enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:31 Elektronik Müziğin Yeni İkilisi Mass Cust’tan Global Vizyonlu İlk Single: “Beginning”…
12:36 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş’tan mübarek üç aylar mesajı
00:57 Sadettin Saran hakkında adli kontrol kararı
00:52 AJet Yönetim Kurulu Başkanı Bolat: “THY ile daha fazla iş birliği için çalışma yapıyoruz”
00:44 KODA, bir yıl boyunca sahada üretti, denedi, paylaştı…
00:38 Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği’nin (USKD) yeni hizmet binası hizmete girdi…
00:36 Kıbrıs’ta Rum barbarlığı: Kanlı Noel
00:35 İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlandı.
00:29 Pakistan: İmran Han ve eşine 17’şer yıl hapis cezası
00:18 Bakan Güler: “SDG’nin ferdi entegrasyonu şart. Kimseden icazet almayız”
00:17 Türkiye ve Umman arasında 17 alanda iş birliği protokolü imzalandı
00:14 Bakan Güler: Rusya-Ukrayna arasında İHA ve İDA’lar karşılıklı olarak yoğun şekilde kullanılıyor…
00:13 Köpekler felaketleri önceden hissediyor mu?
00:06 “Üç Jokerli Konken” Almanya’da beğeni topladı…
00:03 Prof. Dr. Mühip Kanko, “İHA ihlalleri, güvenliğimiz açısından alarm verici”
00:01 Türkiye, ABD, Katar ve Mısır arasında Gazze toplantısı
00:01 Bakan Tunç: Sanal Bahis aile bütünlüğünü tehdit ediyor
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Suriye’ye Girip Çıkma Dışındaki Harekat Doğru Olmaz”

“Suriye’ye Girip Çıkma Dışındaki Harekat Doğru Olmaz”
14.12.2022
A+
A-

ABD’nin Suriye eski özel temsilcisi James Jeffrey Türkiye’nin Suriye’ye olası kara harekatına ilişkin, “Suriye’deki mevcut durumda çok küçük kapsamlı ‘girip çıkma’ şeklindeki terörle mücadele operasyonları haricinde hiçbir harekat doğru olmayacaktır” dedi.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘VOA‘ kaynaklı NTV’nin haberine göre, Türkiye’de bu ay başında temaslarda bulunan Jeffrey, NTV kanalına açıklamalarda bulundu.

Jeffrey’nin Türkiye ziyaretinden sonra 6 Aralık’ta “Foreign Policy” dergisinde bir makalesi yayınlandı. “ABD Suriye operasyonunu engellemek için Türkiye’yi nasıl ikna edecek?” başlıklı makalesinde Jeffrey, Türkiye’nin Suriye sınırının güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili 2019 yılındaki anlaşmanın canlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Jeffrey, makalesinde, “Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Menbiç ve Kobani’den çekilebilir” ve “Türkiye’ye Suriye’nin kuzeyinden saldırılmayacak” maddesini “Türkiye’ye Suriye’nin hiçbir yerinden saldırılmayacak” şeklinde revize edilmesi önerilerinde bulundu.

“ABD, Türkiye’ye böyle bir garanti veremez”

ABD’nin 17 Ekim 2019 tarihli anlaşmaya uyduğunu savunan Jeffrey, “Anlaşma YPG’nin Suriye’nin hiçbir bölgesinden Türkiye’ye saldırmayacağı şeklinde genişletilebilir mi? ABD böyle bir garanti verebilir mi Türkiye’ye?” sorusuna, şu yanıtı verdi:

“ABD Türkiye’ye böyle bir garanti veremez. SDG de böyle bir garanti veremez. Verdikleri garanti kuzeydoğudan bir saldırı olmayacağıydı. Saldırıdan kasıt, örneğin Kobani’den roket saldırısı yapılmayacağı şeklindeydi.”

“YPG/PKK, SDG’nin kontrolunda değil”

Sorunu çözmenin bir yolunun SDG’nin Suriye’nin hiçbir noktasından Türkiye’ye saldırı gerçekleştirmeyeceği sözü vermesi olabileceğini vurgulayan Jeffrey, “Bence SDG Türkiye’ye saldırı yapılmayacağı garantisi verirse faydalı olacaktır. Ancak sorun şu ki, SDG ve liderleri Suriye’deki YPG/PKK güçlerinin kontrolunda değil. Bu da bir sorun” dedi.

Türkiye’nin Suriye’ye olası bir kara harekatına ilişkin ise Jeffrey,
“Suriye’deki mevcut durumda çok küçük kapsamlı ‘girip çıkma’ şeklindeki terörle mücadele operasyonları haricinde hiçbir harekat doğru olmayacaktır. Kim tarafından ve nerede yapılıyor olursa olsun Suriye’de bir kara harekatı birçok şeyi riske atıyor” diye konuştu.

“Türkiye ve Rusya’nın ortak devriyeye çıkabileceğini düşünüyorum”

Türkiye’nin isteği doğrultusunda bir anlaşma olması ve YPG’nin 30 kilometre geriye çekilmesi durumunda boşluğu kimin dolduracağı sorusuna karşılık ise Jeffrey, şu yanıtı verdi:

“Rus yetkililerle görüşmelerimden, ki bu değişmiş olabilir, Rusya ve Esat rejimi burada kontrolun kendilerinde kalmasında ısrar edebilirler. 2019 Soçi anlaşmasına göre Türk-Rus ortak devriyeleri yapılması gerekiyordu. Soçi anlaşmasına geri dönüş gerçekleşirse Türkiye ve Rusya’nın ortak devriyeye çıkabileceğini düşünüyorum ancak Türkiye’nin kalıcı bir varlığı olacağını sanmıyorum. Tahminim bu yönde, ancak Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmeler konusunda bilgim yok.”

[TÜHA Haber Ajansı, 14 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.