enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:49 TBMM’ye sunulan otomobillere yönelik yeni ÖTV teklifiyle, motor türü ve teknik özelliklere göre vergilendirme yeniden düzenlenecek…
09:50 Karnaval Medya Grubu, Vera Müzik ile stratejik bir sponsorluk anlaşmasına imza attı.
08:23 İsrail hukuk tanımıyor: Şimdi de ‘meşru müdafaa’ yalanı
07:49 İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinde, belediyenin işlettiği kreşlerin 2 bin 500 lira olan aylık ücretinin yüzde 100 zamla 5 bin liraya yükseltildi…
07:41 Kuzey Kıbrıs Türk Cuhuriyet (KKTC), bu yazın ‘En’ favori tatil yeri
07:36 45 yıl önce ABD’nin çuvalladığı İran operasyonu
07:20 Akdeniz sularında yeni dönem başladı, Petrol Ofisi Grubu ilk ULSFO üretimini gerçekleştirdi
07:19 Nizip Ticaret Odası (NTO) yönetiminden, Şanlıurfa Emniyet Müdürü Atilla Aksoy’a ziyaret
07:10 Koç Üniversitesi Ebru Kulübü’nün yıl sonu sergisi: Boyanın Suyla Dansı: Ebru Sergisi
07:06 Otomotivde İhracatın Şampiyonları ödül aldı
07:03 CHP’de ortalık alev alev yanıyor! Kılıçdaroğlu’nun avukatından Özel’e ağır sözler.
07:00 Yaz tatilinde çocuklara kültürel bir yolculuk: Tikutu’nun masal dünyası her yerde yanınızda  
06:59 “Bakan 220 ile Gidiyor, Vatandaşa 50’yi Geçtin Diye Ceza!”
06:55 HPV aşısı ücretsiz oluyor: Uzmanlar 9’lu aşıyı öneriyor
06:44 İletişim Başkanlığı ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden (DMM) haberler!
12:48 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Günay Uslu’nun ev sahipliğinde Amsterdam The College Hotel’deydi…
12:10 Girişimcilik Vakfı Fellow ve Challenger Programlarına başvurular için son tarih: 29 Haziran
07:51 TRT1 Televizyon Kanalında reyting rekorları kıran ‘Gönül Dağı’ dizisinde Niğdeli Osman Özcan
07:37 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Büyükakın, KOTO Meclis Üyeleri ile istişare toplantısında bir araya geldi
07:33 İzmir’in Çeşme’ye su veren Kutlu Aktaş Barajı’nda seviye yüzde 10’a geriledi, ilçenin yaklaşık 30 günlük içme suyu kaldı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

IEA’dan küresel ısınma hedefi uyarısı

IEA’dan küresel ısınma hedefi uyarısı
20.05.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Uluslararası Enerji Ajansı 2050 için belirlenen küresel ısınma hedefine ulaşılabilmesi için yeni fosil yakıt projelerine ve içten yanmalı motorla çalışan otomobil üretimine son verilmesi gerektiğini açıkladı.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı AFP’nin haberine göre, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Kasım ayında Glasgow’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) iklim zirvesi için hazırladığı raporda, küresel ısınmanın  1,5 derece ile sınırlandırılabilmesinin ancak yeni petrol, doğal gaz ve kömür projelerinin durdurulması ile mümkün olabileceği sonucuna vardı.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol Salı günü Paris’te yaptığı açıklamada, 2050 yılına kadar ulaşılması kararlaştırılan sıfır emisyon hedefine giden yolun “dar ama ulaşılabilir” olduğunu söyledi. Birol, bunun için gerekli olan ekonomik dönüşümün belki de insanlığın karşılaşacağı en büyük zorluk olacağını  sözlerine ekledi.

IEA raporunda, 2050’de sıfır emisyon hedefine ulaşmak için 400’den fazla ara hedef listelendi. Bu bağlamda, şu andan itibaren yeni petrol veya doğal gaz sahalarının oluşturulmasına izin verilmemesi, tüm verimsiz kömür yakıtlı enerji santrallerinin 2030 yılına kadar kapatılması ve 2035 yılına dek içten yanmalı motorlu araçların satışının da sona ermesi gerektiğinin altı çizildi.

Ayrıca enerji verimliliğinin, şu anda planlanandan üç misli daha hızlı uygulanması gerektiğine dikkat çekilerek, bu nedenle 2030 yılına kadar yılda yüzde dört artırılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Yenilenebilir enerji kaynakları artırılmalı

IEA raporunda yenilenebilir enerji kaynaklarının da güçlü bir şekilde genişletilmesi gerektiği vurgulanarak, böylece aynı zamanda insanlık için refah sağlama fırsatının da yakalanacağı belirtildi.

Temiz enerji kaynaklarının insan sağlığı açısından taşıdığı öneme vurgu yapılan raporda, “Örneğin yemek pişirmede temiz enerjinin kullanılması ile 2050 yılına kadar yılda 2,5 milyon insanın erken ölümü önlenebilir” denildi.

Temiz enerji ile birlikte enerji verimliğinin artırılması sayesinde küresel enerji talebinin 2050 yılına kadar bugüne kıyasla yaklaşık yüzde 8 oranında azaltılabileceğine dikkat çekildi.

Raporda fosil enerji kaynaklarının enerji arzındaki, halen beşte dört olan payının 2050’de beşte bire  düşebileceği, 2030 yılına kadar CO2 azaltma hedeflerinin çoğunun şu anda mevcut olan teknolojilerle elde edilebilieceğine de işaret edildi.

Bununla birlikte, 2050 yılına kadar gerekli olan azaltımların yarısının elde edilebilmesi için gereksinim duyulan teknolojilerin ise şu anda sadece deneme ya da prototip aşamasında olduğu belirtildi.

IEA, karbondioksitin (CO2) doğrudan ortam havasından elde edilip, depolanmasını örnek olarak göstererek söz konusu teknolojinin 2050 hedefine ulaşmada “özellikle etkili” olabileceğini vurguladı.

“Fosil yakıt endüstrisinin kalbine saplanan bir bıçak”

Düşünce kuruluşu Ember‘den Dave Jones, Enerji Ajansı’nın BM iklim zirvesi raporunu aynı kuruluşun beş yıl önce hazırladığı raporla kıyasladığında 180 derecelik bir dönüş gördüğünü belirterek, “Bu gerçekten fosil yakıt endüstrisinin kalbine saplanan bir bıçak” ifadesini kullandı.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yapılan açıklamada da rüzgar ve güneş enerjisinin  geleceğin parçaları olduğu ve fosil yakıtlara yapılan yatırımların dünya çapında hızlı bir şekilde sona ermesi gerektiği belirtilerek, IEA raporunda da buna dikkat çekildiği kaydedildi.

BM iklim zirvesi Kasım ayında İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleşecek. Zirve geçen yıl Kasım ayında yapılması planlanmış, ancak korona salgını nedeniyle ertelenmek zorunda kalmıştı.

***
Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.