enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:01 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
10:29 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
09:22 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:58 Kocaeli’n simgesi Tarihi Saat Kulesi restore ediliyor…
00:55 İhracat verileri, Aralık 2025 ve geçen yılın tamamına ilişkin faaliyet illere göre ihracat veriler açıklandı…
00:53 Gazze Gölgesinde Üçlü İttifak: İsrail-Yunanistan Hattı ve Doğu Akdeniz’de Yeni Güç Arayışı
00:47 “Gazze Mahkemesi”nin 26 Ekim 2025’te İstanbul’da açıkladığı Nihai Karar, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
00:40 Kritik altyapı hizmetlerinin dayanıklılığı: 2025’te su ve atık su sistemlerinin güvenliği
00:33 Bakan Tunç, Rojin Kabaiş’in ailesi ile görüştü
00:32 Ocak ayının ikinci yarısında sıcaklıklar kademeli olarak artacak
00:26 Ticaret satış hacmi, Kasım 2025’te yıllık bazda yüzde 7,1, perakende satış hacmi de yüzde 14,2 yükseldi…
00:21 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
00:19 Korku Filmi Zir-i Cin 4: Nesep Bağı 23 Ocak’ta Vizyonda
00:11 Avrupa Birliği Savunma Fonu Kapsamında Türkiye’nin Konumu ve Engellemeler
00:07 Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Tıp ve Kültür-Sanat Sempozyumu”na katıldı…
00:07 Suriyeli Gazeteci Dima İZZEDDİN, Suriye’den Aktarıyor..
20:19 Gazeteci İlhan AKÇAY’dan Düzeltme ve Özür: Lale GÜL haberindeki Büyükelçi sözleri şahşıma aittir
06:14 TÜRKİYE-AZERBAYCAN kardeşliği ve dostluğu ebedidir
00:58 Trump yönetiminden Fed Başkanı Powell’a suç duyurusu tehdidi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mehmetçik için yerli yangın söndürme sistemi

Mehmetçik için yerli yangın söndürme sistemi
10.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / 2012 yılından bu yana zırhlı kara araçlarında kullanılan “infilak bastırma ve yangın söndürme sistemi” deniz ve hava araçlarına da entegre edilmeye başlandı. Sistem, hem personeli hem de ekipmanı koruyor.

Mustafa Kemal Atatürk(TÜHA) TÜRKUAZ  Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘TRT Haber‘den aktardığı DHA’nın haberine göre, Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nde Savunma Sanayi Başkanlığı koordinesinde faaliyet gösteren Nero Endüstri Savunma Sanayi A.Ş., yerli teknoloji ile ‘infilak bastırma ve yangın söndürme sistemi’ geliştirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki zırhlı kara araçlarında 2012 yılından bu yana kullanılan sistem, aracın gövde, lastik, yakıt tankı, mühimmat, motor ve personel bölümlerine monte ediliyor.

Zırhlı araçlara yapılan olası roket ve bombalı saldırılarda devreye giren sistem, kısa sürede yangını büyümeden söndürerek hem personeli hem de ekipmanı koruyor.

Zırhlı kara araçlarının yüzde 95’inde kullanılan sistem şimdi hava ve deniz araçlarına da entegre edilmeye başlandı. Terörle mücadele eden Mehmetçik için kalkan görevi gören sistemin hava ve deniz platformlarındaki araçlarda yaygınlaştırılması hedefleniyor. Yerli infilak bastırma ve yangın söndürme sistemi, ABD ve Almanya’nın da aralarında bulunduğu 28 ülkeye de ihraç ediliyor.

Mehmetçik için yerli yangın söndürme sistemi

“Yangını göz kırpma süresinde söndürüyor”

Firmanın Proje Departman Müdürü Zekeriya Gürcan, sistemi yerli mühendislerle tasarlayıp geliştirerek ilk defa 2012’de kara platformlarına entegre ettiklerini, daha sonra hava ve gemi platformları için de sistemi geliştirip entegre ettiklerini söyledi.

Sistemin, füze ya da aracın içerisine molotofun gelmesi gibi tehditleri algılayıp söndürme kabiliyetine sahip olduğunu anlatan Gürcan, “Sistem 3 ana parçadan oluşuyor. Sistem ‘beyin’ dediğimiz tüm sistemin aktivasyonuna karar veren ekipmandan kontrol edilir. Alevleri, tehditleri algılayan dedektörler (sensörler) ile devam eder ve nihai sonlandırma kısmıysa içeride oluşabilecek yangını ve tehditleri söndüren, bertaraf eden tüplerle gerçekleşir. Yani saniyenin dörtte biri kadar kısa sürede (250 ms), bir göz kırpma süresinde devletimizin ve ordumuzun araçları büyük zararlar görmeden, Mehmetçiğimizin can güvenliğini de sağlayarak kolay bir şekilde olası tehditleri bertaraf etmiş oluyoruz” dedi.

Mehmetçik için yerli yangın söndürme sistemi

28 ülkeye ihracat yapılıyor

Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ökçün ise şu bilgileri verdi:

“Ülkemizde daha önceden üretilmeyen İsrail ve Almanya’dan gelen infilak bastırma sistemlerini şimdi biz üretiyoruz. Araçların roketle vurulma ihtimalleri oldukça fazla. İçerisinde 10-15 askeri personelin bulunduğu araçlarımız her gün yurt içinde, yurt dışında, operasyon bölgelerinde görev yapmakta. Personellerimizin hayatlarını koruyabilecek şu andaki balistik sistemlerden sonraki en son sistem infilak bastırma sistemidir. Bu sistem 7/24 aracın içini gözetlemekte ve aracın içine bir roket girdikten sonra sistem devreye girerek içeride oluşan 2 bin dereceye kadar çıkan sıcaklıkları milisaniyeler içerisinde söndürüyor. Mehmetçiğin canını oluşan olaylarda kurtarıyoruz. Aldığımız sevindirici haberler bizi oldukça mutlu ediyor.”

Ökçün, sistemin Türkiye’de güvenlik güçlerine ait 3 bine yakın taşıtta kullanıldığını anlatarak, “Motivasyonumuz daha iyi sistemler oluşturmak adına her geçen gün artıyor. Şu anda 28 ülkeye ihracat yapıyoruz. Almanya, Singapur, Malezya, Tayland, Kazakistan, Ukrayna, Amerika, Brezilya gibi birçok ordu şu anda bizim üretmiş olduğumuz Türk malı infilak bastırma sistemlerini kullanıyor. Her geçen gün pazarımız büyümekte. Şu anda dünyada üç ana üretimden bir tanesi ve büyüklük olarak ilk iki firmadan birisi olduk. Amerika ve Bulgaristan üzerinde yeni yatırımlarımızla birlikte Avrupa Birliği ve Amerikan pazarlarında da yeni yatırımlarımızla orada montaj tesislerimizle girmeye devam ediyoruz” dedi.

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.