enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
00:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Merkez Bankası Ters Köşe Yaptı

Merkez Bankası Ters Köşe Yaptı
06.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / SETA Proje Araştırmacısı ve yazar Nurullah GÜR, Merkez Bankası’nın, faiz indirimiyle sürpriz yaptığını belirterek, Ekonomik büyümenin halihazırda oldukça güçlü ve dengeli bir seyir izlediği için kanaatince bu faiz indiriminin ticari krediler ve ekonomik aktivite üzerinde ancak sınırlı bir pozitif etkisi olabileceğini açıkladı.

Mustafa Kemal Atatürk(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’na Merkez Bankası’nın, faiz indirimiyle değerlendirmede bulunan Nurullah GÜR, TCMB, enflasyon oranı politika faizinin üzerine çıkınca enflasyonda odağı manşetten çekirdeğe kaydırdığına vurgu yaptı.

Çekirdek enflasyondaki düşüşün para politikasında ilave sıkılaştırma yapmamak için bir gerekçe olarak ortaya koyulduğunu düşündüğünü hatırlatan GÜR, “Ancak, son faiz kararı gösterdi ki, TCMB çekirdek enflasyon söylemini faizleri düşürmeye ortam hazırlamak için kullanmış” olduğunu söyledi.

Nurullah GÜR, TCMB’nin piyasaları ters köşeye yatırarak politika faizini 100 baz puan düşürmesinin, bu sözlü yönlendirmenin amacını net biçimde ortaya koyduğunu ve karar metnine bakıldığında bu faiz indiriminin iki temel gerekçesi olduğunun görüldüğünü ifade etti.

” İlk olarak, enflasyondaki yükselişin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu düşünülüyor” diyen GÜR,  TCMB, gelişmiş ülke merkez bankalarını referans göstererek özellikle küresel arz sıkıntılarından kaynaklı olarak enflasyonda yaşanan artışın geçici olduğuna vurgu yapmış. Arızi unsurların zamanla ortadan kalkacağı varsayıldığı için de faiz indiriminin enflasyonla mücadeleye zarar vermeyeceği düşünülmüş. İkinci gerekçe, kredi piyasası koşullarıyla ilgili. TCMB, sıkı para politikasının ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yarattığını ve son dönemde alınan makro ihtiyati tedbirler (kredi kartı taksit sayısındaki kısıtlamalar ve tüketici kredilerinde vadelerinin düşürülmesi) sayesinde tüketici kredilerindeki artış hızının yavaşlayacağını belirtmiş. Böyle bir ortamda faiz indirildiği zaman, ticari kredilerde rahatlama yaşanacağı ama tüketici kredilerinin ise artmayacağı öngörülmüş” olduğunu belirtti.

Nurullah GÜR, Ekonomik büyümenin halihazırda oldukça güçlü ve dengeli bir seyir izlediği için kanaatince bu faiz indiriminin ticari krediler ve ekonomik aktivite üzerinde ancak sınırlı bir pozitif etkisi olabileceğini ve öte yandan, bu sürpriz faiz kararının döviz kurları ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmasının muhtemel olduğunu açıkladı.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FED’İN YOL HARİTASI NETLEŞİYOR

SETA Proje Araştırmacısı ve yazar GÜR, FED’in eylül toplantısında herhangi bir değişikliğe gitmediğini belirterek, ancak, bu toplantıda para politikasının önümüzdeki 1.5 yılda ilerleyeceği patikaya dair önemli mesajlar verdiğini dile getirdi.

Kasımda azaltılmaya başlanması beklenen varlık alımlarının 2022’nin ortasına kadar sonlandırılasının hedeflendiğine dikkat çeken Nurullah GÜR, Fed Başkanı Powell’ın, geçici olduğunu düşündükleri enflasyondaki tırmanışın arz sıkıntılarının devam etmesinden dolayı beklediklerinden uzun sürdüğünü söylediğini ifade etti.

GÜR, “Ama yine de enflasyondaki yükselişin geçici olduğuna yönelik vurgusunu yeniledi. Fed’in bir önceki toplantıda açıkladığı yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 3.4 seviyesindeydi. Bu toplantıda beklentiyi yüzde 4.2 olarak revize etti. 2022’ye dair beklenti ise yüzde 2.1’den yüzde 2.2’ye çekildi. Enflasyonun yüzde 4-5’lerde seyretmesi belki geçici olabilir; ancak, eğer gıda, enerji ve hammadde gibi merkez bankalarının kontrol alanı dışında kalan kalemlerde arz sıkıntıları biraz daha sürecek olursa makul bir piyasa dengesine yeniden dönmek uzun sürebilir” dedi.

“Bu durumda ABD’de enflasyonun yüzde 2’lere geri dönmesi güçleşebilir ve enflasyon belli bir süre yüzde 3’lü seviyelerde dalgalanabilir” diyen  Nurullah GÜR, bu durumun sadece ABD’ye değil başta gelişen ülkeler olmak üzere tüm küresel piyasalara olumsuz yansımaları olabileceğini dile getirdi.

GÜR, “Bu senaryo küresel piyasalarda henüz çok fiyatlanmıyor. Ama tüm dünyada politika yapıcıların üzerine düşünmesi gereken bir senaryo olduğu kesin. Fed’in önceki toplantısında 18 üyenin 7’si 2022’de faiz artışı öngörürken, şimdi bu sayının 9’a yükseldiğini görüyoruz. Eğer delta veya başka bir varyant ekonominin bir anda soğumasına neden olmazsa, 2022’de faiz artışına yeşil ışık yakacak Fed üyelerinin sayısında önümüzdeki dokuz aylık süreçte artış görmeye devam edebiliriz. Bir de bakmışız ki, 2022’nin son çeyreğinde ilk faiz artışı gelmiş” şeklinde kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE & Emekli TRT Muhabiri

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.