enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
07:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
07:09 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
07:03 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu bu hafta 2 kez toplanacak
07:33 Her eylül ayında New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu; 80. Yılda Çatının Altında Derinleşen Çatlaklar
07:25 Milli Eğitim Bakanı Tekin, CNN Türk’te canlı yayınlanan “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı,
00:50 Söke’nin tescillenen “Kulak Çorbası” ilçenin gastronomi mirasına yeni bir değer kazandırdı.
00:21 Süper Lig’de bugün oynanacak Fenerbahçe-Trabzonspor karşılaşmasının başlama saati, A Milli Basketbol Takımı’nın EuroBasket 2025’teki final maçı dolayısıyla saat 19.00’a alındı.
22:04 Bakan Uraloğlu, Tunceli’nin Pertek ilçesindeki Singeç Köprüsü’nde düzenlenen “Karayolları Genel Müdürlüğü Projeleri Toplu Açılış Töreni”nde konuştu…
21:51 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Katar’ın başkenti Doha’da yapılacak Dışişleri Bakanları Toplantısı’na iştirak edecek
21:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhuriyet Halk Partisi’ne tepki göstererek, “Muhalefet, karalama siyaseti yapmaya devam ediyor.
19:43 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddet önleme faaliyetlerimizi güçlendiriyoruz”…
09:50 Dünyanın en büyük Türk Pazarı’nı Hollanda’da kurarak tarihe geçen Bart Van Kampen hayata veda etti…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Su Politikaları Derneği Başkanı Yıldız, “Türkiye’nin yarısında son dört aydır normalin çok altında yağış gerçekleşti”

Su Politikaları Derneği Başkanı Yıldız, “Türkiye’nin yarısında son dört aydır normalin çok altında yağış gerçekleşti”
11.02.2025
A+
A-

* Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Dursun Yıldız, Türkiye’nin su kuraklık konusunda alarm verdiğini, son dört aydır normalin çok altında yağış gerçekleştiğini belirtti.

* Dursun Yıldız, Meteoroloji verilerine göre yağışların bu şekilde devam etmesi halinde hidrolojik ve tarımsal kuraklığı riskinin giderek arttığına dikkat çekti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency  

Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Dursun Yıldız, son 4 aydır Türkiye’nin yarısında, normalin çok altında yağış gerçekleştiğini açıkladı.

Dursun Yıldız, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) Ekim, Kasım, Aralık 2024, Ocak 2025 ayları alansal yağışlarının normalleri ile karşılaştırma haritalarını değerlendirerek, ülke genelinde normallerin altında olan yağışların, böyle devam ederse hidrolojik ve tarımsal kuraklığa neden olabileceğine dikkat çekti.

Su Politikaları Derneği Başkanı Yıldız: 4 aydır normalin çok altında yağış gerçekleşti - 24 Saat Gazetesi

Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Dursun Yıldız

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan (SPD) Başkanı Yıldız, şunları kaydetti:

”Son 4 aydır Türkiye’nin yarısında, normalin çok altında yağış gerçekleşti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Ekim, Kasım, Aralık 2024, Ocak 2025 ayları alansal yağışlarının normalleri ile karşılaştırma haritaları Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da yağışlar normalin çok altında gerçekleştiğini ortaya koydu.

MGM tarafından yayınlanan aralık ayı yağış raporunda ‘Aralık ayındaki  yağışlar; Trakya’nın kuzeyi, Ege Bölgesi’nin batı kesimleri, Antalya, Burdur ve Mersin çevreleri ile Giresun’un doğu kesimlerinde normallerine göre yüzde 40’ın üzerinde artma, Çorum, Amasya, Samsun, Malatya, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van ve Ağrı çevrelerinde ise yüzde 60’ın üzerinde azalma göstermiştir. Bölge genelinde Marmara, Ege, Akdeniz bölgeleri normalleri üzerinde, diğer bölgeler normalleri altında yağış almıştır. Normaline göre en fazla azalma yüzde 53 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleşirmiş, Ege Bölgesi Aralık ayı yağışları son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır’ açıklaması yer almıştır.

Hava durumu ile ilgili MGM'den açıklama: Son 91 yılın en yükseği... - Son Dakika Haberler

MGM’nin yeni yayınladığı Ocak ayı alansal yağışlarının normalleri ile karşılaştırılması haritası Ocak 2025’te tüm ülke geneline düşen yağışların normalin altında gerçekleştiğini göstermektedir.

Ocak ayında yağışlarda normale göre bu  azalma Orta Anadolu, Doğu  Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da normale göre yüzde  90 oranında azalmıştır. Diğer bölgelerde ise bu oran yüzde 20 ile yüzde 70 arasında değişmiştir.

MGM verilerine göre Ekim, Kasım, Aralık 2024’deki üç aylık dönemde yağışlar normaline göre yüzde 16, geçen yıl aynı dönem yağışlarına göre yüzde 28 azalma göstermiştir. Yağışlar; Batı ve Orta Karadeniz kıyıları ile Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Muğla, Antalya ve Mersin çevrelerinde normaline göre yüzde 60’ın üzerinde artma, Konya’nın kuzeyi, Hatay, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak çevrelerinde ise yer yer yüzde 60’ı aşan azalma göstermiştir.

MGM’nin bu verilerine ocak ayı yağış haritasındaki durum da eklendiğinde Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin  Ekim 2024’ten bu yana meteorolojik olarak kurak bir dönem geçirdiği ortaya çıkmaktadır.

Şubat ayı başlangıcında da istenilen yağışlar gerçekleşmemiştir. Şimdiye kadar ülkemizin büyük bölümünde topraklarımızın, göllerimiz   ve barajlarımızın yeterli miktarda kış yağışı alamadığı görülmektedir. İlkbahar yağışlarının yetersiz kalması durumunda bölgesel hidrolojik ve tarımsal kuraklık etkili olabilir.”

***

Yazar hakkında

Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı, Su Politikaları Uzmanı, Akademisyen, İnşaat Mühendisi.

1958 yılında Samsun’da doğdu. İTÜ İnşaat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Devlet Su İşleri’nde çalışmaya başladı, kurumun çeşitli daire başkanlıklarında yöneticilik yaptı. Bu süre içinde Hollanda’da Uluslararası Hidrolik Enstitüsü’nde 1 yıl lisans sonrası, ABD’de ise 3 aylık uygulama eğitimleri aldı. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Hidropolitik ve Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Su Politikaları alanında Yüksek Lisans çalışmasını tamamladı. Bu arada Ankara Üniversitesi ATAUM’da AB Uzmanlığı ve Uluslararası İlişkiler Uzmanlık diploma eğitimlerini de tamamladı. Yıldız DSİ’de çalıştığı süre boyunca üniversitelerde de ders verdi.

Su ve Toprak Yönetimi, Su Güvenliği, Su Sorunları, Orta Asya Suları, Orta Doğu Suları, Su Savaşları gibi konularda 15 adet kitabı ve çok sayıda rapor ve uluslararası dergilerde yayınlanmış makalesi var. TEMA Bilim Kurulu üyesi olan Yıldız, Uluslararası Su Yönetimi ve Diplomasisi dergisinin editörlüğünü yapıyor ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün Uluslararası Su Kaynakları Bölümü’nde Su Politikaları dersi veriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.