enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:32 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
12:07 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
10:41 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
07:56 “Her yerde Türkiye var!”
07:13 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
07:10 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
00:45 İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Siber suç operasyonlarında 539 şüpheli yakalandı”
00:33 Kasım ayında temettü verecek 10 şirket
00:06 Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu
00:05 AK Parti Sözcüsü Çelik: 3 Kasım tarihi bir dönemin açıldığı siyasi bir milattır
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Haziran Sayısı Çıktı: Soykırıma Karşı Küresel İntifada

Kriter’in Haziran Sayısı Çıktı: Soykırıma Karşı Küresel İntifada
12.06.2024
A+
A-

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 91. sayısı raflarda yerini aldı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

1 Haziran itibarıyla İsrail’in uyguladığı soykırımda 238 günü geride bıraktık. Batı’daki üniversitelerde öğrenciler küresel intifadaya giden yolun taşlarını döşüyorlar. Belli ki bundan sonra hiçbir şey İsrail için artık eskisi gibi olmayacak.

Netanyahu için tutuklama talebi, İran Cumhurbaşkanının helikopter kazasında ölümü gibi önemli gelişmelerle uluslararası ilişkilerin hararetlendiği bir ayı geride bırakırken tüm yaşananları sizler için bir dosyada topladık.

Soykırım devam ederken Amerikan Kongresi’nin “siyonizm tutkusu”nu Kemal İnat, Trump’ın seçilmesi halinde ABD ve dünyada yaşanabilecekleri Tuncay Kardaş analiz etti.

Rusya-Ukrayna Savaşı dolayısıyla önemli kopuş ve sallantıların yaşandığı Avrupa’nın, muhtemel Trump başkanlığı sonrasında kendini nasıl savunabileceği sorusuna Yıldırım Turan cevap aradı.

Almanya’nın giderek büyüyen ordu sorununu, ordunun güçlendirilme hedeflerini ve güncel yansımalarını Erkut Ayvaz, Birleşik Krallık’ta İşçi Partisi’nin kazandığı yerel seçimleri Filiz Cicioğlu masaya yatırdı.

Fransız kolonyalizminin son perdesi Yeni Kaledonya’da yaşanan gelişmeleri Mehmet Ayfer Kancı aktarırken, Mehmet Çağatay Güler de Rusya’daki kabine değişikliğinin Rusya ve dünya açısında siyasi bir okumasını sundu.

Sibel Karabel, Şi Cinping’in Avrupa ziyareti bağlamında Çin ile Avrupa’nın dalgalı ilişkilerini değerlendirirken, Yücel Acer ise Türkiye ile Yunanistan arasında inişli çıkışlı bir ilişkinin sürdüğü dönemde Miçotakis’in Ankara ziyaretinin sürece etkilerini ele aldı.

Talha İsmail Duman Nekbe’nin tarihini, “geri dönüş” hakkının yeniden gündeme gelmesi üzerinden anlattı. UCM Savcısından gelen Netanyahu’nun tutuklanma talebinin gerekçeleri, karara tepkiler ve kararın yansımalarına detaylarıyla Haydar Oruç, 7 Ekim sonrasında yapısal bir krizle yüzleşmeye başlayan İsrail’e Muhammed Hüseyin Mercan projeksiyon tuttu.

Soykırım karşısında sessiz kalmayan küresel kampüs aktivizmine antidemokratik müdahaleleri Muharrem Kılıç, ABD üniversitelerindeki İsrail protestolarının siyasi yansımalarını Mehmet Rakipoğlu kaleme aldı.

Antisemitizm suçlamalarının araçsallaştırılmasını Kenan Ahmet Türkdoğan yazarken, ulusal güvenlik, ifade özgürlüğü ve ikiyüzlülük üçgeninde Batı’nın TikTok çelişkisini Gloria Shkurti Özdemir ve Ahmet Kayhan Yıldız birlikte yazıya döktüler.

19 Mayıs günü Azerbaycan ziyareti dönüşünde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyeti taşıyan helikopter kaza yaptı. Düşen helikopterden kurtulanın olmadığı kaza, İran için yeni bir dönemin başlangıcı olacağa benziyor. Kaza sonrası arama kurtarma çalışmalarında bulunan ve kaza mahallini bulan AKINCI TİHA’nın operasyonunu Ahmet Alemdar detaylı şekilde aktardı.

Reisi sonrası seçim çalışmalarıyla birlikte yeniden şekillenen iç dengeleri Mehmet Koç, trajik kazanın cenaze töreninden yansıyanları ve matem notlarını Emre Karaca yerinden aktardı. Yeni Kuveyt Emiri Meşal’in Kuveyt meclisini feshinin ülke ve bölge için muhtemel sonuçlarını Hamdullah Baycar, Kuveyt’in geçmişteki tecrübeleri ışığında analiz etti. 2019’dan bugüne DEAŞ serüvenini Ömer Behram Özdemir anlattı. Tunç Demirtaş, Sahel bölgesinden ABD’nin çekilmesinin bölgeye etkilerine odaklandı.

Seçimler sonrası siyasette değişim beklentileri başladı. Siyasette yumuşama söylemlerini değerlendiren Hamit Emrah Beriş durumun gerçekliğini ve geçerliliğini değerlendirdi. CHP’de seçim öncesi başlayan, şimdilerde ise iz düşümlerinin yaşandığı değişim rüzgarını Fatma Zehra Özdemir ele aldı. Seçim sonrası daha da derinleşen krizinde, İYİ Parti’nin tamam mı, devam mı ikilemini Zakir Avşar yazdı. Son zamanlarda siyasetin başlıca gündem konularından olan yeni anayasa arayışının son durumunu ve siyasetteki yumuşama başlığının anayasa çalışmalarına etkilerini Cem Duran Uzun analiz etti.

Dünyada sarsıcı krizlerin yaşandığı zorlu dönemde Türkiye’nin kamuda tasarruf tedbirlerinin etkilerine ve verimlilik değerlendirmesine Bilal Bağış mercek tuttu. Krizlerle gelişen ve değişen dünyada yapay zekânın akademik yazımdaki rolünü Erman Akıllı tüm boyutlarıyla ele aldı.

Kriter Dergisi ailesi olarak güzel bir haberi de okuyucularımızla paylaşmak isteriz. Dergimizin kıymetli Genel Yayın Yönetmeni Burhanettin Duran, Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak atandı. Vermiş olduğu kıymetli katkılar için teşekkür eder, yeni görevinde muvaffakiyetler dileriz. Yayın Kurulu üyemiz Nebi Miş, bu vesileyle dergimizin yeni Genel Yayın Yönetmeni olmuştur. Kendisine bu yeni görevinde üstün başarılar diliyoruz. Ayrıca bu ay idrak edeceğimiz Kurban Bayramımızın başta Filistinli mazlumlar olmak üzere tüm Müslüman alemine barış ve huzur getirmesini niyaz ediyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.