enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:38 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) “Dış Bakış” dergisi okurlarıyla buluştu
07:51 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), New York’ta ödül töreni ve sergi düzenleyecek
07:47 Türkiye’nin turizm gelirlerindeki büyüme, otel yönetim sistemlerinde teknolojinin önemini artırıyor
07:45 Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, kentin merakla beklediği raylı ulaşım projesini sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu..
07:34 Saadet Partisi Muğla İl Başkanı Cebrail Tümenci, “Kaynak çok, israf on kat daha fazla”
07:28 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko’dan Telekom Şirketlerine Sert Eleştiri…
07:16 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, bugün Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Hattı’nın temeli atılacak…
07:15 Türkiye’de sağlık ve infaz koruma görevlilerinin mesleki üniformalarıyla işyeri dışına çıkmaları, çeşitli güvenlik, psikososyal ve hukuki riskler barındırıyor…
07:14 Köklerden ve Değerlerden Dirilişe: Millî Mücadelenin Şahlandığı, Millî Direnişin Alevlendiği Karakese/Dörtyol/Hatay
07:11 ‘Gölge CIA’ olarak anılan RAND Corporation’ın Direktörü’den Suriye için şok öneri: İsviçre modeli federalizm…
07:11 KADEM Gönüllü Eğitimciler Kampı Kocaeli’de Gerçekleşti
07:01 Türkiye’de elektrikli otomobil sayısı, tarihi bir eşiği daha geride bıraktı…
13:12 Katil, soykırımcı İsrail Başbakanı Netanyahu’dan Orduya Gazze Kentinin İşgalini Belirlenenden Daha Kısa Sürede Tamamlaması Talimatı…
09:41 Tarihi komisyon 5. toplantısını tamamladı
08:52 NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye’ye 2026’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ne Ankara’da ev sahipliği yapacağı için teşekkür etti…
07:48 Kocaeli’n Dilovası Müftülük Hizmet Binası, Kaymakam Dr. Metin Kubilay’ın Himayelerinde Yapımına Başlandı
07:24 Bakan Işıkhan, 8. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
07:21 Anadolu Birliği Partisi (ABP) Genel Başkanı Yalçın’dan sert çıkış: “Siyaset ticaret değil, vatan meselesidir!”
07:21 Kocaeli Ticaret Odası’nın Co-Matching İkili İş Görüşmeleri Etkinliği’ne kayıtlar devam ediyor
07:05 Yunanistan, 2025-2026 eğitim yılı öncesi Batı Trakya Türk azınlığına ait üç okulu daha kapattı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İstifa eden Kurz “gölge lider” mi olacak?

İstifa eden Kurz “gölge lider” mi olacak?
11.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Avusturya Başbakanı Kurz, görevinden istifa etti. Kurz’un parti liderliğinde kalacak olması ve önerdiği başbakan adayı, hükümetin gölge lideri olacağı izlenimi yarattı.

Mustafa Kemal Atatürk(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Avusturya’da hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Sebastian Kurz, başbakanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı.

“İstikrara ihtiyacımız var” açıklamasında bulunan Kurz,  Avusturya’nın pandemiyle mücadele ettiği bu dönemde ülkesini “aylarca sürecek bir kaos ya da kördüğüm sürüklemenin sorumsuzca olacağını” söyledi. Kurz, böyle bir kaosu önleyecek “alanı yaratmak” için bu istifa kararını aldığını duyurdu.

Hakkındaki iddiaları bir kez daha yalanlayan Kurz, “Bunlara açıklık getireceğim. Bundan eminim” dedi.

Avusturya parlamentosu, yolsuzluk iddiaları nedeniyle Kurz hakkında Salı günü bir güven oylaması gerçekleştirecekti. Kurz liderliğindeki Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) koalisyon ortağı Yeşiller’in de Başbakan aleyhinde oy kullanacağını açıklamasından ötürü Salı günkü oturumda hükümetin düşmesi bekleniyordu. Ancak Kurz’un aldığı istifa kararıyla güven oylamasının yapılacağı oturum da iptal oldu.

35 yaşındaki siyasetçi, başbakanlıktan istifa etmesine karşın ÖVP liderliğini sürdürecek. Kurz aynı zamanda ÖVP’nin parlamento grup başkanı olacak.

Kurz, başbakanlık görevi için Dışişleri Bakanı Schallenberg'i önerdi.“İpleri elinde tutmaya devam edecek”

Kurz, başbakanlık görevi içinse Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg’i önerdi.

52 yaşındaki diplomat, Kurz’un dışişleri bakanı olduğu dönemde genç siyasetçiyle birlikte çalışmıştı.

Siyaset çevrelerinde bakanlık kariyerini Kurz’a borçlu bir isim olarak görülen Schallenberg’in bu imajını silmesinin zor olduğu görüşü hâkim.

  Schallenberg’in adaylığını değerlendiren siyasi analist Thomas Hofer, “Elbette Sebastian Kurz’dan onay almadan hiçbir şey yapmayacak. O, Kurz’un en yakın sırdaşlarından biri” yorumunda bulundu.

Reuters’a konuşan Hofer, “Bu ayrılık, gerçek bir ayrılık değil. Sadece resmi olarak ilk sıradan ikinci sıraya doğru atılan bir adım. Ama ÖVP içinde, dolayısıyla da ÖVP’nin hükümet ekibinin içinde iktidar hâlen Sebastian Kurz’un elinde olacak” dedi.

Kurz’un aldığı istifa kararı, koalisyon ortağı Yeşiller’i memnun etti. Yeşiller, Schallenberg’in başbakanlığını da kabul etti.

Yeşiller lideri ve Başbakan Yardımcısı Werner Kogler, “Bunun, hükümetin gelecekteki çalışmaları için doğru bir adım olduğuna inanıyorum” dedi. Kogler, geçmişte çok verimli bir şekilde çalıştıkları Schallenberg ile de bugün bir araya geleceğini söyledi.

Kogler, geçen Cuma yaptığı açıklamada, Kurz’u “artık başbakanlık için uygun bir isim olarak görmediğini” belirtmişti. Yeşiller lideri bu nedenle Kurz’dan yeni bir başbakan adayı belirlemesini istemişti.

Muhalefet partileriyse yolsuzluk skandalına rağmen ÖVP ile koalisyonu sürdüren Yeşiller’e tepkili. Sosyal Demokrat Parti’nin (SPÖ) lideri Pamela Rendi-Wagner, Kurz’un bu düzende “perde arkasından” ipleri elinde tutmaya devam edeceğini savundu.

Advertisement Kurz hakkındaki iddialar

Kurz üzerindeki istifa baskısı, partisiyle bağlantılı birçok yere geçen Çarşamba günü savcılık kararıyla gerçekleştirilen baskınların ardından baş göstermişti. Savcılık, Kurz dâhil 10 kişi hakkında “yolsuzluk, rüşvet ve güveni kötüye kullanma” iddialarıyla soruşturma başlatmıştı.

Bu kişiler, kamuoyu yoklamalarında manipülasyon yapılması ve 2016-2018 yılları arasında medyada Kurz hakkında olumlu haberler çıkması için kamu parasını kullanmakla suçlanıyor.

Kurz hakkında “İbiza skandalı” olarak bilinen yolsuzluk skandalıyla ilgili meclis komisyonuna yalan ifade verme suçlamasıyla başlatılan soruşturma da sürüyor.

2017’de başbakan olduğunda, dünyanın demokratik şekilde seçilen en genç lideri olan Kurz’un aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) ile kurduğu koalisyon hükümet, FPÖ’nün karıştığı İbiza Skandalı nedeniyle 2019’da çökmüştü. Ancak Kurz, düzenlenen erken seçimlerden zaferle ayrılmıştı.

EK Kaynaklar *DW,AFP,rtr

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.