enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 15 Temmuz tarihimizin en kritik dönemeçlerinden biri oldu
23:08 Bakan Yerlikaya: “Türkiye Yüzyılı’nda ne FETÖ’ye ne de herhangi bir terör örgütüne asla geçit yoktur, olmayacaktır”
22:59 BAE Devlet Başkanı Al Nahyan Türkiye’ye geliyor
22:49 Dışişleri’nden İsrail’e Suriye tepkisi
22:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: FETÖ’cü alçaklar sonsuza kadar lanetle, nefretle hatırlanacak
19:32 LGS tercih süreci başladı
09:54 MHP Genel Başkanı Bahçeli: 15 Temmuz’da hainlerin başı ezildi
09:22 Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan “En Uzun Gece” destanının ilk temsili, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek.
09:06 İçişleri Bakanlığı, 15 Temmuz’da “Atatürk fotoğrafları yasaklandı” iddiasını yalanladı
08:58 Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 Temmuz’u etkinliklerle anacak
08:44 FETÖ’nün hain darbe girişiminde neler yaşandı?
08:07 İstanbul ve Moğolistan Devlet üniversiteleri iş birliğinde yürütülen “Atlılar Kültürü” başlıklı arkeoloji kazı projesinin bu yılki ayağında çalışmalara başlandı.
07:37 Rezaletin de böyledi! Yurt dışından gelenlere dijital zulmü: Whatsapp bile kullandırılmıyor!
07:23 Marmara’da köpek balıkları ve vatozlar yeni yaşam alanları arıyor!
07:19 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Necmi Bulut, Haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi
07:09 Terörsüz Türkiye sürecinin en önemli aşamalarından birisi olan Meclis’te kurulacak komisyonu
07:07 Kartepe Belediye Başkanı Av. M. Mustafa Kocaman’dan Demokrasi ve Milli Birlik Vurgusu
00:29 FETÖ’nün hain darbe girişiminin üzerinden 9 yıl geçti
23:01 KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, New York 5+1 Gayrıresmi Zirvesine katılmak için bugün New York’a gidiyor
08:56 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Ailesi, ‘Yaz Buluşması’ için Ankara’da bir araya geldi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Merkez sağın AP seçimlerini kazanması von der Leyen’in koltuğunu koruması için yeterli mi?

Merkez sağın AP seçimlerini kazanması von der Leyen’in koltuğunu koruması için yeterli mi?
11.06.2024
A+
A-

Avrupa Birliği (AB) yanlısı partilerin Avrupa Parlamentosu’nda (AP) hala önemli bir çoğunluğa sahip olma ihtimali var, ancak bu Avrupa Komisyonu’na yeniden başkan olma umudu taşıyan Ursula von der Leyen’in önünün açık olduğu anlamına gelmiyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

TÜHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’n EuroNews’ten aktardığı haberinde, Pazar günü akşam saatlerinde sandıkların kapanmasının ardından açıklanan veriler, dört merkez partiden oluşan kilit koalisyonun toplam 462 milletvekili çıkarabileceğini gösteriyor.

Bu da önümüzdeki beş yıl boyunca AB yasalarını müzakere edecek olan yasama organının yüzde 64’ün üzerinde önemli bir çoğunluğunu temsil ediyor.

Ancak yakın zamanda, AP üyelerinin Avrupa Komisyonu’nun başına geçecek adayları onaylaması gerekeceğinden büyük bir sınav yaşanabilir. Avrupa Komisyonu başkanlığı adayları arasında bulunan von der Leyen en olası seçenek gibi duruyor.

AP’de resmi koalisyon anlaşmaları bulunmasa da von der Leyen, 2019’daki seçimleri kazanmasından bu yana Yeşiller, Liberaller ve Sosyalistlerin yanı sıra kendi merkez sağ Avrupa Halk Partisi’nden (EPP) milletvekillerine de güveniyor.

2019 seçimlerinden sonra sonra milletvekillerinin gizli oylamasında rakibi Jean-Claude Juncker’i yedi oy fark ile geçerek toplam 383 oy ile Avrupa Komisyonu başkanı seçilmişti.

Pazar günkü seçimlerde Yeşiller ve Liberallerin 20’şer milletvekili kaybetmesiyle birlikte, von der Leyen’in kazanma ihtimali düşebilir.

Fakat hala iyimser olması için nedenler mevcut.

Bunlardan biri, son verilere göre meclisin dörtte birinden fazlasına sahip olabilecek olan EPP’nin güçlü bir performans göstermesi ve hatta ittifaka katılanların artması.

2019’da alınan kötü sonuç kısmen, milletvekillerinin herhangi bir siyasi gruptan destek istememiş olmasına duydukları öfkeden kaynaklanmış olabilir. Fakat bu seçimlerde EPP lideri seçim kampanyasına katılarak farklı bir strateji izledi.

Hatta Giorgia Meloni’nin İtalya’nın Kardeşleri (FdI) partisini yanına çekme girişimleri soldan aldığı desteği de azaltabilir.

Seçim aritmetiğinin netleşmesinin ardından önümüzdeki haftalarda tüm gözler Brüksel ve Strazburg’da olacak. Aynı zamanda von der Leyen’in bir sonraki büyük engelini geçip geçemeyeceğini de izleyeceğiz.

Almanya'daki seçimler Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ'ne emanet - (UHA)  Uluslararası Haber Ajansı

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ, TÜHA Haber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.