enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:41 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:29 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:41 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
04:33 DEVA Partisi’nden açıklama: Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocukların ödüyor
00:53 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Kahvaltı Haberleri’
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:30 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:16 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
14:23 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Merkel: “Nerede Hata Yaptım?”

Merkel: “Nerede Hata Yaptım?”
08.12.2022
A+
A-

Advertisement

Almanya’nın 2005-2021 yılları arasında 16 yıl başbakanlığını yapan Angela Merkel, geçen yıl 8 Aralık‘ta görevinden ayrılmasından bu yana ilk kez bir televizyon kanalında yapılan programa konuk oldu.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘VOA’ya dayandırdığı Almanya kaynaklı Cem DALAMAN’ın haberinde, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı konusunda aylardır sessiz kalan ve bu yüzden Alman Meclisi’ndeki muhalefetin yanı sıra özellikle Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski tarafından eleştirilen Merkel, verdiği röportajda, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşı “Uluslararası hukuku ihlal eden vahşi bir saldırı” olarak tanımladı.

Rusya’nın Ukrayna’da uluslararası hukuka aykırı biçimde hareket ettiğini söyleyen Merkel, “24 Şubat’ta Ukrayna’ya yapılan bu saldırının haklı çıkarılacak bir tarafı yok. Bu, hiçbir mazereti olmayan, uluslararası hukuku ihlal eden vahşi bir saldırıdır” ifadesini kullandı.

45 dakika süren ve canlı yayınlanan programda Almanya’nın en saygın gazetecilerinden Alexander Osang’ın sorularını yanıtlayan Merkel, başbakanlığı döneminde Rusya ve Ukrayna ile ilgili izlediği politikayı savundu.

Rusya’nın Ukrayna saldırısı sonrasında kendi Rusya politikası ile yüzleştiğini aktaran Merkel, “Tabii ki kendime sorduğum şey: Nerede hata yaptım? Bu trajediyi önlemek için daha fazlasını yapabilir miydim? Başarılı olunmaması büyük bir üzüntü. Ama kendimi suçlamıyorum. Çok az emek verdiğim şeklinde suçlanmam için bir neden yok. Bu beni sakinleştiriyor. Bu nedenle de özür dilemeyeceğim” diye konuştu.

“Putin’i kışkırtmak istemedik”

Tüm başbakanlığı boyunca “Eski Sovyetler Birliği’nin sorunlarıyla ilgilendiğini” söyleyen Merkel, 2007 yılında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile biraraya geldiğini ve Putin‘in Sovyetler Birliği’nin çöküşünü kendisi için “20. Yüzyıl’ın en kötü olayı” olarak tanımladığını, ancak bir Doğu Almanyalı olarak kendisi için ise “Benim için hayatımın en mutlu olayı” olduğunu ifade ederek, “Dolayısıyla Putin ile aramızda her zaman bir anlaşmazlık olmuştur” değerlendirmesini yaptı.

Soğuk Savaşı’nın sona ermediği görüşünü savunan Merkel, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasını örnek göstererek, “Bu savaşı engellemek için bir güvenlik mimarisi oluşturmada başarılı olunamadı” diye konuştu.

Rusya’ya yönelik hoşgörülü davrandığına ilişkin değerlendirmeleri de reddeden eski başbakan, Rusya ile gerilimin tırmanmaması için yeterince çalıştığını kaydederek, “Diplomasi başarısız olduğunda yanlış olarak tanımlanamaz” değerlendirmesini yaptı. 2008 yılında Ukrayna’nın NATO’ya katılmasını neden engellediği sorulan Merkel, “O günün Ukrayna’sı bugün bildiğimiz Ukrayna değildi. Demokratik olarak yapılanmış bir ülke değildi. Ayrıca Putin’i kışkırtmak istemedik” şeklinde yanıt verdi.

Rusya ile Almanya arasındaki Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattına uzun bir süre destek verdiği yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Merkel, söz konusu hattı o dönemde Rusya ile ilişkileri güçlendirmek için bir proje olarak gördüğü bilgisini vererek, Başkan Joe Biden yönetimindeki ABD’nin Kuzey Akım 2’de faaliyet gösteren Alman şirketlere yaptırım uygulamasından çok rahatsız olduğunu “Bu İran’a yapılabilir, ama örneğin Afganistan’da birlikte savaştıkları bir müttefike değil” sözleriyle vurguladı.

Merkel, ateşkes konusunda Putin ile görüşüp arabulucu olup olmayacağına ilişkin soruyu ise, Olaf Scholz hükümetinin konuyla ilgili politikalarını tümüyle desteklediğini söyleyerek ve “Şu anda Putin‘le konuşulacak bir şey yok, özellikle de Ukrayna olmadan” diyerek yanıtladı.

Merkel siyasi yaşamını anlatan bir kitap yazıyor

Görevden ayrıldıktan sonra uzun bir süre istirahat ettiğini, güncel politikadan bilinçli olarak uzaklaştığını ve şimdi siyasi yaşamını anlatan bir kitap yazdığını açıklayan Merkel, başbakanlık sürecinin son iki yılında bazen karşılama törenlerinde titreme nöbeti geçirmesine ilişkin bir soruyu da cevapladı. Annesinin ölümünden çok etkilendiğini, ayrıca çok az su içtiğini ifade eden Merkel, doktorların tavsiyesi üzerine törenlerde sandalyeye oturduğunu anlattı.

  Baerbock Almanya’ya geri dönüyor

Öte yandan resmi ziyaret için Pakistan’a giden ve COVID-19 testi pozitif çıkan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un heyetiyle birlikte Alman Hava Kuvvetleri uçağıyla Berlin’e geri döneceği açıklandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger, Baerbock’un yapılan diğer testlerinin de pozitif çıktığını ve “güçlü grip semptomları” tespit edildiğini açıklarken, bakanın orduya ait Airbus A319 model uçakta izole bir şekilde ayrı bir kabinde uçabileceğini ve akşam saatlerinde Berlin’de olacağını duyurdu.

Pazartesi yurt dışı ziyaretinin ilk durağı olan Pakistan’a uçan Baerbock’un burada yapılan testinin pozitif çıkması sonrasında bütün randevularının iptal edildiği açıklanmıştı. Baerbock, Yunanistan ve Türkiye’yi de ziyaret edecekti.

Gazeteci* Cem DALAMAN

Bu haber 08 Haziran 2022’de VOA’da yer almıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 8 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.