enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Siyasette İnandırıcılık Sorunu Nasıl Oluşur?

Siyasette İnandırıcılık Sorunu Nasıl Oluşur?
A+
A-

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Trump’ın Gazze’nin geleceğine yönelik skandal açıklamalarına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı “suskun kalmakla” eleştirdi. Ana muhalefet partisi olan CHP bir yana, sıradan bir muhalif bile, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Filistin konusunda eleştirecekse daha dikkatli davranır. Önce kendi partisinin hem bugüne kadar söylemlerine bakar, hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Filistin meselesinde toplum tarafından nasıl bilindiğinin farkında olarak cümle kurar.

Nebi Miş | Yazar | Kriter Dergi

Doç. Dr. Nebi MİŞ & SETA Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü

Bırakın Türkiye’yi ve İslam coğrafyasını, dünyanın herhangi bir yerinde sokaktan sıradan birini çevirseniz ve “Filistin davasına bugün dünyada en çok sahip çıkan lider kimdir?” derseniz kolaylıkla “Erdoğan” cevabını alırsınız.

Hatta soruyu sorduğunuz kişi, bu cevabı vermekle kalmayıp Erdoğan’ın “one minute” çıkışından başlayarak Filistin’e nasıl sahip çıktığını somut örnekleri ile anlatır.

CHP’nin yakın dönemde Filistin meselesine nasıl baktığı ile ilgili benzer bir soru sorasınız, genel başkan dahil birçok CHP’li siyasetçinin Hamas’ı “terör örgütü” olarak gören açıklamalarına atıfla cevabınızı alabilirsiniz.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel şöyle düşünmüş olabilir: Şu an CHP içinde adaylık tartışması dahil farklı krizler var. İktidarı öyle bir yerden eleştireyim ki, parti içi tartışmalar biraz perdelensin. Bu düşünceden hareketle de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en hassas olduğu konuların başında Filistin meselesi var… Buradan bir eleştiri getirdiğimde yeni bir gündem oluşabilir…

Aslında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en hassas olduğu konu ile kendi üstündeki parti içi baskıyı azaltmayı hedeflemesi bile çelişkisini ortaya koyuyor.

Daha önce farklı yazılarda değinmiştim. Bir kez daha vurgulamakta fayda var. Siyasette inandırıcılığın kazanılması zordur. İnandırıcılık ve sahicilik uzun dönemli bir siyasal mirasın inşasını gerekli kılar.

Toplum, siyasetçilerin vaat, söylem ve eleştirilerini izler. Karşılaştırma yapar. Kendine göre iyiyi kötüden ayırt eder.

İktidar, toplum tarafından değerlendirilirken değişkenler fazladır. İktidarın sadece söylemlerine bakmaz. Aynı zamanda icraatlarına da bakar.

Muhalefetin ise toplum nezdindeki itibarı, iktidara yönelik sahici eleştirisi ve inandırıcı politika önerileri ile şekillenir. Bu bağlamda, muhalefetin inandırıcılık ve sahicilik konusunda yerinin tespiti, hangi konu da nasıl bir eleştiri getirdiği ile doğrudan ilgilidir.

Bugüne kadar, CHP ve diğer muhalefet partilerinin inandırıcılık ve sahicilik erozyonuna uğradığı konuların başında, dış politika ile ilgili aldığı tutumlar geliyor. Bu tespit, diğer alanlarda bu sorunları yaşamadığı anlamına gelmez.

Muhalefet, dış politika konularında söz söylerken, hassas davranmıyor. İktidar karşıtlığı yapacağım derken, maalesef çoğu zaman Türkiye karşıtlığına savruluyor. Bunu, Mavi Vatan, Libya, Karabağ, tezkere izni, sınır ötesinde yürütülen terörle mücadele, Türkiye’nin farklı ülkelerdeki askeri varlığı gibi birçok somut başlıkta gösterdi.

Genel Başkan Özgür Özel, Gazze konusunda iktidarı sıkıştıracağını düşünüyorsa yapması gereken, iktidardan daha çok Filistin meselesine sahip çıkmasıdır. Trump’ın Gazze’nin geleceği ile ilgili son açıklamalarını öyle bir yerden ve sert şekilde eleştirmeli ki, iktidarın bu konudaki hassas olan tabanında karşılık bulsun. Ama Özgür Özel böyle imkanı varken, bunu yapmak yerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “suskun kalmakla” eleştirdiğinde inandırıcılığı aşınıyor. Sahicilik yitimi ile karşı karşıya kalıyor. Gazze konusunda da, çoğu zaman batılı bir ülkenin siyasetçisinin gerisine düşüyor.

CHP’nin ve Genel Başkan Özel’in, Erdoğan’ı Gazze konusunda eleştirmesi, siyasette sahicilik ve inandırıcılık sorunun nasıl oluştuğuna iyi bir örnektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.