enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:15 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:07 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 ICE’a Tepki Büyüyor
00:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:03 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:02 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:02 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
00:01 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:01 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:00 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
14:41 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:29 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:41 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
04:33 DEVA Partisi’nden açıklama: Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocukların ödüyor
00:53 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Kahvaltı Haberleri’
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:30 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
TÜMÜNÜ GÖSTER →

NATO: AB savunmasını AB üyesi olmayan ülkeler üstleniyor

NATO: AB savunmasını AB üyesi olmayan ülkeler üstleniyor
07.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, AB’nin Avrupa’yı tek başına savunamayacağını belirterek Birlik’in tüm kanatlarını ABD, Türkiye ve İngiltere gibi AB üyesi olmayan NATO ülkelerinin koruduğuna işaret etti.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle’den aktardığı AFP’nin haberine göre,NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB içinde Fransa’nın başını çektiği “stratejik özerklik” talepleriyle ilgili önemli mesajlar verdi.

Avrupa’nın savunmasının stratejik özerkliğe değil transatlantik bağlara bağlı olduğunu belirten Stoltenberg, AB ülkelerinin büyük bölümünün aynı zamanda NATO üyesi olduğunu ve vatandaşlarının güvenliğinin kendi başkentlerinin çok ötesinde bir ittifaka bağlı olduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens StoltenbergAFP ajansına konuşan Stoltenberg, AB nüfusunun yüzde 90’ı aşkın bölümünün NATO üyesi bir ülkede yaşadığını, ancak AB üyesi ülkelerin, NATO savunma harcamalarının sadece yüzde 20’sini karşıladığını vurguladı.

AB üyesi olmayan Norveç’in eski başbakanı olan Stoltenberg “stratejik özerklik” yerine “stratejik dayanışma” terimini tercih ettiğini belirterek “Tek başına bir AB’ye inanmıyorum. Tek başına bir Kuzey Amerika’ya da inanmıyorum. NATO içinde stratejik dayanışma içinde birlikte olan Kuzey Amerika ve Avrupa’ya inanıyorum” ifadesini kullandı. Stoltenberg, hiçbir ülke ya da kıtanın şu an güvenlik alanında karşı karşıya bulunulan sınamalarla tek başına başa çıkabileceğine inanmadığını söyledi.

“Türkiye son derece önemli”

AB’nin cephelerinin Kuzey Atlantik’ten Rusya’ya, AB üyesi olmayan NATO üyeleri ABD, Kanada ve İngiltere tarafından savunulduğunu belirten Stoltenberg, güneydoğu kanadı savunmasının da aynı şekilde AB üyesi olmayan Türkiye tarafından üstlenildiğini kaydetti. Stoltenberg, Türkiye’nin Suriye ve Irak ile sınırı bulunduğuna ve IŞİD’e ve uluslararası terörizme karşı verilen mücadelede “son derece önemli” rol oynadığına dikkat çekti.

Stoltenberg, “Ancak en önemlisi, konunun siyasi boyutu. Çünkü Avrupa ile Kuzey Amerika arasındaki bağları zayıflatmaya, bölmeye yönelik her tür girişim sadece NATO’yu değil, Avrupa’yı da bölecektir” uyarısı yaptı.

“AB, Avrupa’yı savunamaz”

AB’nin savunma harcamalarını artırma ve savunma sanayisini etkinleştirme çabalarını memnuniyetle karşıladığını belirten Stoltenberg, “AB’nin savunma alanındaki çabalarını destekliyorum. Çünkü savunma harcamalarının artırılması, yeni askeri kapasiteler yaratılması ve Avrupa savunma sanayisindeki parçalı görünüme karşı önlemler alınması Avrupa’nın güvenliği için, transatlantik güvenlik için, hepimiz için iyi bir şey. Sonuçta NATO’yu tamamlayıcı özellik taşıdığı sürece tüm bu çabaları memnuniyetle karşılıyoruz. Ama AB Avrupa’yı savunamaz” diye konuştu.

Donald Trump’ın başkanlığı döneminde ABD ile yaşanan sürtüşme, Türkiye ile Doğu Akdeniz’de yaşanan gerginlik ve Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması gibi gelişmeler, AB içinde stratejik özerklik düşüncesinin gündeme gelmesine neden olmuştu.

Macron’un “beyin ölümü” çıkışı ve reform tartışmaları

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2019’da ABD’nin Suriye’den asker çekme kararı ve Türkiye’nin Suriye’de gerçekleştirdiği Barış Pınarı operasyonuna tepki olarak NATO’nun “beyin ölümünün” gerçekleştiği ifadesini kullanmış ve bu kararların müttefiklerle istişare edilmemesini eleştirmişti. Macron’un bu çıkışının ardından NATO’da reform tartışmaları patlak vermişti.

Macron geçen ay Financial Times’a verdiği mülakatta da NATO’nun 1955’te Sovyetler Birliği öncülüğünde oluşturulan Varşova Paktına yanıt olarak kurulduğunu hatırlatarak artık Varşova Paktının bulunmadığını ve NATO’nun kuruluş nedenleriyle bir ilgisinin kalmadığını söylemişti.

Stoltenberg, AFP’ye bu konuda yaptığı açıklamada NATO’nun pek çok başka düşmanla karşı karşıya bulunduğunu belirterek “Rusya’nın komşularına yönelik tacizleri, uluslararası terörizm, siber saldırılar, iklim değişikliğinin güvenliğe etkileri ve yükselen Çin’e karşı avantajı koruma ihtiyacını” yeni sınamalara örnek olarak saydı.

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Mart 2021]

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.