enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:56 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Deprem Bölgesi Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu…
00:45 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:31 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:17 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:12 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:10 Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında Göztepe evinde Gençlerbirliğini 1-0 mağlup etti.
00:07 Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında bugün Fenerbahçe’yi konuk edecek.
00:04 Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında bugün Fenerbahçe’yi konuk edecek.
00:01 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:26 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
00:13 Eski ehliyetlerini 1 milyon 799 bin 172 kişi yenileme işlemini yapmadı…
00:08 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:08 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında, gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’üne tutuklama talebi…
00:07 Yurt genelinde sıcaklıklar artacak
00:06 112 Acil Çağrı Merkezlerine 10 Ekim 2024-10 Ekim 2025 tarihleri arasında 96 milyon 919 bin 400 başvuru yapıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yaparsa AK Parti Yapar: Karadeniz gazında büyük gün

Yaparsa AK Parti Yapar: Karadeniz gazında büyük gün
20.04.2023
A+
A-

* Karadeniz gazında büyük gün bugün.

* Yerli doğal gaz karaya çıkarılacak, şebekeye bağlanacak.

* Törende, meşaleyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yakacak.

85 milyon nefesini tuttu, gözler, Karadeniz’de…

Yerli doğal gaz bugün karaya çıkarılacak. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında yaşanacak büyük gurura, Türk halkı düzenlenecek törenle şahitlik edecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan meşaleyi yakacak. Karadeniz gazı resmen devreye alınacak.

Karadeniz’de keşfedilen 710 milyar metreküplük dev doğal gaz rezervinin şebeke çalışmaları tamamlandı.

Gaz 170 kilometrelik boru hattı ile Filyos İşleme Tesisi’ne getirilecek. Borularla ulusal sisteme bağlanacak.

Günlük üretime 10 milyon metreküp ile başlanması hedefleniyor. Sahadaki üretim 3 yıl içinde 40 milyon metreküpe kadar çıkarılacak.

Grafik: TRT Haber
[Grafik: TRT Haber]

Karadeniz gazının ilk alevleri

Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’ndeki yanma ünitesinde Karadeniz gazının ilk alevleri göründü.

Alevlerin yüksekliğinin 15 metreye ulaştığı bilgisi verildi. Test yakışında 4 itfaiye ve 2 ambulans tesiste yaşanabilecek aksiliklere karşı önlemi aldı.

Mayısın ilk yarısında evlere verilecek

Yıllık yaklaşık 60 milyar metreküp gaz ithalatı yapan Türkiye için enerjide dışa bağımlılığının azalması ve ekonomik açıdan büyük katkı sunacak Karadeniz gazı, TPAO  Filyos Münferit Yatırım Yeri’nde bulunan Sakarya Gaz Sahası Kara Tesisi’nde işlenecek.

Gazın içindeki muhtemel su ve yabancı maddeler burada ayrıştırılacak ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) standartlarına uygun hale getirilecek. Gaz akabinde BOTAŞ’a ait Ana Ölçüm İstasyonu’na ve ardından ulusal gaz şebekesine aktarılacak.

Yerli gazın mayısın ilk yarısında evlere verilmesi hedefleniyor.

Faz-2 üretimiyle tüm konutların gaz ihtiyacı karşılanacak

Doğal gazın çıkarılması süreci fazlar halinde ilerleyecek. Faz-1 kapsamında planlanan 10 kuyunun 5’i bugünkü törenin ardından, kalan 5 kuyu ise eylül ayı sonunda devreye alınacak.

Faz-2 üretimine 2026’da geçilmesi, faz-3’e Amasra Sahası’nın da üretime dahil edilmesiyle 2028’de geçilmesi öngörülüyor.

Günlük gaz üretimi Faz-1’de 10 milyon metreküp olacak, Faz-2’de 40 milyon metreküpe, Faz-3’te ise 60 milyon metreküp seviyelerine ulaşacak. Faz-2’de Türkiye’deki konutların tüm ihtiyacının yerli gazla karşılanması hedefleniyor.

Karadeniz gazı için 50 civarında destek gemisi görev yapıyor

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nde Türkiye’nin deniz enerji filosundan Fatih, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerinin yanı sıra 50 kadar destek gemisi görev yapıyor. Projede 40 bin veri toplama noktası kullanılıyor.

Veri toplama noktalarından elde edilen bilgilerle, vanaların açılıp kapanması da dahil olmak üzere, tüm sistem Türk mühendislerce geliştirilen ve neslinin ilk örneği olan ZEKİ adlı dijital ikiz teknoloji kullanılarak uzaktan kumanda ediliyor.

Karadeniz’de gaz keşfinin serüveni

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO), Ağustos 2020’de Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküplük bir doğal gaz keşfi gerçekleştirdi. Ekim 2020’de Tuna-1 kuyusundaki sondaj tamamlandığında, kuyudaki rezerv miktarı 85 milyar metreküplük revizyonla 405 milyar metreküp olarak güncellendi.

Haziran 2021’de Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfi gerçekleştirildi. Yeni keşiflerle Karadeniz’deki toplam doğal gaz rezervi 540 milyar metreküpe ulaştı.

Aralık 2022’de ise söz konusu rezerv DeGolyer & MacNaughton adlı bağımsız kuruluşun yeniden değerlendirme çalışması sonucu 652 milyar metreküp olarak tekrar güncellendi ve Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfi daha gerçekleştirildiği açıklandı.

Böylece Karadeniz’deki toplam rezerv miktarı Aralık 2022 itibarıyla 710 milyar metreküpe ulaştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.