enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kırgızistan’dan Mektup Var!

Kırgızistan’dan Mektup Var!
17.10.2022
A+
A-

Değerli okurlar Kırgızistan Temsilcimiz Ayperi BERKMİRZAYEVA ‘Kırgızistan’dan Mektup Var!’  Haber Bülteni köşesinde, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un geçtiğimiz hafta Astana’da Kırgızistan’ın Bağımsız Devletler Topluluğu’daki (BDT) yaklaşan başkanlığı konusundaki açıklamalarını aktardı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov'un ilk Türkiye ziyareti, ilişkilerde yeni  dönemin habercisi olarak görülüyor

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov 14 Ekim’de Astana’da, Bağımsız Devletler Topluluğu Devlet Başkanları Konseyi’nin olağan toplantısında Kırgızistan’ın BDT’deki yaklaşan başkanlığının öncelikli görevlerini açıkladı.

Devlet başkanları, topluluk içindeki işbirliğini derinleştirme konularını, bölgesel ve uluslararası gündemin güncel yönlerini konuştular.

Sadır Caparov konuşmasında, Kazakistan Cumhuriyeti’nin bu yıl BDT’deki başarılı ve verimli başkanlığının altını çizdi.

Ciddi jeopolitik değişimlerin yaşandığı bir dönemde 30 yılı aşkın bir süre önce BDT’nin kuruluşunu hatırlatarak, 8 Aralık 1991 tarihli BDT Kuruluş Anlaşması, 21 Aralık 1991 Alma-Ata Deklarasyonu ve BDT Şartı’na odaklandı. 22 Ocak 1993 tarihli, BDT’nin 15 Nisan 1994 tarihli “Bağımsız Devletler Topluluğu Üyesi Devletlerin Sınırlarının Egemenlik, Toprak Bütünlüğü ve Dokunulmazlığının Gözetimine Dair Moskova Deklarasyonu”nda belirtilen amaç ve ilkeler bunlar, şimdi her zamankinden daha alakalı.

Sadır Caparov, Topluluğun temel ve sarsılmaz ilkesinin, katılan devletler arasında dostluk, iyi komşuluk ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği ilişkilerinin daha da geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin halkların temel ulusal çıkarlarını karşıladığı ve halka hizmet ettiği formülasyonunda barış ve güvenliğin ortaya konduğunu kaydetti.

Devlet başkanı, birbirinin toprak bütünlüğüne ve mevcut sınırların dokunulmazlığına saygı gibi önemli bir ilkeye vurgu yaptı. Bu, günümüz ilişkilerinin temel dayanağı olan en önemli anlaşmalardan biridir.

Kırgız tarafının tartışmalı konuların yalnızca barışçıl yollarla, siyasi ve diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiği konusundaki değişmez tutumuna bağlı olduğunu bir kez daha teyit etti.

Ayrıca Cumhurbaşkanı, 1 Ocak 2023’ten itibaren Kırgızistan’ın BDT’nin başkanlığını devralacağını da sözlerine ekledi. Kırgız tarafı, başkanlığı süresince, BDT alanındaki farklı entegrasyon yapıları arasındaki etkileşimin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile BDT üye devletleri arasında birbirlerinin çıkarlarına saygı temelinde iyi komşuluk ve güvene dayalı ilişkilerin güçlendirilmesine her zaman büyük önem verecektir.

Aynı zamanda devlet başkanı, öncelikli görevlerin iklim değişikliği sorunları, güvenlik ve sürdürülebilir kalkınma konuları ile doğrudan bağlantılı çevre sorunları olduğunu da sözlerine ekledi. Bu doğrultuda, çevre koruma alanında ortak proje ve programların hayata geçirilmesi ve çevre dostu teknolojilerin tanıtılması, yeşil ekonominin payının artırılması için uluslararası kuruluşlarla aktif bir diyalog kurulması gerekmektedir.

Teskilat_680*100 banner

Sadır Caparov, BDT ülkeleri arasında ulaşım, iletişim, göç politikası, kültürel ve insani işbirliği, uluslararası girişimlerin uygulanması ve devletlerarası programlar gibi alanlarda ortaklıkları desteklemek ve geliştirmek için çabaları yönlendirmenin de önemli olduğunu kaydetti. Kırgızistan, çeşitli alanlarda Topluluk ülkelerinin mevzuatını daha da yakınlaştırmak için BDT üye devletlerinin parlamentolar arası işbirliğini güçlendirmeye çalışacaktır.

***

11 üyeli Bağımsız Devletler Topluluğu nedir?

Bağımsız Devletler Topluluğu

Sovyetler Birliği’nden ayrılan devletler tarafından kurulan Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrasya bölgesinin en büyük birlikleri arasında yer alıyor.

Sovyetler Birliği’nin son lideri Gorbaçov, kapalı toplumu açık hale getirmeyi, yenilikleri takip etmeyi, savunma harcamalarını azaltmasını ve demokratik hakların vatandaşlara verilmesini hedefledi. Bu amaçtan yola çıkan Gorbaçov, 1987’de ortaya attığı Glastnost ve Perestroyka politikaları sonrası “Doğu Bloku”nun lideri Sovyetler Birliği’nde dağılma evresi başladı.

8 Aralık 1991’de Minsk kentinde Beyaz Rusya(Belarus), Rusya ve Ukrayna Devlet başkanları tarafından kurulan Bağımsız Devletler Topluluğu, 21 Aralık’ta Estonya, Letonya, Litvanya, Ukrayna ve Gürcistan hariç tüm eski Sovyet Cumhuriyetleri tarafından imzalanan anlaşma ile duyuruldu.

Topluluğa üye ülkeler

                                    Ukrayna, Belarus, Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan bu topluluğa üyedir. Türkmenistan 2005 yılında tam üyelikten çıkarak gözlemci üye olurken, Rusya’nın 2009 yılında Osetya’yı işgal etmesi sonrası Gürcistan birlikten ayrıldıUkrayna BDT tüzüğünü imzalamadığı için hukuki olarak BDT üyesi değil fakat topluluğun kurucusu ve katılımcısıdır.

Topluluğa üye ülkeler Ukrayna, Belarus, Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan bu topluluğa üyedir. Türkmenistan 2005 yılında tam üyelikten çıkarak gözlemci üye olurken, Rusya’nın 2009 yılında Osetya’yı işgal etmesi sonrası Gürcistan birlikten ayrıldı. Ukrayna BDT tüzüğünü imzalamadığı için hukuki olarak BDT üyesi değil fakat topluluğun kurucusu ve katılımcısıdır.

Yapısı
Yılda iki kez toplanan Devlet Başkanları Konseyi, topluluğun en üst mecrası olarak faaliyet gösteriyor. Dönem Başkanlığı bu yıl Rusya’da olduğu için Konsey Başkanı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin.Başbakan ve Dışişleri Bakanları Konseylerinin de başkanları, dönem başkanı olan ülkelerin yetkililerinden oluşuyor. - Başbakanlar Konseyi - Dışişleri Bakanları Konseyi- Savunma Bakanları Konseyi- Ekonomi Mahkemesi- Ekonomi Konseyi-  Parlamentolararası Meclis- Sınıf Muhafız Kuvvetleri Komutanlığı

Yapısı Yılda iki kez toplanan Devlet Başkanları Konseyi, topluluğun en üst mecrası olarak faaliyet gösteriyor. Dönem Başkanlığı bu yıl Rusya’da olduğu için Konsey Başkanı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin. Başbakan ve Dışişleri Bakanları Konseylerinin de başkanları, dönem başkanı olan ülkelerin yetkililerinden oluşuyor. – Başbakanlar Konseyi – Dışişleri Bakanları Konseyi- Savunma Bakanları Konseyi- Ekonomi Mahkemesi- Ekonomi Konseyi- Parlamentolararası Meclis- Sınıf Muhafız Kuvvetleri Komutanlığı.

Amaçları

                                    Ülkeler arasında siyasi ve askeri ilişkilerden çok ekonomik, çevre, insani, kültür ve diğer alanlarda işbirliği amaçlanıyor. Hedeflerin en başında devletler arası işbirliği ve bütünleşme yer alıyor. Askeri harcamaların azaltılması, nükleer ve diğer kitle imha silahlarının yok edilmesi ve tam silahsızlanma amaçlanmaktaÜye ülkeler arasındaki sorunlarda tartışma ve çatışmaların barışçıl yollarla topluluk çatısı altında çözülmesi hedefleniyor. En önemli faaliyeti ise üye ülkelerin vatandaşlarına birlik içinde serbest iletişim, temas ve dolaşım konusunda yardım sağlaması. Bu konuda Avrupa Birliği’nin “Schengen Vizesi” uygulaması hedeflense de uygulamaya koyulamadı.

Amaçları Ülkeler arasında siyasi ve askeri ilişkilerden çok ekonomik, çevre, insani, kültür ve diğer alanlarda işbirliği amaçlanıyor. Hedeflerin en başında devletler arası işbirliği ve bütünleşme yer alıyor. Askeri harcamaların azaltılması, nükleer ve diğer kitle imha silahlarının yok edilmesi ve tam silahsızlanma amaçlanmakta. Üye ülkeler arasındaki sorunlarda tartışma ve çatışmaların barışçıl yollarla topluluk çatısı altında çözülmesi hedefleniyor. En önemli faaliyeti ise üye ülkelerin vatandaşlarına birlik içinde serbest iletişim, temas ve dolaşım konusunda yardım sağlaması. Bu konuda Avrupa Birliği’nin “Schengen Vizesi” uygulaması hedeflense de uygulamaya koyulamadı.

***

‘Kırgızistan’dan Mektup Var!’  Haber Bülteni köşesinde, tekrar buluşmak dileğiyle hoşça kalınız!

Kırgızistan Başbakanı Caparov, cumhurbaşkanı adaylığı için görevinden  ayrıldı - (UHA) Uluslararası Haber Ajansı

Gazeteci * Ayperi BERKMİRZAYEVA & Bişkek

[TÜHA Haber Ajansı, 17 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.