enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:12 Katil, soykırımcı İsrail Başbakanı Netanyahu’dan Orduya Gazze Kentinin İşgalini Belirlenenden Daha Kısa Sürede Tamamlaması Talimatı…
09:41 Tarihi komisyon 5. toplantısını tamamladı
09:38 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) “Dış Bakış” dergisi okurlarıyla buluştu
08:52 NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye’ye 2026’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ne Ankara’da ev sahipliği yapacağı için teşekkür etti…
07:48 Kocaeli’n Dilovası Müftülük Hizmet Binası, Kaymakam Dr. Metin Kubilay’ın Himayelerinde Yapımına Başlandı
07:24 Bakan Işıkhan, 8. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
07:21 Anadolu Birliği Partisi (ABP) Genel Başkanı Yalçın’dan sert çıkış: “Siyaset ticaret değil, vatan meselesidir!”
07:21 Kocaeli Ticaret Odası’nın Co-Matching İkili İş Görüşmeleri Etkinliği’ne kayıtlar devam ediyor
07:05 Yunanistan, 2025-2026 eğitim yılı öncesi Batı Trakya Türk azınlığına ait üç okulu daha kapattı.
07:04 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “sağlık emekçilerinin darp edilmesi, kabul edilemez bir vahşettir!”
17:43 Kocaeli basın camiası yasta…
07:30 ABD Başkanı Trump ile Rus lider Putin’in Alaska Zirvesi
07:29 Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), İsrail’in Gazze’de Filistinlileri kasıtlı olarak aç bırakmaya yönelik sistematik politika yürüttüğünü ortaya koydu…
07:25 (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), 2024 yılında 383 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti
07:08 ABD’den Ukrayna’nın Kırım’ı Rusya’ya ait olarak tanıması şartı…
07:07 Aon’un “Küresel Ücret Şeffaflığı” raporu yayımlandı Şirketler ücret şeffaflığına hazır değil
07:04 Türkiye İsrail’i vurur mu? İbrahim Karagül yazdı: Alaska Zirvesi’ni arkasındaki akıl; Barış’tan başka şeyler de planlıyor..”
07:04 Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’dan Hamas’a: Yaptığınız eylemle Filistin’e ne kazandırmış oldunuz
07:03 ABD Başkanı Trump: Almanya, Britanya ve Fransa, Ukrayna’da asker bulundurmak istiyor
07:00 AB’nin varoluş sancısı: Kış uykusundan uyanabilecekler mi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Savunma sanayinde hem devlet hem sivil satışlar artıyor

Savunma sanayinde hem devlet hem sivil satışlar artıyor
25.05.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Samsun Yurt Savunma’nın Genel Müdürü C. Utku Aral, Türkiye’nin savunma sanayinde yıldızının, pandemiden sonra daha da parlayacağını açıkladı.

SYS Genel Müdürü C. Utku ARAL: “Klasik bir tabanca üreticisinden ateşli silah üreticisine doğru evrildiğimiz bu süreçte, silah sistemi projelerinde, silahın üretiminden entegrasyonuna her şeyini üstlenebilecek hale geliyoruz.” | savunmahaber.comC. Utku Aral, (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, TİM verilerine göre, Türk savunma ve havacılık sanayinin ihracatı geçen yıl yüzde 16.8 azalırken, 2021 yılının Ocak-Nisan döneminde, bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında ise yüzde 47.7 artarak 949 milyon 744 bin dolar olduğunun altını çizdi.

 “Geçen yıl devlet kontratlarında yaşanan gecikmeler, 2021 yılında çözülmeye başladı, teslimatlar hızlandı” diyen C. Utku Aral, “Dünyada pandemide yaşanan sosyal ve ekonomik değişimler sivil satışlardaki artışı da tetikledi. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin savunma ihracatının daha da artmasını bekliyoruz” dedi.

 Pandemi, dünyada savunma sanayindeki denge ve dinamikleri değiştirdi.

C. Utku Aral, Stratejik projelerle yoluna devam eden savunma sanayii’nin, pandemide diğer sektörlere göre daha az etkilendiğini ve buna karşın, alınmış birçok devlet kontratlarının teslimatlarının yapılamadığını dile getirdi.

Diğer bir deyişle üreticiler projeleri tamamlasa bile son kullanıcının; testlere gelemediğini ve kaynağında kabulleri yapamadığını hatırlatan C. Utku Aral, “Eski teslimatlar yapılamadığı için yeni büyük ihalelerin açılamadı. Devlet kontratlarındaki gecikmelere karşın, pandemide yaşanan ekonomik ve sosyal değişimler sivil satışları beklenmeyen oranda artırdı. Özellikle tabanca, yarı otomatik tüfek, yarı otomatik tabanca ve av tüfeklerine talep arttı” şeklinde konuştu.

“2021’de ihracatımız artıyor”

2021 yılının ilk aylarından itibaren ise hem devlet hem sivil satışların artması, Türkiye’nin ihracat rakamlarına olumlu yansıdığını belirten C. Utku Aral, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türk savunma ve havacılık sanayinin ihracatının 2020 yılı Ocak-Aralık döneminde, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16.8 azalarak 2 milyar 279 milyon dolar olduğunu ifade etti.

C. Utku Aral, 2021 yılında ise savunma sanayi ihracatı artmaya başladığına da değinerek, 2021 yılı Ocak-Nisan döneminde Türk savunma ve havacılık sanayinin ihracatının, 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 47.7 artarak 949 milyon 744 bin dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

“Kontrat kabulleri başladı”

Canik markasıyla dünyanın 7’inci büyük hafif silah üreticisi olan Samsun Yurt Savunma’nın Genel Müdürü C. Utku Aral, pandemide değişen dengelerin 2021 yılından itibaren Türk savunma sanayinin lehine döndüğünü belirtti ve şunları söyledi:

“Hem devlet hem de sivil kanatta satışların arttığını söyleyen Aral, “Ülkelerin yetkili makamları, 2021 yılı itibariyle kontratlardaki gecikmelerin sürdürülebilir olmadığını kabul edip teslimatlarını almaya başladılar. İnanıyorum ki, önümüzdeki süreçte savunma sanayi alımlarını artıracak. Sivil talepteki artış da sürüyor”.

C. Utku Aral, önümüzdeki süreçte Türk savunma sanayinin yıldızının daha da parlayacağını düşündüğünün altını çizerek, Türkiye’nin, çok önemli bir süreçlerden geçtiğini, Azerbaycan’daki savaşın, Doğu Akdeniz’deki mücadelenin, Libya’daki savaşın ve Türkiye’nin ne kadar etkin bir savunma sanayi üreticisi olduğunu dünyaya gösterdiğine dikkat çekti.

Bu, önümüzdeki süreçte Türkiye’nin savunma sanayi ürünlerine talebin giderek artıracağını açıklayan C. Utku Aral, “Elbette bu zaman alacaktır ama vitrine çıkmış olduk. Hava, kara, deniz savunma sistemlerimiz, insansız araçlarımız, mühimmat ve roket-füze sistemlerimiz başarısını en iyi şekilde kanıtladı. Önümüzdeki dönemde Türkiye’den savunma sanayi ürün talepleri artacaktır. Burada önemli olan kalifiye ürünleri, yurt dışına göndermek. Karşı tarafta yaşanacak en ufak bir memnuniyetsizlik, Türkiye’nin tüm savunma sanayine olan ilgiyi sekteye uğratacaktır” diye konuştu.

SYS Genel Müdürü C. Utku ARAL: “Klasik bir tabanca üreticisinden ateşli silah üreticisine doğru evrildiğimiz bu süreçte, silah sistemi projelerinde, silahın üretiminden entegrasyonuna her şeyini üstlenebilecek hale geliyoruz.” | savunmahaber.com“Üniversite-sanayi iş birliği şart!”

Samsun Yurt Savunma’nın Genel Müdürü C. Utku Aral, Türkiye’nin savunma sanayinde başarısını artırmak için neler yapılması gerektiği konusundaki önerilerini de şöyle açıkladı:

“Türkiye’nin savunma sanayinde daha fazla ileriye gidebilmesi için artık çok fazla disiplinli projeleri hayata geçirmesi gerekiyor. Bunlara da firmaların kendi Ar-Ge’lerinin yetmesi mümkün değil. Konuyu şu örnekle anlatayım. Biliyorsunuz; Türkiye, Uzay Programı’nı açıkladı. Bu program sadece roketi ve kapsülü yapmaktan ibaret değil. Biyolojiden gıda sanayine bütün sektörlerde başarılı çalışmaların yapılmasını gerektiriyor. Bunu yapabilmek için de üniversite-sanayi iş birliği şart. Üniversitelerin Ar-Ge altyapısı tüm branşları kapsadığı gibi insan kaynağı, firmalara nazaran daha üst seviyede. Türkiye, Uzay Programı yapmak hatta savunma sanayinde daha ileri adımlar atmak istiyorsa üniversite-sanayi iş birliğini artırması gerekiyor. Üniversitelerin bu alana yöneltilmesi ve projelere dahil edilmesi çok faydalı olur. Onlara buralardan kaynak yaratılması ve kaynakların sürekli kılınması gerekiyor ki; üniversiteler odaklarını kaybetmesinler, savunma sanayi alanında çalışmalarına devam etsinler.”

Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SYS), devlet öncülüğünde başlatılan Doğu Karadeniz Silah Projesi’nin Samsun ayağının temsilcisi olarak 1998 yılında kuruldu. Aradan geçen 23 yılda SYS; Canik markasıyla silah, silah aksesuarları, silah sistem tasarımı ve üretimi konusunda Türk savunma sanayinin önemli kuruluşlarından biri haline geldi. Merkezi İstanbul’da bulunan SYS, Samsun Organize Sanayi Bölgesi’ndeki toplam 40 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu üç tesisinde 750 çalışanı ile üretimini sürdürüyor. Kayseri ve Elazığ’da birçok sanayi yatırımına imza atan Aral ailesi tarafından yönetilen SYS, hafif silah pazarında Canik markasıyla adını dünyaya duyurdu. Yıllık 400 bin adet tabanca üreten SYS; 1 dakikada 1 tabanca üretiyor. Üretiminin yüzde 95’ini 68 ülkeye ihraç eden firmanın yıllık ihracatı 120 milyon doları buluyor. 2010 yılından beri ABD’deki faaliyetlerini, Century Arms ile ortak olarak kurduğu CANIKUSA firması üzerinden yürüten SYS; 2020 yılında dünyadan Amerika’ya en çok tabanca ihraç eden dördüncü firma oldu. Özgün Yerli Tabanca’dan milli uçaksavar üretimine kadar birçok yerli ve milli savunma sanayi projesinin partneri olan SYS, dünya çapında bir savunma sanayi şirketi olmak için çalışmalarını sürdürüyor.

HABER : Sinem Uyanık & Samsun

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.