enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:53 ABD merkezli düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü’nden Türk Devletleri Teşkilatı’na övgü
09:02 Türk ANTTEQ, Moskova projelerini yüksek tempoyla gerçekleştiriyor”
00:41 AB, Kazakistan ve Özbekistan’ı göçmen kamplarına dönüştürecek
00:38 Araştırmacı Zeynep Gizem Özpınar: Türkiye NATO’da Yeni Döneme Hazırlanıyor
00:34 İsrail işgallerini derinleştiriyor
00:06 Orta Doğu’nun icadı: Coğrafi bir terimin sömürgeci kökenleri
00:04 Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İklim değişikliği insanlarda kaygı ve umutsuzluk gibi duyguları açığa çıkarıyor”
21:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP içindeki gerilimler bizi ilgilendirmez
19:28 CHP’de ‘grup toplantısı’ krizi: TBMM Başkanı Kurtulmuş açıklama yaptı
19:06 CHP’de Özgür Özel ve ekibinin olağanüstü kurultay için beklediği imza sayısına ulaşıldı
17:09 Türkiye’den İsrail’in Lübnan’daki işgalini genişletmesine sert tepki
11:39 Karabağ Sonrası Normlar ve Egemenlik Gerilimi: ‘‘Azerbaycan–Avrupa Birliği İlişkileri’’
00:52 İşletmelerin Ortak Sorunsalı Turnover
00:25 KİAMP Heyetinden Tiran’da Stratejik Temas: TİKA ile İş Birliği ve Gelecek Vizyonu
18:47 Kocaeli’de dev bir organizasyon daha: Dünyanın Gözü Kocaeli’de Olacak
18:00 CANiK sporcuları Avrupa’da madalya mücadelesine çıkıyor
22:55 Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 108. Yıl Dönümü dolayısıyla, Mehmet Emin Resulzade’nin Mirası İstanbul’da Anıldı
22:18 Kurban Bayramı’nda üreticilerin elinde kalan kurbanlıklar, 1-7 Haziran tarihleri arasında Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından satın alınacak
21:49 Türkiye’nin elektrik kurulu gücü, nisan sonu itibarıyla 125 bin 410 megavata yükseldi.
21:36 Emlak vergisi ödemelerinde son gün pazartesi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

FUEN TAG öncülüğünde Kosova ve Kuzey Makedonya Türkleri AP Azınlıklar İntergrubu’nda tanıtıldı

FUEN TAG öncülüğünde Kosova ve Kuzey Makedonya Türkleri AP Azınlıklar İntergrubu’nda tanıtıldı
03.05.2026
A+
A-

* Avrupa Parlamentosu (AP) Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu’nun Strazburg’da gerçekleştirdiği toplantıda FUEN Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu’nun (TAG) girişimi ve desteğiyle Kosova ve Kuzey Makedonya Türkleri tanıtıldı, karşılaştıkları güncel zorluklar dile getirildi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

STRAZBURG, 03 MAYIS 2026 – Avrupa Parlamentosu (AP) Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu’nun Strazburg’da gerçekleştirdiği toplantıda FUEN Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu’nun (TAG) girişimi ve desteğiyle Kosova ve Kuzey Makedonya Türkleri tanıtıldı, karşılaştıkları güncel zorluklar dile getirildi.

İntergrup Başkanı Loránt Vincze’nin (EPP, Romanya) yönettiği ve AP Milletvekillerinin katıldığı toplantıya, Kosova Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Danışmanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Sözcüsü Sevgi Buş Kika, Kuzey Makedonya Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkan Yardımcısı Şeval Nuredin ve TAG Sekretaryası’ndan Deniz Servantie iştirak etti.

Toplantının ilk bölümünde Avrupa’daki ulusal ve yerli azınlıkların en büyük çatı kuruluşu olan FUEN’nin azınlık haklarının korunmasına yönelik proje ve faaliyetleri, ikinci bölümünde de Kosova ve Kuzey Makedonya Türkleri hakkında sunumlar yapıldı.

FUEN TAG Sekretaryası’ndan Deniz Servantie, bu toplantıda Avrupa Birliği (AB) üyeliğine aday Kuzey Makedonya ile AB’ye üyelik başvurusunda bulunan Kosova’daki Türklerin FUEN TAG öncülüğünde tanıtılacağını belirterek, FUEN TAG Sözcüsü Halit Habip Oğlu’nun selamlarını iletti.

Kosova Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Danışmanı ve KDTP Sözcüsü Sevgi Buş Kika sunumunda, Türk toplumunun 2008’de bağımsızlığını kazanan Kosova’nın çok kültürlü yapısındaki önemli rolüne dikkat çekerek, 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Günü’nün Türk toplumunun Kosova’da resmi olarak tanınmasının simgesi olduğunu ve 2009 yılından bu yana resmi tatil olarak kutlandığını kaydetti. Buş Kika, Türkçe’nin birçok belediyede resmi dil statüsünde olduğunu, okul öncesinden üniversite düzeyine kadar Türkçe eğitimin bulunduğunu ancak kamu hizmetlerine Türkçe dilinde erişimdeki eksiklikler ve gençlerin dış ülkelere göç riski gibi temel zorlukların devam ettiğini dile getirdi.

Kuzey Makedonya TDP Genel Başkan Yardımcısı Şeval Nuredin ise sunumunda, Kuzey Makedonya Türklerinin ülkenin kurucu topluluklarından biri olduğunun altını çizerek, resmi verilere göre yaklaşık 80.000 nüfusa sahip Türk toplumunun ülkenin kültürel ve ekonomik yaşamına aktif bir şekilde katkıda bulunduğunu kaydetti.

Türkçe eğitimin okul öncesinden üniversite düzeyine kadar uzandığını ve ülkedeki çok dilliliği güçlendirdiğini not eden Nuredin, K. Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatlar Birliği (MATÜSİTEB) çatısı altında yürütülen sosyal ve kültürel faaliyetlerin toplumsal uyumu güçlendirdiğini ifade etti.

Nuredin, bununla birlikte zorlukların da mevcut olduğunu, öğretmen ve eğitim materyali eksikliği nedeniyle, Türkçe eğitiminin daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu, kamu kurumlarında temsilin artırılması ve gençlerin eğitim ve istihdam olanaklarına erişimi daha da güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.