enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsrail ile Hamas arasında müzakereler yoğunlaştı

İsrail ile Hamas arasında müzakereler yoğunlaştı
24.05.2021
A+
A-

TÜHA HABER / 11 gün süren ağır çatışmaların ardından İsrail ile Hamas arasında yürürlüğe giren ateşkesin kalıcı hale gelmesi için arabuluculuk çabaları yoğunlaşıyor. ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in de bölgeye gideceği bildirildi.

Ortadoğu’da sağlanan ateşkesin kalıcı hale gelmesi için Mısır’ın arabuluculuğundaki müzakerelerin sürdüğü bildirildi. Hamas’tan yapılan açıklamada, bugün de Mısır delegasyonunun İsrail ile Gazze Şeridi arasında gidip geldiği, müzakerelerde Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere yardımın öne çıktığı belirtildi.

ABD Başkanı Joe BidenÖte yandan ABD Başkanı Joe Biden’in iki devletli çözüm çağrısından sonra, şimdi de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in bölgeye gideceği haber veriliyor.

Beyaz Saray’a yakın kaynaklara dayandırılan bilgiye göre, Blinken’in bölgede çarşamba günü İsrail, perşembe günü de İsrail’in işgali altında bulunan Batı Şeria’daki Filistin Özerk Yönetimi ile temaslarda bulunacağı kaydediliyor.

Biden iki devletli çözümü savundu

ABD Başkanı Joe Biden, Ortadoğu sorununun çözümünün en doğru yolunun iki devletli çözüm olduğunu söyledi.

Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Biden, her iki tarafın radikallerinden de çatışmayı durdurmalarını talep etti. ABD Başkanı, çatışmaların durdurulmasının Batı Şeria’daki Filistinlilerin güvenliği için şart olduğunu da belirtti.

Biden ayrıca, Arap veya Yahudi olmasından bağımsız tüm İsrailli vatandaşların eşit muamele görmesi gerektiğini savundu. ABD Başkanı Filistinlilerden ise İsrail’i tanımalarını talep etti ve “’İsrail’in bağımsız devlet olarak varlığı meşrudur’ denmediği sürece barış tesis edilemez” diye konuştu.

11 gün süren çatışmalarda Gazze'de pek çok konut enkaza döndüABD Başkanı Biden, İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkesin sürmesi için dua ettiği de kaydetti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesine istinaden sorulan bir soru üzerine de Biden, Netanyahu’nun ateşkese bağlı kalacağına inandığını söyleyerek cevap verdi ve şöyle devam etti: “Sözüne inanıyorum. Şimdiye kadar bana verdiği sözden dönmedi” dedi.

İlaveten Biden, Gazze Şeridi’nin yeniden inşasını da desteklemek istediklerini belirtti. Yardımların ılımlı El Fetih ile müzakere içinde ve Hamas’ın askeri depolarını doldurmada kullanması engellenecek şekilde yapılması gerektiğini de vurguladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep BorrellAB de iki devletli çözüm çağrısını tekrarladı

Avrupa Birliği (AB) de bölgede süren ateşkesten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, iki devletli çözüm için müzakere masasına geri dönülmesini talep etti.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ateşkesten önce çatışma yaşanan 11 günde yaşanan kayıplardan duydukları üzüntüyü dile getirdi ve derinden sarsıldıklarını söyledi.

Alman hükümeti de sağlam bir siyasi diyalog için çaba harcanmasını talep etti. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, onlarca yıldır devam eden ve taraflar arasındaki çatışmanın temelinde yatan sorunların ele alınmasının gerektiğini vurguladı. “Kalıcı barış, istikrar, İsrailliler ve Filistinliler için güven iki devletli çözüm müzakereleriyle büyüyecektir” diye konuştu.

 Ateşkese büyük ölçüde uyuldu

İsrail ile Hamas arasında varılan ve perşembeyi cumaya bağlayan geceden itibaren yürürlüğe giren ateşkese büyük ölçüde uyulduğu bildiriliyor. 11 gün süren saldırılardan sonra ikinci gece de ateşkesin sürdüğü haber verildi. Böylece hem İsrail hem de Gazze Şeridi’nde insanların “normal hayata” yavaş yavaş dönmeye çalıştığı bildiriliyor. Kudüs’te ise İsrail polisinin Mescidi Aksa’da kendisine taşlar atan Filistinli bir grup göstericiye müdahale ettiği bildirildi. İsrail polisinin olayları görüntüleyen AFP’nin foto muhabirini de dövdüğü haber veriliyor. Benzer olayların İsrail’in işgali altındaki Doğu Kudüs’te başka bölgelerde de yaşandığı kaydedildi.

Güç savaşı da önemli rol oynuyor

Bölgede son haftalarda tırmanan gerilimde siyasi güç savaşları da önemli rol oynuyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bir yandan hakkında süren yolsuzluk davaları nedeniyle baskı altında ve sıkça yapılan erken genel seçimlere rağmen yıllardır istikrarlı ve kalıcı hükümet kuramıyor.

Filistin tarafında ise Hamas ile El Fetih arasındaki gerilimde tansiyon yüksek. Zira Mahmut Abbas liderliğinde El Fetih, 22 Mayıs’ta düzenlenmesi gereken seçimleri İsrail’in Doğu Kudüs’teki seçmenlerin oy kullanmasını garanti edememesi nedeniyle ertelemiş, Hamas bunu sert şekilde eleştirmişti. Batı Şeria’nın Ramallah kentinde seçimlerin ertelenmesine yönelik gösterilerde özellikle genç kuşakların seçimlerin ne olduğunu bilmediği vurgulanmıştı. Filistinlilerin İsrail işgali altındaki Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs’te 22 Mayıs’ta yapmayı planladığı seçimler, bölgede 2006 yılından sonra yapılacak ilk parlamento seçimleri olacaktı.

Siyasi uzmanlar, Hamas’ın İsrail’e roket saldırılarıyla Abbas’ın gücünü zayıflatmayı hedeflemiş olabileceği yorumunu da yapıyor.

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Mayıs 2021]

ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.