enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:36 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:19 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:06 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:53 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:17 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:51 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:17 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:03 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
00:00 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
22:46 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:42 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
13:32 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:18 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
00:29 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:27 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:05 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:36 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
08:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kosova’da Türkçe ders kitapları…

Kosova’da Türkçe ders kitapları…
10.09.2023
A+
A-

Kosova’nın saygın, güvenilir, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan KosovaPort’un köşe yazarı Ercan KASAP, “Kosova’da Türkçe ders kitapları…” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

TÜRKÇE DERS KİTAPLARI…Gazeteci – Yazar Ercan KASAP’ın yazısının detayları:

Türkçe ders kitapları…Türkçe eğitimin kanayan yarası…

Kosova’da Türkçe eğitimde en can alıcı sorunların başında Türkçe ders kitapları geliyor. O kadar ki, Türk eğitimciler ve öğrencilerde anksiyete olarak sıfatlandırılan kaygı bozukluğu boyutuna  ulaşan bir sorun haline geldi. Bu, yıllardır böyle…

Kosova’da 1951 yılından günümüze kadar kesintisiz devam eden Türkçe eğitim sürecinde can sıkıcı bir durum varsa o da Türkçe  ders kitapları karmaşasıdır.

Yıllardır hakimiyetini koruyan hem öğretmen hem öğrenciler için bu can sıkıcı durum çoktandır endişe verici boyuta ulaştı.

Kosova’da Türkçe eğitimde 72 yıl belirginliği  dönem dönem daha çok, dönem dönem daha az hissedilen, ancak çıban başı olmaktan kurtulamayan Türkçe ders kitapları bilmecesi devam ediyor…

Zaman zaman nicelik açısından hedefin yakalandığı ancak nitelik açısından eksikliklerin yaşandığı ders kitapları, Türk öğrenci ve eğitimcileri, bilgi alma konusunda hiçbir zaman tatmin edecek seviyeye ulaşamadı. Çocuklarımız, öğretmenlerimiz  basılan ders kitaplarından hiçbir zaman tam manasıyla yararlanamadı.  Hep sıkıntı çektiler… Ders kitapları sorununa çözücü ve kalıcı adımlar atıldıysa da bu adımlar sonuçsuz kaldı maalesef. Çünkü çözümler hep eksik kaldı, hep yetersiz oldu.

Özetle kompleksi bir durum söz konusu derken,  Kosova’da yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla beraber eğitimde yaşanan sorunlar, ilk sırada Türkçe ders kitapları tekrardan konuşulmaya başlandı.

Kosova’da özgürlüğe kucak açıldığı 1999 yılından günümüze kadar, Türkçe ilköğretimin birinci sınıfından  dokuzunca sınıfına kadar matematikten resim dersine kadar aşağı yukarı 90 ders kitabı yayınlandı.

Türkçe ders kitapları 2006 yılına kadar “bütçe yetersizliği” gerekçesiyle Kosova Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanmadı. Daha sonraki süreçte  yayınlanan kitapların kalitesi ve öğrencilerin eğitim sürecinde bilgi gereksinimlerini karşılayacak nitelikte olmadı.

Türkçe lise eğitimine  gelince durum daha da vahim. 1999 yılından bu yana tek bir ders kitabı bile basılmadı. Türk lise öğrencileri 23 yıldır ders kitaplarından mahrum bırakıldı. O kadar ki lise öğrencileri çoktandır geçmişte kalan ders yöntemlerinden diktiye mahkum edildi.

Bu durumun çok sebepleri var. Özetle, kitabın hazırlanışı, kitapların tercümesi, müfredata uygunluk gibi bir dizi olumsuzluk, ders kitapları sorununu  kısır döngüye dönüştürdü.

İlköğretime yönelik ders kitaplarının hazırlanmasında müeliflerin yetersiz kaldığı yani vasıfsız olduğu görüldü, kitapları Arnavutça’dan Türkçe’ye tercüme edenlerin  bazılarının gerekli donanımı olmadığı, bazı kitaplardaki, tarih kitabı örneğinde Türk öğrencilerini incitici  içerekler içerdiği gibi bir dizi olumsuzluklar, Türk öğrenci ve öğretmenleri zor durumda bıraktı. Öğretmenler kendi çabalarıyla Türkiye’den gönderilen yardımcı kitaplardan da faydalanarak, özverileri ve üstün gayretleri sayesinde öğrencileri en uygun, en kaliteli ,en iyi şekilde farklı dersler konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamaya çalıştı.

Bu da yetmedi, geçenlerde onay alan yeni müfredat uyarınca ders kitaplarının sil baştan hazırlanması ve yayınlanması süreci başlayacak. Anlaşılan, ders kitapları sorunu yeniden daha da fırtınalı şekilde öğrenci ve öğretmenlerimizi zorlayacak.

Asıl soruya gelelim. Bu durum nereye kadar böyle sürecek? Anayasa ile Kosova’da güvence altına alınan Türkçe eğitime, ders kitapları konusunda bu aymazlık ne kadar daha devam edecek?

Eğitim Bakanlığı durumun farkında mı? Türk halkını temsil eden siyasi garnitürün ders kitapları konusunda yaptığı girişimleri, müdahaleleri, çözüm önerileri neden etkili olmadı? Yoksa siyasi temsilcilerimizin şikayetleri kaale mi alınmadı ?

Kitapsız, ya da çocuklara yanlış, eksik bilgiler içeren kitaplarla bir eğitimin doğru yapılacağının düşünülemeyeceği gibi, öğrencilerimizin yetişmesinin de sağlıklı ve kaliteli olmayacağı kanaatinden hareketle, Türkçe ders kitapları sorununa derhal kalıcı ve doğru çözümlerin üretilmesi ve hayata geçirilmesi elzemdir. Hem türk toplumu, bu bağlamda Türk sivil toplum kuruluşları (STK) olarak, hem de kurumlarda halkımızı temsil eden KDTP yönetimi olarak, acilen harekete geçilmelidir.

Kosova devleti, ders kitapları konusunda anayasal yükümlülüğünü yerine getiremiyorsa, ders kitapları basılmayarak eğitim görme hakkı açık açık ihlal ediliyorsa, Kosova Ombudsmanı, Avrupa Birliği (AB) Kosova Ofisi, AGİT Kosova Misyonu, yabancı diplomatlara şikayet edilmeli. Bununla birlikte ders kitaplarıyla ilgili süreçte Türk aydınlarının ilgi ve çabası teşvik edilmelidir.

Aksi takdirde Türkçe eğitimdeki tablo gitgide grileşecek! Dolayısıyla Kosova’da Türk halkının varlığını  sürdürebilmesi için Türkçe eğitim  can damarı olduğuna göre, bu  damarın  tıkanması sonumuz olabilir!

Ercan Kasap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.