Sofra ve Miras” başlıklı etkinlik düzenlenecek
23:27 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Terörsüz Türkiye hedefi için aldığımız büyük sorumluğun yükü omuzlarımızdadır.”
23:02 Su Politikamızın Savunma Sanayindeki Vizyona ihtiyacı var ! İkisi de Ulusal Güvenlik Konusu
22:43 Ali Zeydi Hükümeti ve Irak’ın Yeni Siyasal Paradoksu
22:18 Avrupa’nın vizyon eksikliği ve Fransa’nın romantizmi felaketi haber veriyor
22:08 Burhanettin Duran: Terörle mücadele dijital mecralarda da kararlılıkla sürdürülmektedir
21:31 Amatörde Muhteşem Final: 1. Lig’in Son Yolcusu Derbent Esnaf Spor Oldu!
21:14 Bakan Gürlek: Dijital güvenliğimizi hedef alan her türlü girişim hüsranla sonuçlanacaktır
20:51 Aston Villa’nın tecrübeli kalecisi Emiliano Martinez, “Kendime ve takıma güveniyorum”
20:41 Dışişleri: Yunanistan işlediği vahşet suçlarının üzerini örtmeye çalışıyor
00:44 Bir Öğrenci Derneği’nden Daha Fazlası ve Hollanda’da Türk Gençliği’nin Yuvası ‘ANATOLİA’
00:37 Çocukları cezalandırmak şiddeti durdurmuyor: Çözüm, önleyici ve onarıcı sistemlerde
00:32 Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayına ilişkin motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı
00:28 “Ayın Tarihi” dergisinin 600. sayısı yayında
00:26 Dışişleri Bakanı Fidan, “Almanya’daki temaslarda ikili ilişkiler ve bölgesel ile küresel gelişmeleri ele aldık”
00:24 Emperyalizm Dosyası: Emperyalist’lere Karşı Ne Yapmalıyız ???
00:23 Tatneft direktörü Bikmurzin: Türkiye’de Maleik Anhidrit üretimi için planlanan petrokimya projesinden çekildi.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 23 yılda yaptığımız atılımla özellikle insansız teknolojilerde önemli bir seviyeye eriştik””

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 23 yılda yaptığımız atılımla özellikle insansız teknolojilerde önemli bir seviyeye eriştik””
25.02.2026
A+
A-

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz hamdolsun özellikle insansız teknolojilerde son 23 yılda yaptığımız atılımla bugün artık tüm dünyaya parmak ısırtan bir seviyeye eriştik” dedi.

İşte detayı!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Erdoğan: Acıları yarıştırmak bizim siyasetimiz değildir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

ANKARA, 25 ŞUBAT 2026 – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HAVELSAN Teknoloji Kampüsü’nde düzenlenen, HAVELSAN Sancar İnsansız Deniz Aracı (SİDA) Hizmete Alma, Tesisler Temel Atma ve Açılış Töreni’ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, ay yıldızlı al bayrağın gökte gururla dalgalanması için devletin bekası, milletin yarınları, vatanın bağımsızlığı için canlarını feda eden tüm şehitlere Allah’tan rahmet diledi, vatan için bedel ödeyen tüm gazilere şükranlarını sundu.

Erdoğan, savunma sanayinde gecesini gündüzüne katarak bugünlere gelmelerini sağlayan tüm mühendisleri, teknisyenleri, yazılımcıları, akademisyenleri ve sahada kahramanca görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin mensuplarını da gönülden tebrik ettiğini belirtti.

Çalışmaları etkin bir koordinasyon içinde yürüten Savunma Sanayii Başkanlığı ve sektördeki 3 bin 500’ü aşkın firmayı da başarılarından ötürü yürekten kutlayan Erdoğan, “Rabb’im ayağınıza taş değdirmesin. Sizlerin bu emeğini, bu gayretini daha güçlü bir geleceğin daha müreffeh yarınların teminatı eylesin diyorum” ifadelerini kullandı.

“Operasyon altyapımızı büyütüyoruz”

Bugün Türkiye’nin mühendislik aklına, savunma alanındaki imkan ve kabiliyetlerine, yerli ve milli teknoloji ile şekillenen istikbal yürüyüşüne bir kez daha şahitlik edeceklerini vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sancar silahlı insansız deniz aracını hizmete alacak, simülatör üretim ve entegrasyon tesisinin temellerini atacak, KAAN Teknoloji Tesisi ile Deniz Savaş Yönetim Sistem Merkezi’nin de açılışını yapacağız. Envanterimize katacağımız Sancar SİDA ile denizlerdeki insansız kabiliyetlerimizi güçlendiriyor, güvenliğimizi, etkinliğimizi ve gözetim kapasitemizi arttırıyoruz. Simülatör, üretim ve entegrasyon tesisiyle eğitim, hazırlık ve sürdürülebilir operasyon altyapımızı büyütüyor, insan kaynağımızı daha nitelikli hale getiriyoruz. Bu kompleks tamamlandığında simülasyon teknolojilerinde Avrupa’nın en büyük üretim ve entegrasyon tesisi olacak. KAAN Teknoloji Tesisi ve Deniz Savaş Yönetim Sistem Merkezi ile hava ve deniz platformlarımızın kritik teknoloji omurgasını inşallah daha da sağlamlaştırıyoruz. Bu gurur verici sistem, tesis ve platformları bizlere kazandıran HAVELSAN’ımızı yürekten tebrik ediyor, kendilerine şahsım ve milletim adına şükranlarımı iletiyorum Türkiye’nin hem gök vatanda hem de mavi vatandaki savunma gücünü, kapasitesini, caydırıcılığını bir üst seviyeye taşıyacak bu eserlerin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

“Mühendislik süreçlerimiz daha da hızlanacak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, caydırıcılığın yalnızca sahip oldukları sistem ve platformların sayısıyla ölçülemeyeceğini dile getirirken, günümüzde caydırıcılığın belirleyici faktörlerinin, platformlara akıl veren yazılım, güvenli veri akışı, kesintisiz haberleşme ve siber dayanıklılık olduğuna dikkati çekti.

“Türkiye olarak savunma alanında dijital egemenliği, milli güvenliğimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Bugün hizmete alacağımız, açılışını gerçekleştireceğimiz ve temellerini atacağımız bu yatırımlar savunma ekosistemimizin bütüncül kapasitesini ve tesirini artıracak stratejik hamlelerin devamıdır. Bu tesis ve platformlarla birlikte mühendislik süreçlerimiz daha da hızlanacak, test ve doğrulama disiplinimiz güçlenecek, eğitim ve simülasyon kabiliyetlerimiz genişleyecek. Deniz ve hava unsurlarımızın yazılım temelli yetenekleri inşallah daha da yukarılara taşınacak. Şu hakikati en iyi sizler biliyorsunuz, güvenlik ve savunma asla tek boyutlu değildir. Güçlü bir savunma mimarisi, denizin derinliklerinden uzaya, karadan siber güvenliğe kadar her alanı kapsamak mecburiyetindedir. Biz hamdolsun, özellikle insansız teknolojilerde son 23 yılda yaptığımız atılımla bugün artık tüm dünyaya parmak ısırtan bir seviyeye eriştik. Bu seviyeye dost ve müttefik bildiklerimizin önümüze çıkardığı engellere rağmen sabırla ulaştık, azimle ulaştık. Her hamlemizi en ince ayrıntısına kadar titizlikle planlayarak ulaştık. Bir zamanlar yüzde 80 düzeyinde olan dışa bağımlılık seviyesini yüzde 20’ye indirdik.”

Erdoğan, mühendislerin, teknisyenlerin, firmaların, tersanelerin havada, karada ve denizde tarihi bir başarı hikayesi yazdığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık kendi teknolojisini tasarlayan, kendi yazılımını üreten ve ürettiklerini tüm dünyaya ihraç eden bir Türkiye var. Artık yalnızca kendi ordusunun değil talep edilmesi halinde dost, kardeş ve müttefiklerinin de güvenlik ihtiyaçlarını karşılayan bir Türkiye var. Artık 3T modelini yani tespit, teşhis ve taarruz süreçlerini yerli ve milli teknolojisiyle tatbik eden dünyada yıldızı giderek yükselen bir Türkiye var” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Türkiye’nin dünyada kendi savaş gemisini geliştirip denize indiren 10 ülkeden biri olduğunu belirtti.

Savunma ve havacılık ihracatında, her geçen yıl yeni rekorlar kırıldığını ifade eden Erdoğan, geçen yıl savunma ihracatının bir önceki yıla kıyasla yüzde 48 oranında artarak 10 milyar doları geride bıraktığını söyledi.

Bu rakamın 2002’de yalnızca 248 milyon dolar olduğuna, halihazırda savunma ihracatında Türkiye’nin dünyanın en büyük 11. ülkesi olduğuna işaret eden Erdoğan, “2028’de 11 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşarak savunma ve havacılık ihracatında dünyada ilk 10 ülke arasına gireceğiz” diye konuştu.

Erdoğan, 2025 sonu itibarıyla savunma sanayindeki proje hacminin 100 milyar doların, proje sayısının ise 1400’ün üzerine çıktığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Peki biz bu başarıları nasıl elde ettik? Her şeyden önce kendimize inandık. Aziz milletimize güvendik. Bu ülkenin gençlerine yatırım yaptık ve onların önünü açtık. ‘Diğerleri yapabiliyorsa biz neden yapamayalım’ diyerek bu yola çıktık. Tam bağımsız Türkiye idealini savunma alanında kararlı bir devlet politikası olarak benimsedik ve uyguladık. Kritik teknolojiler başta olmak üzere sistemlerimizi, platformlarımızı, altyapımızı sürekli gelişen, sürekli yenilenen bir teknoloji ekosistemine dönüştürdük. Bundan 22 sene önce HAVELSAN’a geldiğimde yabancı hava platformlarının simülatörlerini tecrübe ettiğimiz, dışa bağımlılığın sınırlarını her alanda hissettiğimiz o eski günleri çok iyi hatırlıyorum. Bugün ise yerli ve milli platformlarımızı kendimiz simüle edebiliyor, kritik süreçleri kendi yazılımımızla, kendi mühendisliğimizle yönetebiliyoruz.”

Bu büyük dönüşümde diğer kurumlar gibi HAVELSAN’ın da çok büyük bir payı ve emeği olduğunun altını çizen Erdoğan, yürüttüğü projeler, gerçekleştirdiği çalışmalarla HAVELSAN’ın komuta kontrol, simülasyon, eğitim, siber güvenlik ve otonom kabiliyetler gibi alanlarda savunma gücünün dijital omurgasını teşkil eden yüz akı kurumlardan biri olduğunu bildirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.