enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:58 Ülke Profili: Lübnan
07:50 Başkent Ankara 2026 yılında Türk dünyasının birçok kültürel ve turistik faaliyetlerine ev sahipliği yapacak…
07:38 TeklifimGelsin’de kredi başvuru hacmi bu yıl içinde 3,5 kat artarak 41 milyar TL seviyesine ulaştı
07:36 Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Euronews’e konuştu: Türk devletleri AB ile ticari ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor
07:34 Dışişleri: İsrail meclisinin Batı Şeria’nın ilhakına yönelik attığı adım yok hükmündedir
07:28 Polonya’nın AB Göç Paktı’ndan Muafiyet Tartışması: Dayanışma mı Ayrıcalık mı?
07:27 Karayolları Genel Müdürlüğü Yol Durumu Bülteni
07:26 Almanya’da Doğuş Çay’ın form sınıfı çayları, “danthron” adlı yasaklı madde içerdiği tesbit edildi…
07:26 “KKTC Cumhurbaşkanlığı Seçimleri; Doğu Akdeniz Dengesi ve Jeopolitik Yansımalar”
07:20 Ömer Çelik: İsrail’in barbar kararını tümüyle reddediyoruz
07:17 Türkiye, iki şehriyle ilk 30’a girerek dünya gastronomi liginde güçlü bir yer edindi…
07:17 Girişim Koçu Özgül ÖZTÜRK: Kadın çiftçiler geleceği ekiyor
07:04 Özel haber: AB, Mısır’a 75 milyon euroluk mali destek paketini açıklayacak
07:00 Trump Macaristan’daki zirve planını iptal etti: Putin ile ‘boşa giden bir toplantı’ istemiyorum
00:16 Türkiye’nin Enerjide Çeşitlilik ve Arz Güvenliği Stratejisi
08:39 Batı’ya Uzak, Belirsizliğe Yakın: Gürcistan’da Kırılma Dönemi mi?
07:55 Gazeteci İlhan KARAÇAY: Gazeteciliğin Talihsizliği ve Vefasızlık!
07:48 Güne başlarken, şirketlerin sermaye artırımları, iş anlaşmaları, ortaklık yapılarındaki değişimler, öne çıkan projeleri neler?
07:47 İsrail Gazze’deki vahşetin görülmesini istemiyor
07:41 Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı’na, 246 subay alınacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Orada neler oluyor!

Orada neler oluyor!
02.09.2025
A+
A-

* Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’den TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency için ‘Orada neler oluyor!’ başlığı altında Haber Turu;

– Uçum: Türkçe’den başka diller öğretimi için anayasal düzenleme gelebilir

– Öcalan: Tarihi inisiyatifimin arkasındayım

– Özel ve Bakırhan hakkında hazırlanan fezleke Meclis’e sunuldu

– Özel ve Bakırhan hakkında hazırlanan fezleke Meclis’e sunuldu’

– Af çıkacak mı?’ sorusuna Adalet Bakanı Tunç’tan yanıt

– Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü

Haberlerini kısa kısa sizin için derledi.

* İşte detayları!…

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

Haber* Aslı SÖZBİLİR

İSTANBUL, 02 EYLÜL 2025  

Uçum: Türkçe’den başka diller öğretimi için anayasal düzenleme gelebilir Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Türkçe dışındaki dillerin öğretiminin kanunla düzenlenmesi ve yerel yönetim reformları gibi adımların gündemde olduğunu belirtti

Uçum, meclisteki Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu çatısı altında çalışmaları devam eden süreçle ilgili açıklamalarda bulundu. Habertürk Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır’a konuşan Uçum, özel bir “geçiş süreci kanunu” olarak çıkarılmasının doğru bir yöntem olacağını söyledi.

Uçum’un açıklamalarından öne çıkan kısımlar şöyle: “Türk vatandaşlığı tanımının bir hukuki bağ olarak anayasada çok daha vurgulu yapılması, ‘Etnik kimliğine ve dini aidiyetine bakılmaksızın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne hukuken bağlı olan herkes Türk vatandaşıdır‘ şeklinde bir hüküm konulması söz konusu olabilir. Türkçe’nin devletin dili yani tek resmi dil olması, eğitim dili olması elbette tartışma konusu değildir. Bununla birlikte Türkçe’den başka dillerin öğretimine ilişkin usul ve esasların kanunla düzenleneceğini içeren anayasal bir hüküm getirilebilir. Üniter yapıyı destekleyecek, yerel meclisleri yerel bütçe taslakları ve denetim konusunda güçlendirecek; merkezin yerel icrada sorumluluğunu artıracak bir yerel yönetimler reformu gündeme gelebilir.”

Abdullah Öcalan'la görüşmeden ilk mesaj geldi | Rudaw.net

Öcalan: Tarihi inisiyatifimin arkasındayım Suriye’deki gelişmeler, silah bırakma sürecinde ilerleme olmaması, komisyonun henüz somut bir adımı gündemine almamış olması gibi başlıklar nedeniyle sürecin geldiği aşamaya dair tartışmalar sürerken, Pervin Buldan, Mithat Sancar ve Özgür Erol’dan oluşan İmralı Heyeti, bir aylık bir aranın ardından geçtiğimiz hafta İmralı Adası’nda terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’la görüştü.

T24’ten Ceren Bayar’ın haberine göre yapılan bu son görüşmede Öcalan, “Bahçeli’nin çağrısı ile başlayan ve fesih ile devam eden tarihi insiyatifimin arkasındayım” dedi.

Sorunun tarihsel ve ağır bir sorun olduğunu kaydeden Öcalan, Meclis’te kurulan komisyonun, çözümün yolunu açacak cesur adımlar atması gerektiğini ifade etti. Öcalan ayrıca, komisyonun sorunun adını ve özünü ıskalamaması gerektiğini de söyledi.

Barış ve demokratik siyaset aşamasına geçilmesi için tüm tarafların sürece yaklaşımını gözden geçirmesi gerektiğini kaydeden Öcalan, sürecin “yenme – yenilme” ikileminde değerlendirilmemesini, bu sürecin, yanlış bir gidişatı düzeltme hamlesi olduğunu belirtti.

Öte yandan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Şanlıurfa’da düzenlene mitingte Abdullah Öcalan’a umut hakkı verilmesi gerektiğini bir kez daha ifade ederek “Öcalan’ın umut hakkı artık tanınmalı. Bu bir lütuf değil. Barış umuduna tanınmış bir haktır. Umut hakkı, barışçılık çözüm için olmazsa olmaz koşullardan birisidir” dedi.

Özel ve Bakırhan hakkında hazırlanan fezleke Meclis’e sunuldu CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, CHP İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Tuncay Özkan, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Günban hakkında hazırlanan yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Sunulan toplam 11 fezlekeden dördü Özgür Özel, ikisi Cemal Enginyurt, ikisi Ahmet Şık hakkında hazırlandı. TBMM Başkanlığı dosyaları, Anayasa ve Adalet Komisyonlarının üyelerinden oluşan Karma Komisyona havale etti. CHP Grubu Karma Komisyon’a başvurarak Özgür Özel hakkında hazırlanan fezlekeleri talep etti.

‘Af çıkacak mı?’ sorusuna Adalet Bakanı Tunç’tan yanıt Terörsüz Türkiye süreciyle birlikte kamuoyunda ‘Genel Af’ bektlentileri ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan açıklama geldi. Tunç, af anlamına gelecek herhangi bir çalışmalarının bulunmadığını söyledi.

Tunç, 2025-2026 adli yıl açılışı nedeniyle Yargıtay’da düzenlenen resepsiyonda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Tunç, “Yargıtay başkanımızın bahsettiği konu infaz düzenlemeleri tartışıldı. Dönem dönem infaz kanunu değişiklik teklifleri mecliste görüşüldü ve yasalaştı. Talepler var gündeme alınması istenen konular var. Düzenlemeler var. İnfaz, hastalık halinde infaz genişletici düzenlemeler yapılmıştı. Denetimli serbestlikle ilgili cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik ne kadar ceza alırsa alsın, yatmaya yönelik düzenlemede 10. Yargı paketinde yasalaşmıştı. 11. Yargı paketiyle ilgili çalışmalar var. Şu anda taslak çalışmalar devam ediyor. Bunlar meclisimizin takdirinde olan hususlar. Uygulamada vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda, teknik destek veriyoruz. Bu anlamda bir takım mesleklerle 11. Yargı paketine yargı paketi hazırlıkları çerçevesinde çalışıyoruz” dedi.

Erdoğan, Putin ile Çin'de görüştü: En yakın zamanda ülkemize bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) 25. Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi’ne katılmak üzere Çin’in Tiencin şehrinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve marjındaki temaslarını sürdürüyor.

Erdoğan, bir otelde, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Çağrı Erhan da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, “Davetim bakidir, en yakın zamanda sizi ülkemize bekliyoruz. İlişkilerimiz sınamalardan etkilenmeden ilerliyor. Teknik görüşmelerimiz olumlu şekilde ilerliyor” dedi.

Putin görüşmede Erdoğan’a, “Enerji ortaklığımız stratejik. Rusya, kesinti olmadan Karadeniz üzerinden Türkiye’ye gaz sağlıyor” dedi. Rus lider, Erdoğan’a Ukrayna krizi çözümü konusundaki diplomatik ve siyasi katkıları için teşekkür etti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.