enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:31 MHP Genel Başkanı Bahçeli: İmralı SDG/YPG’ye doğrudan yeni bir çağrı yapmalı
18:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 12. Zirvesi kapsamında, TDT Gebele Zirve Bildirisi’ni imzaladı…
18:39 Bakan Fidan, Mısırlı mevkidaşı ile Gazze’yi görüştü
18:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’le görüştü
18:23 Haydut İsrail’in alıkoyduğu aktivistler İstanbul’a hareket etti
07:50 “Türkiye NATO için savaşmaz”
07:48 Diyarbakır’da imamlar, görev yaptıkları tarihi camileri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere 4 dilde rehberlik hizmeti sunuyor.
07:47 Rusya Ukrayna’da “BAYKAR” Fabrikasını Hedef Aldı
07:27 Kafkasya’daki Jeopolitik Denge: Gürcistan Yerel Seçimleri
06:48 Kültür ve Turizm Bakanlığı, şair ve yazar olarak tanınan Yavuz Bülent Bâkiler’in ardından…
06:45 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum’dan, “TBMM’yi temsil eden bir heyet Öcalan’ın ayağına gidemez”
20:10 Körfez Nihayet 3 Puanla Tanıştı!
16:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Azerbaycan’a gidiyor
11:36 Dışişleri: 14 vatandaşımızın, yarın ülkemize getirilmesi için çalışmalar sürüyor
11:24 Bakan Fidan, “Netanyahu’nun süreci sabote etme ihtimali her zaman için var”
07:40 İki Devletli Çözümde KKTC’nin Garantörü Kim?
07:07 Avrasya İttifakı: Yeni Bölgesel Blok Mu?
02:56 Gazze’nin sesi olan tüm gazeteciler adına ‘GAZZETE 3. SAYI YAYINDA’
09:04 İzmit Körfezi’nde muhteşem görüntüler; Başkan Büyükakın paylaştı
07:30 Karabağ Şehitleri için Gebze’de helva dağıtıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya Ukrayna’da “BAYKAR” Fabrikasını Hedef Aldı

Rusya Ukrayna’da “BAYKAR” Fabrikasını Hedef Aldı
07.10.2025
A+
A-

* Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi (TUDPAM) Başkan Yardımcısı Mustafa Metin KAŞLILAR, Rusya’nın 28 Ağustos 2025 tarihindeBaykar‘ın Ukrayna’da Bayraktar TB2 ve AKINCI SİHA üretecek fabrikasını vurmasıyla ilgili olarak, TUDPAM için kaleme aldığı “Rusya Ukrayna’da “BAYKAR” Fabrikasını Hedef Aldı” başlıklı yazısını TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’na değerlendirdi.

* İşte detayı!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

(TUDPAM) Başkan Yardımcısı Mustafa Metin KAŞLILAR

ESKİŞEHİR, 07 EKİM 2025 – Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi (TUDPAM) Başkan Yardımcısı Mustafa Metin KAŞLILAR, Türk Savunma Sanayi Şirketi BAYKAR’ın Ukrayna’da inşaatı süren fabrikasına Rusya tarafından saldırı düzenlendiğini hatırlatarak, Bilindiği üzere Rusya Başkent Kiev dahil birçok Ukrayna şehrini İHA ve füze saldırıyla sürekli olarak hedef almakta bu saldırılar sonucunda Ukrayna’da birçok sivil hayatını kaybetmiş durumda. Rusya bu saldırılarda tuzak insansız hava araçları, seyir füzeleri ve balistik füzeler kullanarak şehirlerde oldukça büyük hasarlar veriyor bu noktada Rusya özellikle sivil yerleşim alanlarının yanında stratejik noktaları da hedef alıyor bu şüphesiz Ukrayna’daki BAYKAR fabrikası için de geçerli” olduğunu ifade etti.

TUDPAM) Başkan Yardımcısı Mustafa Metin KAŞLILAR, BAYKAR’ın savaşın başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana Ukrayna’ya SİHA tedariki sağladığını ve bunun Türkiye ile Ukrayna’nın askeri iş birliğini geliştiren çok önemli alanlardan biri olduğuna vurgu yaptı.

KAŞLILAR, “zira BAYKAR’ın tedarik ettiği SİHA’lar ile birçok Rus stratejik alanı yok ediliyor ayrıca insansız hava araçlarıyla istihbarat açısından oldukça değerli bilgiler kazanılıyor. Bilindiği gibi savaşın başında BAYKAR etkisi ile Ukrayna Rus konvoylarının ilerlemelerini durdurmayı başarmış ve Rusya’ya büyük zarar vermiştir” dedi.

“BAYKAR bu tedariklerin yanında Ukrayna’da fabrika kurma noktasında 2022 tarihinde bir karar almıştır zira bu fabrikanın Ukrayna’da kurulması hızlı teslimat ve üretim aynı zamanda yetişen personel demek” olduğunu söyleyen Mustafa Metin KAŞLILAR, “bu noktada bu senenin sonuna kadar Ukrayna’da fabrika inşasının bitmesi planlanmakta ilaveten diğer önemli konu BAYKAR’ın Türkiye dışında ilk üretim tesisi olma özelliği de taşımaktadır” şeklinde konuştu.

(TUDPAM) Başkan Yardımcısı KAŞLILAR, geçtiğimiz sene Rus Milletvekili Dmitriy Belik’in BAYKAR’ın Ukrayna’da kuracağı üretim tesisi için “meşru hedef” tanımlaması yaptığını hatırlatarak, bu üretim tesisinin ilk kurulacağının açıklanmasından bu yana takip edildiğini net olarak gösterdiğini ifade etti.

Mustafa Metin KAŞLILAR, Rusya’nın bu takibinin ve BAYKAR üretim tesisine son yapılan saldırıdan önce dört saldırı daha yapıldığını ve  tesisin daha inşaat halinde olduğunun belirtilmesin gerekli olduğunu dile getirdi.

Lviv Şehir Meclisi üyesi İgor Zinkevich, işletmenin büyük hasar aldığını belirtse de daha önceki saldırılara rağmen yatırımları sonlandırmadığını, zira personel eğitimlerinin tamamlandığını ve üretimin devam edeceğini açıkladığını belirten KAŞLILAR, şunları söyledi:

“Bu yatırım Ukrayna için oldukça önemli zira savaşın değişen doğasında İHA ve SİHA etkisi oldukça değerli ve BAYKAR bu noktada oldukça önemli bir savunma sanayi şirketi konumunda dünyanın birçok noktasında etkin olduğu gibi Ukrayna’da da oldukça etkili olduğunu söylememiz gereklidir. İlaveten Türkiye ve Ukrayna askeri iş birliğinin de artarak devam ettiğini ve iki ülkenin savaş süreci yanında savaş sonrası da ilişkilerinin artarak devam edeceğini net olarak söylemek gereklidir” dedi.

“Bu saldırıların yanında Rusya Azerbaycan’ın Ukrayna Büyükelçiliği, British Council ve Avrupa Birliği’nin Kiev’deki Daimî Temsilciliği binasını da vurmuştur” diye konuşan TUDPAM) Başkan Yardımcısı Mustafa Metin KAŞLILAR, Bu özellikle Rusya’nın artan saldırıları karşısında barış yollarının sabote edildiğini gösterdiğini aktardı.

Mustafa Metin KAŞLILAR, bu konuda Avrupa Birliği ve İngiltere’den ayrıca büyük diplomatik tepkiler geldiğini, İngiltere’nin saldırılar sonrasında Rusya’nın İngiltere Büyükelçisi Andrey Kelin’ın Dışişleri Bakanlığına çağırdığını, Ukrayna’nın ise artan saldırılar karşısında Rusya’ya ekonomik ve siyasi baskının daha fazla arttırılmasını istediğini hatırlattı.

Trump’ın barış süreci arasa da kısa vadede istediğini alamayacak gibi gözüktüğünü anlatan KAŞLILAR, “Türkiye ise Ukrayna kurmaylarıyla sürekli irtibat halinde savaş sırasında devam eden siyasi ve askeri yardımların yanında barış sürecinin konuşulduğu alanlarda da Türkiye Ukrayna’nın güvenlik garantileri talebinde ve sürecinde yanında pozisyon almaktadır” diye kaydetti.

***

Yazar hakkında

7 Şubat 1999 Bursa doğumlu olan Mustafa Metin Kaşlılar, ilköğretim ve ortaöğretimini Bursa Setbaşı İlköğretim ve Ortaokulunda lise eğitimini ise Özel Final Okullarında tamamlamıştır. 2017 yılında Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümünde lisans eğitimine başlayan Kaşlılar, 2022 yılında ise lisans programından mezun olmuştur. 2023 yılında ise Uludağ Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi alanında yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Hala Yüksek Lisans eğitimini burada sürdürmektedir. Kaşlılar bu süreçte Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi-TUDPAM Başkan Yardımcılığı görevini sürdürürken birçok platformda analiz, röportaj, makale çalışmaları da yayımlanmıştır. DergiPark platformu üzerinden bilimsel dergilerde ise hakemlik ve bilimsel makale çalışmalarını yürütmektedir. Çalışma alanlarını ise Türk Dış Politikası, Avrupa Birliği, Rusya, Güvenlik ve Ekonomi ve Türk Siyasal Hayatı oluşturmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.