enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:36 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş’tan mübarek üç aylar mesajı
00:57 Sadettin Saran hakkında adli kontrol kararı
00:52 AJet Yönetim Kurulu Başkanı Bolat: “THY ile daha fazla iş birliği için çalışma yapıyoruz”
00:44 KODA, bir yıl boyunca sahada üretti, denedi, paylaştı…
00:38 Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği’nin (USKD) yeni hizmet binası hizmete girdi…
00:36 Kıbrıs’ta Rum barbarlığı: Kanlı Noel
00:35 İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlandı.
00:29 Pakistan: İmran Han ve eşine 17’şer yıl hapis cezası
00:18 Bakan Güler: “SDG’nin ferdi entegrasyonu şart. Kimseden icazet almayız”
00:17 Türkiye ve Umman arasında 17 alanda iş birliği protokolü imzalandı
00:14 Bakan Güler: Rusya-Ukrayna arasında İHA ve İDA’lar karşılıklı olarak yoğun şekilde kullanılıyor…
00:13 Köpekler felaketleri önceden hissediyor mu?
00:06 “Üç Jokerli Konken” Almanya’da beğeni topladı…
00:03 Prof. Dr. Mühip Kanko, “İHA ihlalleri, güvenliğimiz açısından alarm verici”
00:01 Türkiye, ABD, Katar ve Mısır arasında Gazze toplantısı
00:01 Bakan Tunç: Sanal Bahis aile bütünlüğünü tehdit ediyor
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kırımoğlu Davası: İşgalcilerin tanıkları, Kırımoğlu idari sınırı geçmedi

Kırımoğlu Davası: İşgalcilerin tanıkları, Kırımoğlu idari sınırı geçmedi
11.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Rus işgalcilerin Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı kurmaca bir şekilde oluşturduğu dava, Kremlin kontrolündeki sözde Arman Pazarı (Armyansk) Şehir Mahkemesinde görülmeye devam ediyor. 7 Aralık 2020 yapılan duruşmada iddia makamının iki tanığı ifade verdi.

Rus işgali altında bulunan Kırım’daki sözde Arman Pazarı Şehir Mahkemesinde, dün işgalcilerin Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı açtığı sözde dava görüldü. Duruşma sırasında ifade veren “iddia makamının” iki tanığı, Kırımoğlu’nun Mayıs 2014’te Kırım’ın idari sınırını geçme girişiminde bulunmadığını dile getirdi.

İŞGALCİLERİN TANIKLARI, KIRIMOĞLU’NUN İDARİ SINIRI GEÇMEDİĞİNİ TEYİT ETTİ!

Kırım Dayanışması sivil teşkilatına konuşan avukat Nikolay Polozov, “Duruşma sırasında, 2014’te Armyansk kontrol noktasında görev yapan iki tanık; Aleksandr Knyazev ve Aleksandr Lışçik sorgulandı.” diye bildirdi.

Şu anda, Rusya’daki Engels kentinde ikamet eden tanık Knyazev sınır servisi görevlisi olduğunu ve Mayıs 2014 yılında Armyansk kontrol noktasında görev yaptığını anlattığını belirten avukat, tanığın söylediklerini şu şekilde aktardı:

“Tanık, sabah saatlerinde Arman Pazarı yönünden kontrol noktasına büyük bir grubun yaklaştığını ve sonra yönetimin sınır görevlilerine kontrol noktasını boşaltma ve ondan 300-500 metre uzaklaşma emri verdiğini bildirdi. İşgalcilerin tanığı, Kırımoğlu’nu görmediğini kaydederek, onun eylemleri hakkında herhangi bir bilgi veremedi. Tanık ayrıca olay yerinde açıkça görülebilen herhangi bir sınır işaretleri görmediğini belirtti.

Şu anda Rusya’nın Karelya Cumhuriyeti’nde ikamet eden tanık olan Lışçik ise verdiği ifadede, Kırımoğlu’nun kontrol noktasından 20 metre uzaklığında gördüğünü, onun bir yerde durduğunu ve hiçbir eylemde bulunmadığını anlattı.

Avukat ikinci tanığın da Kırımoğlu’nun Kırım’ın idari sınırını geçme girişimlerde bulunup bulunmadığını doğrulayamadığını belirtti. Tanık ayrıca Kırımoğlu’nun kontrol noktasına yaklaştığı sırada sınır servisi görevlilerin orada bulunmadığı dolayısıyla kimsenin Kırımoğlu’nun belgelerini kontrol etmediğini ve ona bu noktada “sınır kontrol noktasının” bulunduğunu anlatmadığı belirtti.

İŞGALCİLERDEN KIRIMOĞLU HAKKINDA DÜZMECE SUÇLAMALAR

Rus işgali altında bulunan Kırım’da sözde Soruşturma Komitesinin nisan ayında, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Bahçesaray’daki evine sözde mahkeme celbi gönderdiği bildirilmişti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yasa dışı bir şekilde faaliyet yürüten Moskova kontrolündeki sözde Soruşturma Komitesi, Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na yöneltilen sözde suçlamaların ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı.

Sözde Soruşturma Komitesinin, Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu’na 8 Nisan 2020 tarihinde sözde mahkeme celbi göndererek, “Rusya sınırını yasa dışı olarak geçmek”, “Patlayıcı maddelerin satın alınması ve bulundurulması”ve“Ateşli silahların kullanılmasına yardım ve yataklık etmek”suçlarıyla itham etmişti. İşgalciler, bu sözde ithamlara ilişkin iki dava dosyasının ayrıntılarını yayımladı. Yayımlanan belgede, Kırımoğlu’nun, Mayıs 2014’te güya Armyansk (Armanpazarı) kontrol noktasında “Rusya’nın devlet sınırını geçtiği” ileri sürüldü. Bir diğer suçlamanın ise oğlu Hayser Cemiloğlu’nun davasıyla bağlantılı olduğu öğrenildi.

Barışçıl eylemleri ve insan hakları mücadelesiyle dünya kamuoyunun takdirini kazanmış olan Kırımoğlu hakkındaki sözde suçlamaların, işgale karşı gerçekleştirilmesi planlanan Kırım Yürüyüşü duyurusunun ardından gelmesi dikkat çekmişti.

Bilindiği gibi Rusya işgal ettiği Kırım’ı kendi toprağı olarak kabul etse de Uluslararası hukuka göre Kırım, Ukrayna toprağıdır. Buna rağmen, 2014 yılında Kırımoğlu’nun Ukrayna anakarasından Kırım’a gelişinde, işgalcilerin oluşturduğu “Armyansk (Armanpazarı) kontrol noktasından” belge göstermeksizin girmesini sözde “Rusya devlet sınırını” ihlal ettiğini” ileri sürmektedir. Temeli olmayan bu suçlamadan dolayı Kırımoğlu, uluslararası hukuka göre de suçlanamaz.

HAYSER CEMİLOĞLU DAVASI

Hayser Cemiloğlu, 27 Mayıs 2013 tarihinde yakın aile dostu Fevzi Edemov’u bir kaza sonucu ateşli silahla yaraladı. Olaydan sonra Edemov hayatını kaybetti. 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Hayser Cemiloğlu, işgalci güçler tarafından yarımadadan yasa dışı bir şekilde Rusya’ya kaçırılarak, Krasnodar bölgesinde yargılamaya başlamıştı.

Rusya’nın Krasnodar Bölge Mahkemesi, 10 Haziran 2015 tarihinde Hayser Cemiloğlu’nu 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. 2 Eylül 2015’te Rusya Yüksek Mahkemesi, Krasnodar Bölge Mahkemesinin Hayser Cemiloğlu’na verdiği 5 yıl hapis cezası kararını değiştirdi ve hapis cezasını 3,5 yıla indirdi. Astrahan şehrinde alıkonulan oğlu Hayser Cemiloğlu, 25 Kasım 2016’da serbest bırakıldı. Hayser Cemiloğlu, serbest bırakılmasının ardından, avukatı Nikolay Polozov ile Ukrayna’ya gitmişti.

Kırım Tatar Milli Liderine yönelik, “Patlayıcı madde bulundurma” ve “Ateşli silahların kullanılmasına yardım ve yataklık etmek” suçlamaları da bu davadaki silahın evde bulundurulmasına dayandırılıyor.

SÖZDE SUÇLAMALAR KIRIM YÜRÜYÜŞÜ DUYURUSUNDAN SONRA GELDİ

Bilindiği üzere, KTMM “Dünya Şiddete ve İşgale Karşı Onur Yürüyüşü” kampanyası başlatmıştı. Ukrayna’nın ana kısmından yola çıkılıp, işgalci Rusya tarafından konulan Kırım idari sınırının geçilmesinin hedeflendiği yürüyüşe, dünyanın pek çok ülkesinden yaklaşık 15 bin kişilik katılım bekleniyordu. 3 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan yürüyüş, koronavirüs salgını nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

KTMM BAŞKANI ÇUBAROV’A DA BENZER BİR SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI

Kremlin kontrolündeki sözde Soruşturma Komitesi, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov’un işgale karşı Kırım Yürüyüşünü ilan etmesinden sonra 23 Mart 2020 tarihinde benzer bir soruşturma açmıştı. Sözde Soruşturma Komitesi tarafından yayınlanan açıklamada, “Çubarov, Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmayı amaçlayan toplu eylemleri organize etmek ve kamuya açık olarak bu eylemleri gerçekleştirme çağrıları yapmakla suçlanıyor.” ifadeleri kullanılmıştı.

https://qha.com.tr/kirim/kirimoglu-davasi-isgalcilerin-taniklari-kirimoglu-nun-idari-siniri-gecmedigini-teyit-etti/283638/

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Aralık 2020]

Pelin Çift İle Gündem Ötesi‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cumartesi saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında.. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.