enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:18 Zelenski Ankara’da: Bölgesel Dengelerde Diplomatik Arayış
09:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Güney Afrika Cumhuriyeti’nde…
00:59 “Futbolda bahis” iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmda 8’i tutuklu 17 hakem hakkında (MASAK) raporu hazırlandı…
00:44 Bakan Tunç: Çocuklarımızın güvenli bir geleceğe adım atmaları hepimizin ortak amacıdır
00:42 Radikal Hakaret Siyasetinin Amacı Ne?
00:30 Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda, yılda yaklaşık 1 milyon 800 bin gıda analizi yapılıyor.
00:20 Yerel Yönetim Reformu Yaklaşırken…
00:16 Soykırımın yükü Gazzeli kadınların omzunda
00:15 İstanbul Fatih’te bir otelde konaklayan 4 kişilik Böcek ailesinin ölümüyle ilgili, otel sahibi ve bir otel çalışanı tekrar gözaltına alındı
00:07 Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung Türkiye’ye gelecek
00:05 Gazze’de 11 Ekim’de ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana İsrail’in saldırılarında hergün çocuklar öldürülüyor…
17:26 Tarihi komisyon İmralı’ya gidiyor
11:33 Türkiye’den Yunanistan’a sert tepki: Hukuksuz oldu bitti girişimleri reddediyoruz
00:57 Bakan Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin sunumunda konuştu…
00:56 Vuçiç hakkında suç duyurusu: Saraybosna’da ‘İnsan Safarisi’
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfus artış hızımız azalıyor
00:40 Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu anlaştı mı?
00:39 Kosova’da siyasi kriz: Hükümet yeniden kurulamadı, erken seçim kapıda
00:32 Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğu, Meclis toplantısına eski ve yeni içme suyu borularını getirdi…
00:26 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026’da iki kez yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Merkez sağın AP seçimlerini kazanması von der Leyen’in koltuğunu koruması için yeterli mi?

Merkez sağın AP seçimlerini kazanması von der Leyen’in koltuğunu koruması için yeterli mi?
11.06.2024
A+
A-

Avrupa Birliği (AB) yanlısı partilerin Avrupa Parlamentosu’nda (AP) hala önemli bir çoğunluğa sahip olma ihtimali var, ancak bu Avrupa Komisyonu’na yeniden başkan olma umudu taşıyan Ursula von der Leyen’in önünün açık olduğu anlamına gelmiyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

TÜHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’n EuroNews’ten aktardığı haberinde, Pazar günü akşam saatlerinde sandıkların kapanmasının ardından açıklanan veriler, dört merkez partiden oluşan kilit koalisyonun toplam 462 milletvekili çıkarabileceğini gösteriyor.

Bu da önümüzdeki beş yıl boyunca AB yasalarını müzakere edecek olan yasama organının yüzde 64’ün üzerinde önemli bir çoğunluğunu temsil ediyor.

Ancak yakın zamanda, AP üyelerinin Avrupa Komisyonu’nun başına geçecek adayları onaylaması gerekeceğinden büyük bir sınav yaşanabilir. Avrupa Komisyonu başkanlığı adayları arasında bulunan von der Leyen en olası seçenek gibi duruyor.

AP’de resmi koalisyon anlaşmaları bulunmasa da von der Leyen, 2019’daki seçimleri kazanmasından bu yana Yeşiller, Liberaller ve Sosyalistlerin yanı sıra kendi merkez sağ Avrupa Halk Partisi’nden (EPP) milletvekillerine de güveniyor.

2019 seçimlerinden sonra sonra milletvekillerinin gizli oylamasında rakibi Jean-Claude Juncker’i yedi oy fark ile geçerek toplam 383 oy ile Avrupa Komisyonu başkanı seçilmişti.

Pazar günkü seçimlerde Yeşiller ve Liberallerin 20’şer milletvekili kaybetmesiyle birlikte, von der Leyen’in kazanma ihtimali düşebilir.

Fakat hala iyimser olması için nedenler mevcut.

Bunlardan biri, son verilere göre meclisin dörtte birinden fazlasına sahip olabilecek olan EPP’nin güçlü bir performans göstermesi ve hatta ittifaka katılanların artması.

2019’da alınan kötü sonuç kısmen, milletvekillerinin herhangi bir siyasi gruptan destek istememiş olmasına duydukları öfkeden kaynaklanmış olabilir. Fakat bu seçimlerde EPP lideri seçim kampanyasına katılarak farklı bir strateji izledi.

Hatta Giorgia Meloni’nin İtalya’nın Kardeşleri (FdI) partisini yanına çekme girişimleri soldan aldığı desteği de azaltabilir.

Seçim aritmetiğinin netleşmesinin ardından önümüzdeki haftalarda tüm gözler Brüksel ve Strazburg’da olacak. Aynı zamanda von der Leyen’in bir sonraki büyük engelini geçip geçemeyeceğini de izleyeceğiz.

Almanya'daki seçimler Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ'ne emanet - (UHA)  Uluslararası Haber Ajansı

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ, TÜHA Haber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.