enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:49 Ziraat Türkiye Kupası B. Grubu üçüncü maçında Konyaspor 5 golle galip
17:36 Trendyol 1. Lig’in 24. haftasında oynanacak müsabakalarda görev alacak hakemler belli oldu.
17:31 Bakan Kurum: Bizim insanımız devletine ‘devlet baba’ der
17:07 Rusya Maliye Bakanlığı: Petrol ve doğal gaz gelirleri yaklaşık 5 milyar dolar geriledi
13:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
09:49 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:58 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:44 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
00:41 AVRUPA HABERLERİ / Özel haber: Siyasi anlaşmazlık dijital euro projesini tehdit ediyor
00:41 Avrupa Haberleri / AB, Ukrayna için 90 milyar euroluk ortak borçlanma kredisinde anlaştı
00:24 AVRUPA HABERLERİ / OECD Başkanı Cormann Euronews’e konuştu: Avrupalılar, Mario Draghi’yi dinlese ‘iyi olur’
00:19 Araştırma: Kalori kısıtlaması kemoterapinin etkinliğini artırıyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor
00:06 Katil, soykırımcı, terörist devlet İsrail haberleri…
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Güney Afrika’da 2 milyon yaşında insan kafatası fosili bulundu

Güney Afrika’da 2 milyon yaşında insan kafatası fosili bulundu
12.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Güney Afrika’da yapılan bir kazıda, yaklaşık 2 milyon yaşında olduğu tespit edilen bir insan kafatası fosili bulundu. Bu keşif, şimdiye kadar bulunan en eski insan kafatası olarak kayıtlara geçti.

Johannesburg şehrinin yaklaşık 50 kilometre kuzey batısında yer alan ve “İnsanlığın Beşiği” (Cradle of Humankind) olarak adlandırılan bölgede yapılan bir kazıda bulunan kafatasının, evrim teorisine göre insan ırkının atası olan “Paranthropus Robustus” türüne ait olduğu açıklandı.

Bu insan türünün “Homo Erectus” cinsiyle birlikte yaşadığı ve muhtemelen bu cinsle rekabet eden türlerin şimdiye kadar bulunan “en eski ve en iyi korunmuş örneği” olduğu kaydedildi.

Vancouver Island Üniversitesi’nde antropoloji lisans öğrencisi Samantha Good tarafından bulunan kafatasının en dikkat çekici özelliği dişlerinin günümüz insanlarına göre büyük, beyinlerinin ise küçük olması.

Bölgede yer alan Drimolen Mağarası’nda bulunan kafatası, insan türünün, iklim ve çevresel değişimlere maruz kalarak mikro evrim sürecinden geçtiğinin en büyük kanıtlarından birisi olarak kabul ediliyor. Araştırmayla ilgili tüm ayrıntılar geçtiğimiz pazartesi günü akademik dergi Nature Ecology & Evolution’da yayımlandı.

İnsanlığın Beşiği’nde büyük bir iklim değişikliği oldu

Bilim insanları yaklaşık iki milyon yıl önce Güney Afrika’daki bu bölgenin karmaşık ve geniş çaplı bir iklim değişikliğine uğradığını belirtiyor. Araştırmacılar Paranthropus Robustus’un sert iklim koşullarına sahip söz konusu bölgede hayatta kalabilmesi için muhtemelen yabani ve sert bitkileri çiğneyebilmesi gerektiğini düşünüyordu fakat şimdiye kadar yapılan kazılarda bu teoriyi destekleyen fosiller ortaya çıkmamıştı.

Söz konusu kazıyı yapan bilim insanları kafatasına DNH 155 ismini verdi ve bir erkeğe ait olduğunu belirledi. Daha önce Swartkrans adlı mağarada bulunan ve kemik yaşları 200.000 yıl daha genç olan insan fosilleri kadınlara aitti.

Söz konusu keşfin yapıldığı Güney Afrika’daki “İnsanlığın Beşiği” adlı bölgede bugüne kadar yapılan kazılarda 3.5 milyon yıl öncesine ait fosiller keşfedilmişti. 2010 yılına kadar tüm dünyada bulunmuş olan fosillerin üçte birinden fazlası bu bölgede yer alan Sterkfontein Mağarası’nda bulundu. Yaklaşık 450 kilometre kare çapındaki “İnsanlığın Beşiği” bölgesi 1999 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine dahil edildi.

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Kasım 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.