enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:26 İngiltere, Kanada ve Avustralya Filistin’i tanıdı
07:59 Peygamber Efendimiz (S.A.S)’in, ‘Öyle bir zaman gelecek ki, kişi, malını helâlden mi yoksa haramdan mı elde ettiğine bakmayacak!
07:43 Okyanusun dibindeki gizemli halkalar, ‘zehirli sırrı’ açığa çıkardı
07:40 Z kuşağı günümüz dünyası için ne düşünüyor, ne talep ediyor, neleri beğeniyor, neleri beğenmiyor?
07:23 AB, yeni yaptırımlarla Rus gazını, bankaları, kriptoları ve ‘gölge filoyu’ hedef alıyor
07:20 SPD Başkanı YILDIZ: Türkiye’de Etkili bir Su Yönetiminin Yol Haritasını açıkladı.
07:08 AB, Rus LNG’sine yönelik ilk yaptırımlarla tabuları yıkıyor
07:04 Belgrad’da askeri geçit töreni Sırbistan’ın dış politikası hakkında ne anlatıyor?
07:04 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Pazartesi günü BM Genel Kurulu’nda Filistin Devleti’ni tanıyacağını tekrar teyit etti.
07:00 Türkiye’de Tarım ve Teknoloji Teknofest’te Buluştu..
00:03 Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi’nde 2025-2026 sezonu, bugün oynanacak müsabakalarla başlayacak.
16:28 Fenerbahçe’nin borcu açıklandı
13:28 Mourinho ilk antrenmanına çıktı
07:56 TRT1’in sevilen dizisi Mehmed: Fetihler Sultanı’n Halid Bin Velid karakterini canlandıran Alexander Uloom, Hollywood’un yükselen yıldızı…
07:46 Özbekistan Eski Dışişleri Bakanı ve Şanghay İşbirliği Örgütü Eski Genel Sekreteri Vladimir Norov,’dan TUDPAM’a özel açıklama..
07:45 “Dostluk Denizi” adıyla Doğu Akdeniz’de Türkiye-Mısır ortak deniz tatbikatı düzenlenecek.
07:37 SPD Başkanı Yıldız : Sulamada enerji maliyeti sorunu güneş enerjisi ile çözülebilir
07:34 Etki Odaklı Sohbetler’in konuğu Semtpati Vakfı Genel Müdürü Ece Ünver oldu
07:31 Kosova’dan Mektup Var!
07:28 Türkiye’nin Potansiyeli ve Siyasetin Orta Vadeli Geleceği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İnce: Cumhurbaşkanı oy istemek için Hazine’yi kullanabilecek

İnce: Cumhurbaşkanı oy istemek için Hazine’yi kullanabilecek
16.03.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Seçim Kanunu teklifinde, cumhurbaşkanının seçim yasaklarından muaf tutulmasının önünü açan düzenleme tartışılıyor. Muharrem İnce, “Erdoğan artık açık açık oy istemek için Hazine’nin parasını kullanabilecek” dedi.

AKP ve MHP Seçin Kanunu değişiklik teklifinde, bakanların ve milletvekillerinin propaganda sürecinde uyacakları seçim yasaklarına ilişkin düzenlemeler yer alırken, “Başbakan” ifadesi çıkartıldı. Ancak bunun yerine “Cumhurbaşkanı” ifadesinin eklenmemesi tartışmalara neden oldu. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, değişikliğin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum düzenlemesi kapsamında yapıldığını belirtmişti. Muhalefet ise “Başbakan ifadesi yerine cumhurbaşkanı ifadesi eklenmeliydi” eleştirisinde bulundu.

“Bunun özeti: Ağaya beleş”

2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a karşı CHP’nin adayı olan ve şimdi Memleket Partisi Genel Başkanlığı görevini yürüten Muharrem İnce, değişiklik teklifi ile ilgili DW Türkçe’nin sorularını yanıtladı.

Değişikliğin detaylarını televizyondan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın sözleriyle öğrendiğini belirten İnce, “İlk başta yanlış mı duydum acaba diye düşündüm. Bu kadar da olmaz dedim. Artık utanmazlığın son noktası. Gerçeklikten kopmuşlar” dedi.

Cumhurbaşkanına seçim yasağı konulmamasını eleştiren İnce, “Cumhurbaşkanının memurları konumundaki bakanlara yasak var. Ama başbakan yetkilerini de kullanan cumhurbaşkanına yasak yok. Bunun özeti şu: Ağaya beleş” ifadesini kullandı.

“Türkiye’de mahkeme mi var?”

Erdoğan’ın bir önceki seçimde de devletin tüm imkanlarını kullandığını belirten İnce, “Şimdi bunu yasal hale getirdiler. Partili cumhurbaşkanını artık utanmazlık düzeyine getirdiler” dedi.

İnce, “Erdoğan artık açık açık oy istemek için Hazine’nin parasını kullanacak” diye konuştu. İnce, “Değişikliğin yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi düşünülebilir mi?” sorusu üzerine de şunları söyledi: “Türkiye’de mahkeme mi var? Türkiye’de artık hak arayacak mecra kalmadı. Türkiye’de güvenilecek tek bir yer var artık, millet. Bunu zaten yapıyorlardı ama artık milletin duvarına çarpacaktır.”

Amasya Genelgesi’ni örnek gösterdi

Amasya Genelgesi örneğini veren İnce, şöyle konuştu: “Amasya Genelgesi’nde üç önemli karar vardır. Bir, İstanbul Hükümeti görevini yapmamaktadır. İki, vatanın ve milletin bağımsızlığı tehlikededir. Üç, bunu yenecek olan milletin azim ve kararlılığıdır. Şu anki durum da odur. Ankara hükümeti görevini yapamamaktadır. Vatanın geleceği tehlikededir. Bunu vatanın milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır.”

HDP’li Tiryaki: Başbakanın yerine cumhurbaşkanı var

HDP’nin Yüksek Seçim Kurulu temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki de, mevcut düzenlemenin, yürütmenin kamu olanaklarını kullanmasını ve eşitsizlik yaratacak uygulamaları engellemeyi amaçladığını söyledi.

Tiryaki, “Yani başbakan, kamu araçlarını, devletin araçlarını kullanarak seçim çalışması yürütemeyecek. Çalışmalarına memurlar katılamayacak ve bir başbakan gelmiş gibi herhangi bir karşılama benzeri merasimler yapılamayacak” ifadesini kullandı. Dolayısıyla başbakan ibaresinin çıkartılmasının doğru olduğunu çünkü artık Türkiye’de başbakanlığın olmadığını ifade eden Tiryaki, “Ancak onun yerine yürütmeyi temsil eden cumhurbaşkanı var ve neredeyse yürütmeyi tek başına temsil ediyor” dedi.

“Kamu olanakları sınırsız biçimde kullanılacak”

Bakanların Cumhurbaşkanı tarafından atandığını ve görevden alındığını da dikkat çeken Tiryaki, şöyle konuştu: “Fakat cumhurbaşkanına hiçbir yasak öngörmemek, kamunun bütün araçlarını bütün olanaklarını sınırsız biçimde seçim döneminde kullanılmasına olanak tanıyacak bir düzenleme. Oysa yasada başbakan ve bakanların bu yasaklara aykırı hareket etme durumunda 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacakları öngörülüyordu.”

“Düzeltilmesi için elimizden geleni yapacağız”

Tiryaki, “Bakanların yasağının sürdürülürken, yürütmeyi tek başına temsil eden, kanunları tek başına yürüten, bakanlar kurulunu tek başına temsil eden cumhurbaşkanının bu yasak kapsamında tutulmaması doğrusu büyük adaletsizlik ve eşitsizlik yaratacaktır” eleştirisinde bulundu. Diğer siyasi partilerin veya bağımsız kişilerin cumhurbaşkanı adayı olması durumunda yürütecekleri kampanya ile cumhurbaşkanının yürüteceği kampanya arasında eşitsizlikler yaratacağını da kaydeden Tiryaki, “Meclis’te ve komisyonda görüşülmesi sırasında bunun düzeltilmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

HABER : Eray Görgülü 

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.