enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:12 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
22:42 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
11:22 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:04 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fukuşima kurbanları felaketin 10. yılında anıldı

Fukuşima kurbanları felaketin 10. yılında anıldı
11.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Fukuşima kentinde 2011 yılında meydana gelen deprem ve tsunaminin kurbanları, felaketin onuncu yılında Japonya’da anılıyor. Felaketin yıldönümünde tüm ülkede saygı duruşu ve nükleer karşıtı protestolar yapıldı.

Japonya’nın Fukuşima kentinde 11 Mart 2011’de meydana gelen ve yaklaşık 20 bin kişinin yaşamını yitirdiği deprem ve tsunami felaketi onuncu yılında anılıyor. Felaketin yıl dönümünde bir dakikalık saygı duruşu ve nükleer karşıtı protestolar yapıldı, kurbanlar için dua edildi.

Ülke genelinde depremin meydana geldiği saat olan 14:46’da, Japon İmparatoru Naruhito ile eşi İmparatoriçe Masako’nun da katılımıyla bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Japonya Başbakanı Yoşihide Suga, düzenlenen törende yaptığı konuşmada “Sevdiklerini ve yakınlarını kaybedenlerin duygularını düşündüğümde bunu çok dayanılmaz buluyorum” dedi.

Japan Fukushima Gedenkfeier - Kaiser Naruhito und Kaiserin Masako
Japon İmparatoru Naruhito ile eşi İmparatoriçe Masako Fukuşima kurbanlarını anma töreninde

Tokyo’nun yaklaşık 250 kilometre kuzeyinde Pasifik Okyanusu kıyısındaki Fukuşima Dayiçi Nükleer Santrali’nde, 11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen şiddetli deprem ve tsunami nedeniyle soğutma sistemi devre dışı kaldığı için üç reaktörde nükleer erime meydana gelmişti. Felaket nedeniyle yaklaşık 20 bin kişi hayatını kaybederken, radyoaktif sızıntı 40 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kalmasına neden oldu. .

Nükleer enerjiden çıkışı tetikledi

Fukuşima, 1986 yılındaki Çernobil faciasından sonra yaşanan en büyük nükleer kaza olarak kabul ediliyor. Fukuşima felaketinin ardından nükleer enerjiye yönelik endişeler küresel çapta büyümüş ve aralarında Almanya’nın da olduğu birçok ülke nükleer santralleri aşamalı olarak kapatma kararı almıştı.

2050 yılına kadar karbon emisyonlarını sıfıra düşürmeyi planlayan Japonya’da enerji kaynakları arasında nükleerin yeri tartışılıyor. Ancak Japon NHK televizyonunun yaptığı bir anket halkın yüzde 85’inin nükleer kazalardan korktuğunu ortaya koydu.

Fukuşima’nın tasfiyesi on yıllar alacak

Japonya, Fukuşima ve çevresinde felaketten etkilenen bölgeyi tekrar ayağa kaldırmak için bugüne kadar 300 milyar dolar harcadı.

Fukuşima Dayiçi santralini tasfiye etme, kirlenmiş su ve katı atığı bertaraf etme ve bölgeyi güvenli hale getirmek çok zorlu bir süreç olarak değerlendiriliyor. Her gün yaklaşık 5 bin kişi bu işi yapmak için nükleer tesiste çalışıyor. Reaktörde hala 880 ton erimiş atık bulunuyor.

Reaktörün işletmecisi Tokyo Electric Power (TEPCO) şirketi bu projenin on yıllar alabileceğini söylüyor.

Fukuşima sonrası getirilen yeni standardlara göre ülkedeki toplam 33 reaktörden sadece dokuzuna onay verilmişti, bunlardan dört hanesi halihazırda hizmet veriyor. Felaketten önce ise 54 reaktör çalışır durumdaydı.

Nükleer enerji geçen yıl Japonya’nın toplam enerji ihtiyacının yüzde 6’sını karşılarken, yenilenebilir enerjinin payı yüzde 23,1, fosil yakıtların payı ise yüzde 70 oldu. Fukuşima faciası sonrası nükleer enerjiden vaz geçme kararı alan Almanya’da yenilenebilir enerjinin ülkenin toplam enerji ihtiyacı içindeki payı ise yüzde 46,3 düzeyinde.

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.