enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:01 Marmara Depremi’nin 26. Yılında AKUT VAKFI’ndan Depremlere Karşı Önlem Çağrısı
07:37 Koridorun Sahipleri: Trump Rotası ile Kim Kazandı?
07:33 CHP’li Erhan Adem, “İflasın eşiğindeki Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiyi borç yükü altında bıraktı
07:31 Konya Emlakçılar Odası Başkanı Altınay, 8 yıl önce yapımı yasaklanan stüdyo daire dönemi yeniden başlıyor
07:25 Yeni Suriye’de Şam Yönetimi; Uzlaşacak mı, Egemen mi olacak?
07:05 Antalya Arkeoloji Müzesi’ndeki 100 bine yakın eser, yıkım kararı sonrası paketlenerek taşınmaya başladı.
07:01 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), Bosna Hersek’te Düzenlenecek
03:00 Trafik levhaları yeniden düzenlenecek
02:27 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde Obrucak Barajı’nın açılışına katıldı
07:14 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Terörsüz Türkiye sürecimizle inşallah bunu yeni bir safhaya taşıyoruz”
06:04 AK Parti Kongre Merkezi’nden, partinin 24. Kuruluş Yıl Dönümü Programı’ndan notlar!
03:26 Ulaştırma ve Altyapı Bakan Uraloğlu, TÜRASAŞ tarafından Sivas’ta üretilen “Askeri Tank Taşıma Vagonu Teslim Töreni”nde konuştu…
03:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘İnsanlığın Vicdanı Gazze’de Sınanıyor’ makalesi
02:32 Memurun toplu sözleşme görüşmeleri sürüyor
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump-Putin zirvesini değerlendirdi
21:59 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iki lider arasındaki temasların toplamda en az 6–7 saat sürebileceğini açıkladı.
21:46 Gazeteci Napolitano, Putin-Trump görüşmesini değerlendirdi: ‘Putin üstün konumda’
14:52 Macron’un Eylül’deki BM Genel Kurulunda Filistin’i tanıyacağını açıklaması Trump’ın küçümsediği gibi “ağırlığı olmayan bir söz” …
14:47 Amerikan Kamuoyu İsrail Aleyhine Dönüyor
14:07 Rant baskısı istifa getirdi!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Haziran’da 51,6 Oldu

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Haziran’da 51,6 Oldu
10.07.2024
A+
A-

* İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi haziranda eşik değer olan 50,0’nin üzerinde kalarak, Türk ihracat pazarlarındaki talep koşullarının üst üste altıncı kez aylık bazda iyileştiğini gösterdi.

* Mayıs ayında 52,8 olan endeks haziranda 51,6 düzeyinde gerçekleşti. Endeks mart ayından bu yana en düşük seviyeye gerileyerek ihracat iklimindeki güçlenmenin hız kestiğine işaret etti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Türk imalatçılarının ihracat pazarlarındaki talep koşullarının iyileşme eğilimi haziran ayında da devam etti. Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) güçlü büyüme ve ABD’de ekonomik aktivitenin ivme artırması bu gelişmede etkili oldu. ABD’de büyüme son 26 ayın en yüksek düzeyine çıktı.

Öte yandan, Avrupa’da ekonomik toparlanma hafif hız kaybetme sinyali verdi ve bu durum ihracat iklimindeki iyileşmenin bir önceki aya göre yavaşlamasına yol açtı.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Haziran 2024 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50,0’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi haziranda eşik değer olan 50,0’nin üzerinde kalarak Türk ihracat pazarlarındaki talep koşullarının üst üste altıncı kez aylık bazda iyileştiğini gösterdi. Bununla birlikte, mayıs ayında 52,8 olan endeks haziranda 51,6 ile mart ayından bu yana en düşük seviyeye gerileyerek ihracat iklimindeki güçlenmenin hız kestiğine işaret etti.

turkish airlines

FRANSA’DA DARALMA SÜRDÜ

Haziran ayında Türk imalatçılarının ana ihracat pazarları içerisinde ekonomik aktivitenin en güçlü genişleme kaydettiği ülke BAE oldu. Bu ülkede üretim artışı yaklaşık son bir buçuk yılın en düşük oranında gerçekleşmesine rağmen güçlü temposunu korudu.

Bir diğer güçlü gelişme, Türkiye’nin imalat sanayi ihracatındaki yüzde 6’lık payıyla en büyük ikinci ihracat pazarı olan ABD’de yaşandı. Bu ülkenin ekonomik aktivitesinde büyüme Nisan 2022’den bu yana en yüksek hıza ulaştı.

Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da ise iktisadi faaliyet mayısta son bir yılın ilk artışını göstermesinin ardından haziranda yeniden hafif düşüş kaydetti. Diğer Euro Bölgesi ülkelerinden İtalya, İspanya ve Hollanda’da üretim artışı hız keserken Fransa’da ise daralmanın sürdüğü görüldü.

RUSYA’DA EKONOMİK AKTİVİTE DÜŞÜŞE GEÇTİ

Euro Bölgesi dışındaki Avrupa ülkelerine bakıldığında, Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivitenin sergilediği güçlü artışa rağmen birlikte büyüme son bir yılın en düşük oranında gerçekleşti.

Orta Avrupa’da ise zayıflık belirtileri haziran ayında da devam etti. Polonya ve Çekya’da imalat sanayi üretimi azalmaya devam ederken, Romanya’da iki aylık büyümenin ardından ılımlı düşüş kaydetti. Rusya’da da ekonomik aktivite yeniden düşüşe geçti. Haziran’daki anket kapsamındaki tüm ülkeler içerisinde en hızlı üretim artışı Katar’da gözlendi. Bu ülkeyi Suudi Arabistan ve Hindistan takip etti.

turkish airlines

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

“Haziran ayında büyümenin bir miktar yavaşlamasına rağmen Türk ihracatçılarının talep koşulları genel olarak olumlu yöndeki seyrini korudu. Özellikle ABD ve BAE pazarları genel görünümü destekledi. İyileşmenin Haziran’da gösterdiği yavaşlama, büyük ölçüde Avrupa’daki ekonomik toparlanmanın ikinci çeyrek sonunda bir miktar hız kaybetmesinden kaynaklandı. Dolayısıyla bunun sadece geçici bir fren mi, yoksa daha uzun süreli bir yavaşlama döneminin başlangıcı mı olduğu sorusunun yanıt bulması açısından Temmuz ayının PMI verileri yakından takip edilecek.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.