enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
20:49 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
19:18 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:54 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi bölmeye kimsenin gücü yetmez”
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
06:35 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mardin’de 1.600 Yıllık Mozaikler Kaçak Kazı Kurbanı

Mardin’de 1.600 Yıllık Mozaikler Kaçak Kazı Kurbanı
07.09.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Mardin’in Derik ilçesinde Doğu Roma İmparatorluğu döneminde Süryaniler tarafından inşa edilen Antik Gola Yerleşim Alanı’ndaki mozaikler, kaçak kazı yapanlar tarafından tahrip edildi.

Derik ilçesinin Göktaş Mahallesinde bulunan ve 2013 yılında sit alanı ilan edilen Antik Gola Yerleşim Alanı’nda, üzerinde insan, hayvan, bitki ile haç resmedilmiş 1600 yıllık mozaikler, kaçak kazıda ortaya çıkarıldı.

Define avcılarının ortaya çıkardığı mozaiklerin bulunduğu alanda daha sonra resmi kazı yapılmasına karar verildi. Yapılan kazı sonucu ortaya çıkarılan mozaiklerin, üzerindeki İbranice yazılı kitabeden, 1600 yıl önce, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde, Süryaniler tarafından inşa edildiği belirlendi. Bazilika, kilise veya vaftizhane olduğu tahmin edilen antik yerleşim alanındaki yapıda, 4 mevsimin resmedildiği insan, hayvan, bitki ve haç figürleri ortaya çıkarıldı.

Ancak tarihi alandaki kazı çalışmalarına Kurban Bayramı’nda ara verildi. Bu arada define avcıları mozaiklerin altında define olduğunu düşünerek, kaçak kazı yaptı. Yaklaşık 2 metre derinliğinde çukur açan defineciler, mozaiklere büyük çapta zarar verdi. Mahalle sakinleri, alanın korucular tarafından korunduğunu ancak yeterli olmadığını söyleyip, önlem alınmasını istedi. Mahalle sakinleri gerekli önlem alınmadığı takdirde alana tekrar definecilerin dadanacağını belirttiler. Bulunan mozaikler önümüzdeki günlerde parçalar halinde kesildikten sonra Mardin Müzesine götürülerek orada birleştirilecek.

Arkeologlar Derneği Başkanı İlkay İvgin definecilik ve kaçak kazı suçlarının terör suçları kapsamına alınması gerektiğini savundu. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan İvgin, tarihi eserlerin korunması için şu önerilerde bulundu: “Definecilik ve kaçakçılık suçlarının terör suçu sayılması gerektiğini söylüyoruz. Bu kültürel miras hepimizin, bütün insanlığın ortak mirasıdır. Bunların tahribatı geçmişimizi yok ediyor, bütün insanlığın geçmişini yok ediyor. Uşak’ta yer alan Blaundus antik kentinde, güneş enerjisi ile çalışan kamera sistemleri var. Böylesi stratejik noktalara, güneş enerjisi ile çalışan kameralar yerleştirilip, 24 saat izlenebilir. Korunması için öncelikle halkın bilinçlendirilmesi lazım, geçmişine sahip çıkmasını sağlanması gerekir. Cezaların da artırılması gerekiyor. Profesör Dr. Nevzat Çevik hocamızın dile getirdiği güzel bir öneri vardı. Köy korucuları gibi kültür korucuları teşkilatlandırılsın, onlar tarafından korusun gibi bir düşüncesi vardı. Biz de bu düşünceyi savunuyoruz.”

HABER : Mahmut BOZARSLAN & Diyarbakır (VOA)

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Eylül 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.