enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:02 Litvanya hükümeti, Belarus ve Rusya sınırlarında savunma önlemlerini artırmak amacıyla tanksavar mayınları yerleştirecek…
07:58 Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporuna tepki…
07:55 Şam’da Dürzi Ayaklanması: Gelecek Senaryolar…
07:51 Ukrayna’da, 1986’daki Çernobil nükleer felaketinin ardından terk edilen tarım arazilerinin, yeniden tarıma elverişli hale geldiği tespit edildi…
07:48 Sivas’ta görev başındayken şehit düşen polis memuru Şeyda Yılmaz’ın hatırası, Sivas’ta müzede yaşatılacak…
07:43 Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasından sonra gözler fiyatlardaki artış eğrisine çevrildi.
07:36 Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?…
07:31 Türkiye’nin denizlerdeki hakimiyet kararlılığını ortaya koyan DENİZKURDU-II/2025 Tatbikatı start aldı.
07:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani’yi kabul edecek…
07:12 Kene vakalarında yanlış uygulamalar ölümcül sonuçlar doğurabiliyor…
07:02 Hindistan’ın 7 Mayıs’ta Pakistan’ı bombalamasının ardından iki ülke arasında son haftalarda artan gerilim zirveye çıktı…
06:41 Orta Doğu uzmanı Rus siyaset bilimci Andrey Çuprıgin: en kötü senaryo Türkiye İsrail çatışması…
06:28 OECD verilerine göre Türkiye’de 6 milyon çocuk yoksulluk çekiyor…
06:22 Altın fiyatları bir gün düşüyor, ertesi gün rekor kırıyor. Peki bu değişimin arkasında ne yatıyor?…
06:05 Mossad ve Şin Bet Netanyahu’ya karşı: İsrail’de hükümeti “savaşı boş yere sürdürmek” ve “devlet destekli terör yaratmak”…
22:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif ile telefonda görüştü…
17:10 CHP’li milletvekilleri ile genel başkan yardımcılarını taşıyan otobüsün şoförüne istenen ceza açıklandı…
16:22 İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un 87 yaşında amcası Nurettin Altun hayatını kaybetti.
14:33 Azerbaycan’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için önemli bir adım daha…
09:46 Yeni bir araştırma, sıcak bölgelerde yaygın olan ölümcül mantar hastalığının küresel ısınmayla yayılabileceğini ortaya koydu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İnternet alışverişlerinde kumaşa dokunmak dijital modayla mümkün

İnternet alışverişlerinde kumaşa dokunmak dijital modayla mümkün
25.07.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Metaverse evreninde dijital modanın yükselişinden bahsetmiştik. Peki Türkiye’de dijital moda çalışmaları yapılıyor mu? Gelin Türk mühendis ve tasarımcıların çalışmalarına yakından bakalım.

Esra Sayın
TRT Haber : Esra Sayın
Serhan Sevin
TRT Haber : Serhan Sevin
Cihan Karaahmetoğlu
TRT Haber : Cihan Karaahmetoğlu

Evinizden çıkmadan, satın almak istediğiniz TRT Haber'in zirvedeki yeri değişmedi - Son Dakika Haberlerikıyafetin kumaşına dokunabilir misiniz? Dokunduğunuzu, kumaşın kalitesini hissettiğinizi ve ona göre karar verdiğinizi düşünün. Bu teknolojiye ulaşmak uzak bir gelecek gibi görünse de, son yıllarda teknolojideki sıçramalar bizi çoktan o güne ulaştırdı. Hem de Türk tasarımcıların ve mühendislerin çalışmalarıyla. Tekstil İhracatları ve Çalışanları Derneği Başkanı Ergin Aydın’la Türkiye’de dijital modayı konuştuk.

İnternet alışverişlerinde kumaşa dokunmak dijital modayla mümkün

Türkiye dijital modada öncü olmaya aday

Metaverse evreniyle tartışılmaya başlanan dijital moda üzerine Türkiye’deki çalışmalar yeni değil. Öyle ki Türkiye şimdiden Güney Kore, Japonya ve ABD’ye dijital kıyafetler satmaya başladı. Ergin Aydın Türkiye’deki çalışmaların 5 yılı aşkın süredir devam ettiğini anlatıyor.

Fotoğraf: Getty

[Fotoğraf: Getty]

“Biz 9 sene önce bu işe başladık ve 9 senedir de yapıyoruz. Her gün de üstüne parametreleri kondurarak geliştirmeye çalışıyoruz. İnanılmaz derecede dijital numune servisi veriyoruz. Öncülüğümüz burada. Dünya nedir, nasıl olacak derken biz 6 aydır dijital kıyafet satıyoruz. Kore olsun, Japonya olsun, ABD olsun… Bu ülkelere bu hizmeti veriyoruz. Aslında ihracat yapmış oluyoruz dijital kıyafet olarak. Lojistik yok, fiziki bir numune yok. Aslında direkt bir dijital ihracat yapmaya başladık.”

Alışveriş alışkanlıkları baştan aşağı değişmeye hazırlanıyor

Metaverste kıyafetlerinizi giyerek dolaşabileceğiniz sanal showroomlardan NFT koleksiyonlara kadar Türk tasarım ve yazılımcılar birçok çalışma yapıyor. O çalışmalardan en çok dikkat çekeni, sanal dünyada dokunduğunuzun kumaşın gerçek hissi verebilmesi. Ergin Aydın kumaş hissi vermenin sanıldığı kadar zor olmadığını söylüyor.

Fotoğraf: Getty

[Fotoğraf: Getty]

“Bu çok fantastik geliyor ama aslında o kadar kolay ki, o kadar güzel ki. Şimdi kokuyu çözmeye çalışan bir ekibimiz var. Öncelikle hangi kumaşla yapacağınıza karar vermeniz lazım. Kumaş dokusu gerçeğe çok yakın olması lazım. Burada haritalama, mapping dediğimiz, kumaş dokularının yüklenmesi dediğimiz, doğru taranması, doğru aktarılması çok önemli. Bazı projeler geliştirdik; sanal iplik fabrikasından, kumaşın örülmesi, dokuması bile dijital olarak yapılabiliyor ve daha hiç yaratılmamış, geliştirilmemiş bir kumaşı gösterebiliyorsunuz ekranda reçetesiyle. Gerçekte diktiğiniz gibi ekranda dikiyorsunuz. Hata yaptığınızda da gösteriyor. Yırtılıyor, yanlış takılıyor, avatar üstünden düşebiliyor.”

Kişiye özel avatarlar

Sanal dünyanın bir diğer önemli unsuru avatarlar. Aydın, kişiye özel tasarladıkları avatarların yüzde 98’in üzerinde doğru sonuç verdiğini anlatıyor.

“İster defile yapıyorsunuz, yürütebiliyorsunuz, dans ettirebiliyorsunuz ister  mağazada sunduğunuz gibi raflarda gösterebiliyorsunuz, askıda gösterebiliyorsunuz, istediğiniz sunum şekline getirebiliyorsunuz. Bizim yaptığımız en önemli iş bunu bir mağaza şeklinde yaptığımız bir sanal showrooma entegre edip, size bir gözlük taktırdığımızda, bana bir gözlük taktığımızda, dünyadaki kime takarsak, o gözlük yardımıyla dünyada nerede olursak olalım birbirimizi görüyoruz içeride. Hem interaktif konuşuyoruz, hem o mağazadaki yaptığımız dijital numuneleri direkt pazarlayabiliyoruz.”

İnternet alışverişlerinde kumaşa dokunmak dijital modayla mümkün

Bütün bu yenilikler için birkaç yıl daha beklememiz gerektiği düşünülse de, artırılmış gerçeklikten hologram teknolojisine, bizleri oldukça şaşırtıcı bir geleceğin beklediği ortada.

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.