enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:19 “Bu Dünyadan Bir Akıncı Geçti”
00:31 Daha temiz bir çevre için ortak mücadele; İzmit Körfez’i deniz dibi araç lastiğinden temizlendi
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Barış Kurulu’nun ilk toplantısı için Vaşington’da
00:13 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’dan “Ramazan ayı özümüze dönüşün vaktidir”
00:12 Hollanda Fahri Konsolosumuz Titus Kramer, bir yasa konusunda hükümeti uyardı…
00:11 İşsizlik 12 çeyrektir tek hanede
00:10 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in ‘Sabah Kahvesi’nde I Orada Neler Oluyor!
00:09 KOTO ve KOSAD’dan ‘Kredi Süreçlerinde Sigorta Dayatmalarına Karşı’ ortak duruş
00:08 Erdoğan’ın Etiyopya Ziyareti ve Bölgesel Etkisi
00:07 ASKİ’ye “içme suyu havzasında kirlilik” cezası ve suç duyurusu
00:06 Yaşam Memnuniyeti Anketi’ne göre, Türkiye’de yaşayanların yüzde 53,3 mutlu olduğunu beyan etti…
00:05 Yağışlar ve belirsizlik arttı. İklim Riskleri azalmadı
00:04 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Enflasyon düşmeye devam edecek”
00:03 İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, TBMM’de düzenlenen “Valiler Buluşması Programı”na katıldı…
00:02 Kayserispor Rusya’da gündem
00:01 Ekrem İmamoğlu ile Hüseyin Gün, Necati Özkan ve Merdan Yanardağ hakkında “Siyasal casusluk” iddianamesi kabul edildi
00:56 AB-Hindistan Ticari Anlaşması ve Türkiye’nin Gümrük Birliği Çıkmazı
00:56 Mehmet Ali Kâğıtçı Dokümantasyon Merkezi hizmete girdi; Kocaeli’nin tarihine ışık tutacak
00:51 8 ülkeden katil, soykırımcı, soyu ispatlanmamış İsrail’e sert tepki: Uluslararası hukuka aykırı
00:43 İtalya, Trump’ın ‘Barış Kurulu’ toplantısına gözlemci olarak katılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İngiltere’de Kanseri Kan Testiyle Erken Teşhis Olasılığı

İngiltere’de Kanseri Kan Testiyle Erken Teşhis Olasılığı
14.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İngiltere’de Amerikan şirketi Grail laboratuvarında geliştirilen Galleri adlı basit kan testi, geç teşhis nedeniyle tedavi umudu kalmayan kanser hastalarının sayısını azaltabilir.

Sağlık yetkilileri bu testin kanser tedavisinde çığır açabileceği değerlendirmesinde bulunuyor.

İngiltere’nin kamu sağlığı hizmetler kurumu NHS, dokuz bölgede 140 bin gönüllüyle bu hafta testlere başlayacağını açıkladı. Kan vermesi istenenlerin evlerine bunun için davet mektupları yollandı.

Yaşları 50 ila 77 olarak belirlenen bu kişilerin, farklı etnik kökenlerden gelen ve son üç yıl herhangi bir kanser bulgusuna rastlanmayan kişiler arasından seçildiği bildirildi.

“Kanser belirtisi dahi görülmeden tedaviye başlanabilir”

NHS Başkanı Amanda Pritchard, “Bu basit kan testiyle, kişinin kanser belirtisi dahi taşımadan tedavisine başlanabilir, böylece hayatta kalma şansını artırılabiliriz” dedi.

Rastlantısal kontrol deneyi olarak adlandırılan bu test için, farklı bölgelerde oluşturulacak kontrol merkezlerine davet edilenlerden kan örneği alınacak. Aynı kişilerden bir ve iki yıl sonra tekrar kan alınması planlanıyor. Kan örneklerinin yarısına hemen, diğer yarısına da daha sonra bakılması ve bilimadamlarının ilk etapta kanlarında belirgin kanser bulgusu olanları mercek altına alması planlanıyor.

Test, kanser belirtisi göstermemesine rağmen kişilerin kanlarında kansere işaret sayılabilecek parçacıkların tespit edilmesi yöntemiyle çalışıyor.

Kanserli dokulardan kan dolaşımına sızan hücresiz DNA’lar kişinin bir kanser geliştirdiği konusunda ipucu olarak değerlendirilecek. Bu kişiler, sonucu kesinleştirmek için hemen diğer yöntemlerle de teste tabi tutulacak.

Önlenebilecek kanser türleri

Böylece son aşamaya kadar zor teşhis edilen ve bu yüzden hastaların ölümüne yol açan mide, pankreas ve akciğer kanserleri, erken tedavi edilebilme olasılığı kazanacak.

Bu çalışmanın ülkede, özellikle hastalığı dördüncü evrede ortaya çıkıp birçok tedavi seçeneğini kaçırmış olanların sayısını azaltması bekleniyor.

Bu test sayesinde doktorlar; kadınlarda yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanseriyle meme ve genital bölge kanserlerinin ölümcül hale gelmeden tedavisine başlama imkanı bulacak. Erkeklerdeyse, diğer kanser türleriyle birlikte en çok rastlanan prostat ve gırtlak kanseri, bu test sayesinde erkenden teşhis edilebilecek.

Çalışmaların 2023’te elle tutulur sonuçlar vermesi umuluyor. Başarılı olunursa 1 milyon kişiye daha bu testin uygulanması hedefleniyor.

NHS’in bulgularına göre, erken teşhiste hastayı yaşatma oranı, tedavisine geç başlanan kişilere göre 5 ila 10 kat daha fazla.

Her iki cinsiyet için bilinen tüm kanser çeşitlerinde, teşhisten itibaren hesaplanan ‘5 yıl daha hayatta kalma oranı’ hesaplanmış ve İngiltere’nin bu konuda diğer gelişmiş ülkelerdden geride olduğu tespit edilmiş.

Bu testin işe yaraması halinde bu oranın yükseltilmesi de olasılık kazanmış durumda.

Haber: Barış Çimen 

[TÜHA Haber Ajansı, 14 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.