enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:30 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO) Eğitim İçin Birlik: Temsili Ayakkabı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi
00:30 Otomotivde ekim rekoru: 10 ayda 1 milyondan fazla araç satıldı…
00:27 Türk savunma sanayii yenilikçi ürünleriyle, Mali’nin başkenti Bamako’da BAMEX’25 fuarında olacak…
00:24 ABD’den nadir mıknatıs bağımlılığını bitirmek için 1.4 milyar dolarlık yatırım…
00:24 İÜ Rektörü Zülfikar: 6 asırlık üniversitenin ve mezunlarının onurunu koruduk
00:19 Marjinal Porter Novelli’den,’Yanındayız Derneği’ne stratejik iletişim danışmanlığı desteği
00:17 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
00:14 Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu” hakkında, ‘Ön yargılı ve mesnetsiz’ dedi…
00:09 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:07 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:06 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den: Son 6 yılda 18 yeni üst geçit, 38 engelli asansörü
00:04 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ilin sağlık turizmindeki gücünü dünyaya tanıtmaya devam ediyor
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
12:32 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
12:07 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
10:41 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
07:56 “Her yerde Türkiye var!”
07:13 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
07:10 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Türkiye Afrika’yla su işbirliği hamlelerini çeşitlendirerek arttırmalı”  

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Türkiye Afrika’yla su işbirliği hamlelerini çeşitlendirerek arttırmalı”  
14.09.2022
A+
A-

Su Politikaları Derneği Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız,  “Türkiye Afrika’yla su işbirliği hamlelerini çeşitlendirerek arttırmalı” dedi.  

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘dan Ataner YÜCE’ye Türkiye-Afrika su işbirliği konusunda değerlendirmelerde bulunan Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, Türkiye’nin su konusunda Afrika’ya Teknik, İdari ve Politik konularda daha yoğun destek vermesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekti. 

Dursun Yıldız, Türkiye’nin Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti arasında su alanında işbirliğine dair mutabakat zaptının imzalanmasının hem Türkiye’nin dış politikasında su üzerinden açılımlar yapmasının, hem de Afrika’nın buna olan ihtiyacı açısından  çok önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi.

İmzalanan belgede “iki ülkenin su kaynaklarının geliştirilmesi, yönetimi ve korunması için taraflar karşılıklı yarar temelinde bilgi, deneyim ve teknoloji paylaşımı yoluyla işbirliği yaparlar “ dendiğini hatırlatan Yıldız, özellikle Sahra altı Afrika ülkelerinde su kaynaklarının ekonomik yetersizlikler nedeniyle geliştirilemediğini ve iyi yönetilemediğini açıkladı.

Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, Türkiye’den çeşitli kurum ve kuruluşlar ile hükümetin bu ülkelerde içme suyu temini konusundaki tekil projelere destek verdiğini, ancak bu  işbirliğinin Etiyopya ile yapıldığı gibi hükümetlerarası işbirliği ölçeğinde de yapılmasının çok daha etkili ve faydalı bir girişim olacağını belirtti. 

“Türkiye, gerek komşu ülkelere gerekse gelişmekte olan Afrika Ülkelerine nazaran su kaynaklarının geliştirilmesi yönetimi, su politikaları ve su diplomasisi konularında  öncülük edebilecek bilgi ve deneyime sahip bir ülke” olduğunun altını çizen Yıldız, “ancak bu özelliğini bugüne kadar uluslararası ilişkilerinde yeterince öne çıkaramadı. Etiyopya ile yapılan anlaşma bu konuda ileri bir adım. Mutlaka devamı gelmeli. Türkiye bu ilişkilerini kamu kurum ve kuruluşları üzerinden geliştiriyor. Ancak  diğer taraftan su konusunda uluslararası politikalar. uluslararası kamu diplomasisi çalışmaları için bu alandaki sivil toplum ve üniversitelerin daha etkin olmasına yönelik  çalışmalara da ağırlık vermeli” dedi. 

Mısır ile Etiyopya arasında 'Rönesans Barajı' gerilimi tırmanıyor! - M5  Dergi

[Büyük Rönesans Barajı]

Etiyopya ile su mutabakatı önemli  

Etiyopya ile Türkiye arasında su mutabakatının önemine de değinen gerçekleştirilen Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, “Etiyopya Türkiye’de olduğu gibi sınıraşan bir nehirde, Nil nehrinde kaynak ülkesi. Nil üzerinde yaptığı  Büyük Rönesans Barajını tamamlamak üzere. Bu konuda Etiyopya ile Sudan ve Mısır arasında uzun süredir gerilim yaşanıyor. Türkiye ve Etiyopya arasındaki su  işbirliği bu açıdan da önemli hale geliyor” şeklinde konuştu.   

Türkiye'nin Afrika Politikası ve Afrika'daki Varlığı - M5 Dergi

Türkiye Afrika Açılım Politikasına Su İşbirliğini Daha çok dahil etmeli  

Dursun Yıldız, Türkiye’nin “Afrika Açılım Politikası” ve  2013’ten itibaren uygulanan “Afrika Ortaklık Politikası” ile Türkiye  diplomasisinin kıtadaki varlığının da arttığını işaret ederek, Türkiye’nin, kıtadaki büyükelçilik sayısının 43’e yükseldiğini belirtti.

Türkiye’nin, aynı zamanda 21. yüzyılda Afrika kıtasında en fazla sayıda büyükelçilik açan ülke olduğunu ifade eden Yıldız, “Türkiye, diplomatik açıdan Afrika kıtasında en fazla temsil edilen ülkelerden biri olma özelliği taşıyor. Bu gelişen diplomatik altyapı üzerinden Türkiye, Afrika ülkeleri ile su işbirliği hamlelerini arttırmalı” dedi. 

Ethiopia: The tallest dam in Africa opens Gibe-III hydroelectric dam on Omo RiverDilemma X

[Gilgel Gibe III Barajı, Etiyopya]

Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, Çin’in, Afrika ülkelerinde, özellikle Baraj inşaatlarına verdiği finansman desteği ile su konusunda önemli bir pozisyon elde ettiğini dile getirerek, diğer batılı ülkelerin de bu gelişmeleri yakından dikkatle izlediğini ve Türkiye’nin bu alanda başlattığı açılımı  su işbirliği konusunda da çeşitlendirerek devam ettirmesini istedi.  

“Özellikle  sınıraşan sular konusundaki tezlerimizin uluslararası kamu diplomasi çalışmaları ile tüm ülkelerde daha çok anlatılması çalışmalarına hız verilmelidir” diyen Dursun Yıldız, “Ülkelerarası su işbirliği bu konuda yapacağımız çalışmalara da büyük katkıda bulunacaktır” dedi.  

[TÜHA Haber Ajansı, 14 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.