enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 “İran’a özgürlük” söyleminin ardındaki enerji ve güç denklemi
00:43 Akrotiri üssüne yönelik saldırı karşısında AB tutumu: Egemen İngiliz toprakları ve üye devlet dayanışmasının sınırları
00:25 Kanada’nın Küba’ya 8 Milyon Dolarlık Acil Yardımı
00:01 (ABTTF) Başkanlık Kurulu’dan, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ mesajı
21:56 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM) açıklama
21:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına şiddet insanlığa ihanettir
00:35 Bakan Gürlek: Cezasızlık algısının kırılması için adımlar atacağız
00:31 Ulusal Demografi Eylem Planı ile Batı Trakya’da ne yapılmak isteniyor?
00:25 “Rusya da NATO üslerini vursun”
00:14 Türk firmaları dev Moskova fuarında
00:01 İran-ABD-İsrail savaşı: Sahada ilk kez gördüklerimiz
10:01 Filistin Direnişinin Temel Taşı: “Filistin’de Kadın ve Anne Olmak” Konferansı Gerçekleştirildi.
09:30 Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu: Mehmet Emin Resulzade
00:30 CHP’li Kanko Derince Lisesi Tartışmasını Meclis’e Taşıdı: “Okullar Kentlerin Hafızasıdır”
00:01 Yunanistan Kültür Bakanlığı, Yanya’daki tarihi Aslan Paşa Camii’nin restorasyonunu üstleniyor
23:12 Hukuksuzluklar Ortasında Hürmüz Boğazı
22:50 Terörsüz Türkiye Süreci Hızlanacak
22:12 Terörsüz Türkiye Hedefinin Siyasal ve Toplumsal Yönleri
21:56 ABD ve İsrail’in Saldırıları İran’da Kürt Silahlı Grupları Harekete Geçirebilir mi?
21:45 ABD’de CNN’in bağımsız araştırma şirketi SSRS’nin anketine göre, kamuoyunun yüzde 54’ü, İran’a yönelik saldırıların ülkesi için daha büyük tehdit oluşturacağını düşünüyor.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya, Ukrayna’ya yaptığı saldırıyı ilk defa ‘savaş’ olarak tanımladı

Rusya, Ukrayna’ya yaptığı saldırıyı ilk defa ‘savaş’ olarak tanımladı
23.03.2024
A+
A-

Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırısını “savaş” olarak niteleyen ve eleştirenlerin 15 yıla kadar hapis cezası almasına olanak tanıyan kapsamlı bir askeri sansür yasası uyguluyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

TÜHA Haber’in EuroNews’den aktardığı Gazeteci Berrak Kanbir Rodriguez Sanmartin‘in haberine göre, Kremlin cuma günü yaptığı açıklamada Ukrayna’da bir “savaş hali” olduğunu söyledi ve  üçüncü yılına giren çatışmayı tanımlamak için kullandığı resmi dili değiştirdi. Kremlin Ukrayna’daki savaşı ‘özel askeri operasyon‘ olarak tanımlıyordu.

Bir basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov “Biz bir savaş durumundayız. Evet, özel bir askeri operasyon olarak başladı, ancak bu grup orada kurulur kurulmaz, kolektif Batı Ukrayna’nın yanında yer aldığında, bizim için zaten bir savaş haline geldi” dedi.

Ben buna ikna oldum. Ve herkes kendi iç motivasyonu için bunu anlamalı” diyen Peskov: “De jure (yasal) olarak bu özel bir askeri operasyon. Ancak fiilen bir savaşa dönüştü.” ifadesini kullandı.

“Savaş” kavramına farklı yorum

Rusya, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı tam teşekkülü işgal girişimine başlamasının ardından “yanlış bilgi” yaydıkları ya da silahlı kuvvetlerin “itibarını zedeledikleri” tespit edildiği takdirde, Ukrayna’ya yönelik saldırıyı “savaş” olarak niteleyen ve eleştirenlerin para ve 15 yıla kadar hapis cezası almasına olanak tanıyan kapsamlı bir askeri sansür yasası uyguluyor.

OVD-Info insan hakları grubuna göre, son iki yılda çatışmaya karşı çıktıkları için 900’den fazla ceza davası açıldı.

Yasa gereğince “savaş” kelimesini kullanan protestoculara karşı açılan ceza davalarıyla ilgili bir soruya cevap veren Peskov, Ukrayna’daki çatışmalara karşı kampanya yürütenlerin “savaş” kavramına getirdikleri yorumun farklı olduğuna işaret etti.

Peskov, “ ‘Savaş’ kelimesi farklı bağlamlarda kullanılır. Benim bağlamımla sizin bahsettiğiniz davalardaki bağlamı karşılaştırın.” dedi.

Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce Batı’nın Moskova’ya karşı “hibrit bir savaş” başlattığını söylemişti.

Putin, bir basın toplantısında da “Amacımız bu askeri çatışmanın alevlerini körüklemek değil, tam tersine bu savaşı sona erdirmektir.” ifadelerini kullanmıştı.

Bunun gibi istisna örneklerin dışında Putin, Kremlin ve diğer üst düzey yetkililer Ukrayna’daki çatışmalar için “özel askeri operasyon” tanımlamasını kullanıyor.

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny kimdir?

Gazeteci Berrak Kanbir Rodriguez Sanmartin

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.