enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
16:11 Yarın Lahey’de ‘İsrail-ABD Kahpeliğine ‘DUR’ Yürüyüşüne Katılalım!
15:29 Küresel Sıcak Savaş Riski ve Türkiye: Ekonomi ile Turizm Üzerindeki Olası Etkiler
14:51 Kocaeli’de Kira Paradoksu: Taşınmak dert, kalmak zulüm!
14:00 KPMG raporu: Otomotiv CEO’ları geleceğe diğer sektörlerden daha iyimser bakıyor
13:43 Mart kapıdan baktıracak: Hafta sonu kar geri dönüyor
13:09 Türkiye’de 1 Nisan itibarıyla 81 ilde kullanılmaya başlanacak 5G teknolojisi yeni bir dönemin kapılarını aralayacak.
12:46 Türkiye’nin enerji filosunda yer alan 7. nesil teknolojiye sahip Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Kocaeli açıklarında
12:23 ABD ve İsrail’in İran’a başlattığı savaşın ardından Asya’da günlük yaşamı durma noktasında: Karneyle yakıt dönemi
23:52 Yapay zeka savaşta da başrole geçiyor
23:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kimse bu Türkiye’ye diz çöktüremeyecek
22:04 Adalet Bakanı Gürlek, “Ana vatanın garantörlüğü kırmızı çizgimizdir”
21:27 İletişim Başkanlığının ev sahipliğinde düzenlenen, Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi (STRATCOM) yarın başlıyor
11:07 İzmir, TEKNO 293 Dünya Şampiyonası için ev sahipliğine hazırlanıyor
09:53 Pick-Pong ile Hayata Dokunan Yolculuk Ankara’ya Taşınıyor
00:50 İran savaşında hangi ülkeler kazanacak, hangileri en çok zarar görecek?
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:13 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:58 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?

Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
20.12.2025
A+
A-

* Suriye’de Şam ve SDG arasındaki 10 Mart mutabakatının süresi 31 Aralık’ta doluyor. Peki bu tarihe bir anlaşma yetişir mi?

* İşte detayı!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

ŞAM, ANKARA, 19 ARALIK 2025 – TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’n DW’ye dayandırdığı Reuters kaynaklı haberine göre, Suriye’de Kürt savaşçıların merkezi orduya entegrasyonu için hedeflenen son tarihe sayılı gün kala taraflar arasında görüşmeler sıklaştı. Müzakerelere doğrudan katılan kaynakların Reuters’a aktardığına göre, Kürtler, Şam yönetimi ve ABD yıl bitmeden somut bir ilerleme kaydetmek için yoğun çaba içinde.

Omurgası Kürt savaşçılardan oluşan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve bu yapı kontrolündeki idari birimlerin Şam’a entegrasyonu için 10 Mart’ta taraflar anlaşmaya varmıştı. SDG komutanı Mazlum Abdi ve Suriye geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın attığı imza, sürecin bu yıl sonuna kadar tamamlanmasını öngörüyor.

Reuters’a bilgi veren üç Kürt, bir Suriyeli ve bir Batılı yetkiliye göre Şam yönetimi; SDG’li 50 bin savaşçının üç ana tümen halinde yeniden örgütlenmesine izin vermeyi, karşılığında Kürtlerin bazı komuta kademelerinden feraget etmesini ve kuzeydoğudaki toprakların Suriye ordusu birliklerine açılmasını önerdi.

Kürt tarafından ne açıklama geldi?

Perşembe günü, Kürtler adına görüşmeleri yürüten Kuzey ve Doğu Suriye Müzakere Komitesi, Suriye ordusunun askeri yapılanması içinde üç SDG biriminin tutulması konusunda ön anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Açıklamada, SDG’nin Suriye ordusuna entegrasyonu konusunda ön anlaşma sağlandığı, kurumların işleyişiyle ilgili detayların görüşüldüğü kaydedildi.

Ekim 2025’te Mazlum Abdi, Kürt savaşçıların “büyük askeri birlikler halinde” merkezi orduya katılacağını söylemiş, SDG’li asker ve komutanların “iyi rütbeler” almasını beklediğini de ifade etmişti. Abdi haber ajansı AP’ye yaptığı açıklamada, SDG kontrolündeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (AANES) topraklarında görevli polis gücünün de merkezi polis teşkilatına katılacağını belirtmişti.

Suriye'de Amerikan zırhlı araçları
Suriye’nin kuzeyi ve doğusunda Kürtlerin kontrolündeki bölgelerde Amerikan birlikleri mevcutFotoğraf: Darko Bandic/AP Photo/picture alliance

Anlaşma bu yıl sonuna yetişir mi?

Ancak müzakerelerde ilerleme kaydedilmiş olsa da gözlemcilere göre, 31 Aralık’a kadar bir anlaşmaya varılması neredeyse imkansız. Taraflar hâlâ birbirlerini oyalama taktiklerine başvurmakla ve iyi niyetli olmamakla suçluyor.

Yaz ayları boyunca görüşmelerde ilerleme kaydedilemezken, ülkenin kuzeyindeki cephe hatları boyunca sık sık çatışmalar yaşanmıştı.

Bir Suriyeli yetkili, entegrasyon için belirlenen yıl sonu tarihinin kesin olduğunu ve ancak SDG’nin “geri döndürülemez somut adımlar” atması halinde bir uzatmanın mümkün olabileceğini söylerken, Reuters’a konuşan bir Kürt yönetici ise anlaşma sağlanmasının 2026’nın ortasını bulabileceğini ima etti.

Türkiye ne diyor, SDG ne istiyor?

Gelişmeleri yakından izleyen Türkiye’den Perşembe günü “acele edilmesi” uyarısı geldi. “Askerî operasyona başvurmak istemediklerini ancak sabrın tükenmekte olduğu” uyarısında bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, SDG’yi “zaman kazanmaya çalışmak ve belki de İsrail’in yol açabileceği bir bölgesel krize umut bağlamakla” suçladı.

SDG denetimindeki AANES, Suriye’nin kuzeydoğusunda petrol bakımından zengin geniş bir bölgeyi kaplıyor. 10 Mart mutabakatı; SDG güçlerinin Suriye ordusuna katılmasını, bölgedeki havalimanları ve petrol sahalarının yanı sıra Irak ve Türkiye’ye açılan sınır kapıları dahil tüm idari yapıların merkezi hükümete devredilmesini öngörüyor. Karşılığında SDG; güçlü yerel yönetim yapısı ve görece özerk polis gücü içeren ademimerkeziyetçi bir yapı talep ediyor.

Deutsche Welle

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.