enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı
00:05 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:02 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
23:39 Kaynaklar: Trump, Azerbaycan ve bazı Orta Asya ülkelerini İbrahim Anlaşmaları’na dahil etmek istiyor
23:30 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
22:32 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
22:13 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
22:02 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
21:51 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Taliban sözcüsü: Eşref Gani gitmeden Afganistan’a barış gelmez

Taliban sözcüsü: Eşref Gani gitmeden Afganistan’a barış gelmez
24.07.2021
A+
A-

UHA HABER / Taliban, Afganistan’da gücü tekellerine almak gibi bir amaçları olmadığını fakat Devlet Başkanı Eşref Gani gitmeden ülkede barış olamayacağını açıkladı.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı haberinde, AP’ye konuşan Taliban sözcüsü Suheyl Şahin, Gani’nin görevi bırakması ve müzakerelerle çatışmalardaki tüm tarafların kabul edebileceği bir hükümetin kurulmasının ardından silahları bırakacaklarını belirtti.

Geçmişte gücün tek elde toplanmasının başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlatan Şahin aynı formülü tekrarlamayacaklarını vurguladı. Taliban’ın müzakereler heyetinde de yer alan Şahin bu açıklamasıyla Taliban’ın 20 yıl önce kontrolü ele geçirdiğinde hata yapıldığını da kabul etmiş oldu.

Gani’yi savaş çığırtkanlığı yapmakla suçlayan Şahin, devlet başkanının Kurban Bayramı dolayısıyla yaptığı konuşmada Taliban’a karşı büyük bir operasyon yapma sözü verdiğini hatırlattı.

2019 yılındaki seçimlerle ilgili yapılan şaibe iddialarına vurgu yapan Şahin, Gani’nin yönetiminin meşru olmadığını savundu. 2019 yılındaki seçimlerden sonra hem Gani hem de rakibi Abdullah Abdullah zafer ilan etmiş daha sonra yapılan uzlaşma ile Abdullah hükümette iki numaralı isim olmuş ve Uzlaşma Konseyi’ne başkanlık etmeye başlamıştı.

Abdullah geçtiğimiz hafta Katar’ın başkenti Doha’da Taliban’la yapılan müzakerelerde de hükümeti temsil eden delegasyona liderlik etmişti. Müzakereler daha fazla görüşme ve ülkedeki altyapı ve sivillerin korunması sözleriyle tamamlanmıştı.

Şahin müzakereleri iyi bir başlangıç olarak nitelese de Gani görevi sürdürürken Taliban’a yapılan ateşkes çağrılarının teslim olma talebinden farksız olmadığını vurguladı.

Şahin “Ateşkesten önce herkesin kabul edeceği bir hükümetin kurulması lazım. O zaman savaş olmaz,” ifadelerini kullandı.

Gani ise seçimle yeni hükümet belirlenene kadar görevde kalacağını belirtiyor.

Kadınlar çalışabilecek, okula gidebilecek

Şahin yeni yönetim altında kadınların çalışabileceğini, okula gidebileceğini ve siyaset yapabileceğini fakat bunları yaparken başörtüsü takması gerekeceğini belirtti. Kadınlar ayrıca yanlarında bir erkek akrabaları olmadan da dışarı çıkabilecekler diyen Şahin, Talibanın kontrol etmeye başladığı bölgelerdeki okul ve üniversitelere faaliyetlerine eskisi gibi devam edebilecekleri talimatı verildiğini vurguladı.

Kabil’e saldırı planı yok

Başkent Kabil’e bombalı saldırı planlamadıklarını belirten Şahin, Taliban’ın şu ana kadar çatışmaya girmekten kaçındığını ve ele geçirilen bölgelerin müzakerelerle kontrol altına alındığını belirtti.

Şahin “Çatışma yoluna gitseydik 194 ili sekiz haftada ele geçirmemiz çok zor olurdu,” ifadelerini kullandı.

Taliban Afganistandaki 419 ilin yaklaşık yarısını kontrol ederken 34 bölgesel başkenti girmedi.

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.