Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: “Zorlukların farkındayız”

TÜHA HABER / Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan,çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Diyarbakır’da (UHA) Uluslararası Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu.
Pandemi nedeniyle sağlık alanında olduğu gibi ekonomi alanında da çok zor bir süreçten geçildiğini söyleyen Bakan Pekcan “ Biliyorsunuz bütün dünya pandemi nedeniyle hem sağlık hem de ekonomik alanda çok zor bir süreçten geçiyor Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu süreci hem sağlık alanında hem de ekonomik alanda aslında diğer ülkelerden ayrışarak yürütüyoruz çok başarılı bir şekilde. Tabii iş insanımızın esnafımızın bu dönemde yaşadıkları zorlukların da farkındayız.” dedi.
Konuşmasının devamında salgın döneminde esnafa verilen desteklerden bahseden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Sayın Cumhurbaşkanımız 14 Aralık’ta esnaflarımıza yönelik 3 ay süreyle 1000 lira gelir kaybı desteği ve büyükşehirlerde 750, diğer şehirlerde de 500 lira olmak üzere kira desteği yardımı açıkladı. Yine Geçtiğimiz günlerde özellikle kafe ve restoranlarda kafeteryalarda cirosu 3 milyon liraya kadar olan işletmelerin ciro kaybının %50 ve üzeri olduğu işletmelerde ciro kaybının yüzde 3’ü kadar 2 bin liradan az 40 bin liradan çok olmamak üzere gelir kaybı desteğini devreye aldık.” şeklinde konuştu.
Krediler Haziran Sonuna Ertelendi
Düşük faizli kredi kapsamında Diyarbakır’daki esnaflara 484 milyon TL kredi verildiğini dile getiren, Bakan Pekcan, Desob kefaleti ile kredi kullanan esnafların kredilerinin Haziran sonuna kadar ertelendiğini belirtti.
Diyarbakır’daki iş dünyası, esnaf ve sanatkarların sıkıntılarını tekrar değerlendirme fırsatı bulduklarını belirten Pekcan, tüm dünyanın sıkıntılı bir süreçten geçtiğini vurguladı.
“Bu süreci yönetmek için el birliğiyle çalışıyoruz”
Pekcan, Türkiye’nin sağlık altyapısıyla sağlık alanında dünyanın çok gelişmiş ülkelerinin birçoğunu dahi geride bıraktığını, ekonomik alanda da birçok ülkeden çok daha iyi durumda olduğunu belirtti.
“Pandemi sürecinde iş dünyamız da esnafımız da vatandaşımız da tüm dünya gibi etkilendi. Bakanlık olarak her zaman iş insanımızın ve esnafımızın yanındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızdan aldığımız güç ile onun liderliğinde bu süreci yönetmek için el birliğiyle çalışıyoruz.” diyen Pekcan, pandemiye bağlı yeniden destek mekanizmalarının, ertelemelerin gözden geçirilebileceğini kaydetti.
Aşıyı Türkiye’nin etkili bir şekilde kullanmaya başladığını ifade eden Pekcan, “Bütün temennimiz pandeminin en kısa zamanda sona ermesi ve iş yaşantımıza, normal yaşantımıza, normal sürece dönebilmemiz.” diye konuştu.
Pekcan, gelir kaybı ve kira desteğinden yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirler için başvuru süresini 31 Mart’a kadar uzattıklarını hatırlattı.
Diyarbakır’da geçen sene iki kez dış ticaret eğitim semineri verdiklerini, son 2 senede kente 3 milyon 700 bin lira ihracat desteği sağladıklarını dile getiren Pekcan, her türlü desteği ve eğitimi vermeye hazır olduklarını ancak Diyarbakır’ın da ihracatı biraz daha kente yaraşır ölçülere çıkarması gerektiğine inandığını söyledi.
Sanal ticaret akademilerinin bulunduğunu, girişimcilik, iç ticaret, dış ticaret, e-ticaret eğitimleri verdiklerini anlatan Pekcan, esnafa yönelik de e-ticaret ve ihracat eğitim desteği sunduklarını belirtti.
Pekcan, “İnşallah Diyarbakır’daki iş insanımızın, esnafımızın hem ticaret hem de ihracat alanında daha sağlam ve emin adımlarla güçlerine güç katmaları için Bakanlık olarak tüm desteklerimizle yanında olmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.
[TÜHA Haber Ajansı, 11 Şubat 2021]