enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
09:49 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:58 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:44 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
00:41 AVRUPA HABERLERİ / Özel haber: Siyasi anlaşmazlık dijital euro projesini tehdit ediyor
00:41 Avrupa Haberleri / AB, Ukrayna için 90 milyar euroluk ortak borçlanma kredisinde anlaştı
00:24 AVRUPA HABERLERİ / OECD Başkanı Cormann Euronews’e konuştu: Avrupalılar, Mario Draghi’yi dinlese ‘iyi olur’
00:19 Araştırma: Kalori kısıtlaması kemoterapinin etkinliğini artırıyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor
00:06 Katil, soykırımcı, terörist devlet İsrail haberleri…
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Şiddet Kurbanı Kadınlar Hikayeleriyle Anıldı

Şiddet Kurbanı Kadınlar Hikayeleriyle Anıldı
13.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Türkiye’nin değişik illerinde yaşayan ve aynı kaderi paylaşan 41 kadının yolu bu kez Diyarbakır’da kesişti. Kendileri olmasa da, fotoğrafları ve hikayeleri, bir etkinlikte biraraya geldi.

Kadın örgütleri tarafından kurulan Dicle Amed Kadın Platformu üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında şiddete kurban giden hemcinslerini anmak için Dağkapı Meydanı’nda biraraya geldi. Ancak pandemi nedeniyle meydanda eylem yapmalarına izin verilmeyen kadınlar, başka bir alanda toplandı.

Platform üyesi kadınlar, boyunlarında öldürülen kadınların fotoğraflarını taşıyarak, alanda toplandı. Kadınlar, hemcinslerini bu kez hikayeleriyle andı. Etkinlikte önce Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya bir açıklama yaptı. Kaya, şiddet uygulayan erkeklerin korunduğunu savundu. Kaya, “Kadınları koruma kararına rağmen, İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamayarak, 6284 sayılı yasayı uygulamayarak korumayan tüm devlet mekanizmaları kadınların öldürülmesini katledilmesine onaylamış, desteklemiş, sistemin ürettiği erkekliğe, erkek egemenliğine hizmet etmiştir. Bu sadece erkek şiddeti değildir. Kadınların her gün uğradığı şiddetin adı erkek şiddeti değil. Devletin desteklediği, devletin onayıyla, devletin yasalarla koruyamadığı kadınları öldüren erkeklerdir bunlar” dedi.

Açıklamanın ardından, etkinliğe katılan kadınlar, öldürülen 41 kadının hayat hikayesini okudu. Ölümleri kamuoyunda ses getiren Şule Çet, Güldünya Töre, Müzeyyen Boylu gibi 41 kadının hayat hikayeleri, hemcinsleri tarafından çevrede toplananlara anlatıldı.

Etkinliğe katılanlar duygularını VOA Türkçe mikrofonlarına anlattı. Gülhan Tekin, amaçlarının kadın cinayetlerini engellemek olduğunu söyleyerek, “Kimi zaman namus, kimi zaman farklı şeylerle kadını baskılamak amaçlı, bir linç etme, öldürme teşebbüsü var. Biz de kadın özgürlüğüne inanan insanlar olarak, bunu kabul etmiyoruz, bunun mücadelesini yürüteceğiz. Bugün burada ölen kadın arkadaşları anmak için biraraya geldik. Bundan sonra ne kadarını azaltabiliriz, yok edebiliriz. Bunun kaygısı ve paylaşımı içerisindeyiz” diye konuştu.

Kendilerini korumak amacıyla biraraya geldiklerini ifade eden Leyla Sevgi ise şöyle konuştu: “Kendimizi savunma adına biraraya geldik. Her gün bir kadın öldürülüyor, bunu yapan erkek, koruyan da erkek. Sistemin kendisi de erkek. Biz kadınlar olarak biraraya geldik, bu cinayetlere ‘dur’ demek, kadın kırımını önlemek için toplandık” şeklinde konuştu.

Etkinliğin sonunda kadınlar tepkilerini bir süre slogan atarak dile getirdi.

HABER : Mahmut BOZARSLAN & Diyarbakır

[TÜHA Haber Ajansı, 13 Kasım 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.