enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:31 Elektronik Müziğin Yeni İkilisi Mass Cust’tan Global Vizyonlu İlk Single: “Beginning”…
12:36 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş’tan mübarek üç aylar mesajı
00:57 Sadettin Saran hakkında adli kontrol kararı
00:52 AJet Yönetim Kurulu Başkanı Bolat: “THY ile daha fazla iş birliği için çalışma yapıyoruz”
00:44 KODA, bir yıl boyunca sahada üretti, denedi, paylaştı…
00:38 Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği’nin (USKD) yeni hizmet binası hizmete girdi…
00:36 Kıbrıs’ta Rum barbarlığı: Kanlı Noel
00:35 İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlandı.
00:29 Pakistan: İmran Han ve eşine 17’şer yıl hapis cezası
00:18 Bakan Güler: “SDG’nin ferdi entegrasyonu şart. Kimseden icazet almayız”
00:17 Türkiye ve Umman arasında 17 alanda iş birliği protokolü imzalandı
00:14 Bakan Güler: Rusya-Ukrayna arasında İHA ve İDA’lar karşılıklı olarak yoğun şekilde kullanılıyor…
00:13 Köpekler felaketleri önceden hissediyor mu?
00:06 “Üç Jokerli Konken” Almanya’da beğeni topladı…
00:03 Prof. Dr. Mühip Kanko, “İHA ihlalleri, güvenliğimiz açısından alarm verici”
00:01 Türkiye, ABD, Katar ve Mısır arasında Gazze toplantısı
00:01 Bakan Tunç: Sanal Bahis aile bütünlüğünü tehdit ediyor
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

NATO’dan Rusya’ya START Anlaşması Uyarısı…

NATO’dan Rusya’ya START Anlaşması Uyarısı…
04.02.2023
A+
A-

NATO müttefiki ülkeler ABD’nin Rusya’nın Yeni START adıyla bilinen nükleer silahların kontrolu anlaşmasını ihlal ettiği açıklamalarına destek verdi ve Rusya’yı anlaşmanın şartlarına uymaya çağırdı.

Almanya’dan TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Muhabiri Luisa NEUBAUE’nin haberine göre, NATO tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada “NATO müttefikleri Yeni START anlaşmasının Rusya ve ABD’nin stratejik nükleer silahlarını sınırlandırarak uluslararası istikrara katkıda bulunduğu konusunda hemfikir. Bu sebeple, Rusya’nın Yeni Start Anlaşması kapsamındaki bağlayıcı yükümlülüklerine tam olarak uymamasını endişeyle not ediyoruz” denildi.

NATO’nun bu açıklaması, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Rusya’yı anlaşmaya uymamakla suçladığı açıklamasından üç gün sonra geldi.

NATO ayrıca Rusya’nın geçen yıl Ağustos ayından bu yana ABD’nin anlaşmaya ilişkin denetimlerini kolaylaştırıcı davranmadığını da belirtti.

Açıklamada, denetimler konusunda uyumlu davranmamanın, ABD’nin Rusya’nın anlaşmaya uyduğunu ve anlaşmanın limitleri dahilinde hareket ettiğini doğrulamasını zorlaştırdığı hatırlatıldı.

Buna karşın Rusya, anlaşma hükümlerine uyduğunu iddia ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın konuya ilişkin açıklamasının hemen ardından Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov gazetecilere, “Bu anlaşmanın devamının son derece önemli olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Moskova yönetimi, geçen yıl Ağustos ayında anlaşma kapsamında yapılması gereken denetimleri, ABD ve Batılı ülkeler tarafından Ukrayna savaşı sonrasında uygulanan seyahat kısıtlamalarını gerekçe göstererek askıya aldı. Bununla birlikte Moskova kendilerinin anlaşma koşullarına uymaya devam ettiklerini söyledi.

Yeni START Anlaşması olarak bilinen Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması, 2011 yılında yürürlüğe girdi ve 2021 yılında da 5 yıllığına daha uzatıldı. Sözkonusu anlaşma, Rusya ve ABD’nin sahip olabileceği nükleer başlık miktarına ve bunları taşıyacak füze ve denizaltı gibi araçların sayısına da bir üst sınır getiriyor.

NATO’nun Çift Taraflı Danışma Komisyonu açıklamasında Rusya, anlaşmanın tüm hükümlerine uymaya ve kendi topraklarındaki denetimlere izin vermeye davet edildi.

Gazeteci* Luisa NEUBAUE

***

Yazar hakkında

Luisa-Marie Neubauer,  21 Nisan 1996 yılında, Hamburg/Almanya’da dünyaya geldi. Neubauer, 2016’dan beri ONE adlı sivil toplum kuruluşunun gençlik elçisi ve Alman İklim Aktivisti. Göttingen Üniversitesi (2015–2020), Marion Dönhoff High School (2014) ve Kingham Hill School’dan mezun oldu. Igor Levit – No Fear adlı filmde rol aldı. Neubauer’in, Gegen die Ohnmacht: Meine Großmutter, die Politik und ichadlı kitapları var.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.