enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:54 Spor basınının tanınmış isimlerinden gazeteci yazar Faik Çetiner, yaşamını yitirdi.
07:59 500 bin sosyal konut projesinin detayları belli oldu
07:11 Türkçülük fikrinin mimarı: Ziya Gökalp
07:06 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye, küresel bir güce dönüşüyor. Bugün barış, huzur, istikrar denince akla ilk Türkiye geliyor. Şefkat ve merhamet, adalet denince zihinlerde ilk bu aziz millet canlanıyor.” dedi.
06:43 Türk soylu topluluklar ‘yabancı’ sayılmayacak
00:58 İstanbul’da zehir tacirlerine operasyon: 10 gözaltı
00:45 Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Muğa’nın Yatağan Girme Barajı’nda su tutulmaya başlandı
00:43 İnsani yardımın islam dünyasında ihtiyaç duyulmasının arka planı
00:33 Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “Avrupa Birliği bugün en stratejik ortak olarak TDT ve Orta Asya’yı almalı”.
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millet için yaptıkları çalışmaları ve ortak gelecek vizyonunu “Türkiye Yüzyılı Buluşmaları”nda çok net şekilde ortaya koyduk”
22:24 Başkan Büyükakın, Kocaelispor’u tebrik etti; “Muhteşem bir oyun, harika bir galibiyet!”
21:16 İstanbul’da zehir tacirlerine operasyon: 10 gözaltı
07:56 Uygun koşullarda yapılması önemli
07:50 Türkiye’de her 100 bin kadından 43’ü meme kanseri tanısı alıyor…
07:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu Konuşması: Bir Küresel Adalet Manifestosu
07:46 RTÜK Başkanlığı’na Mehmet Daniş seçildi
07:40 Kazakistan’da Türk Yönetmen Cenk İZGÖREN’in, Uzun Metrajlı filmi “Rayların Ötesinde” dereceye girdi…
07:38 Yorum: Türkiye-Ermenistan Normalleşme Süreci ve İstanbul Ermeni Patrikhanesi
07:32 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’u BM Merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz
07:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gazze’nin yeniden inşa sürecinde “laf değil icraat zamanı” vurgusuyla İslam dünyasına çağrıda bulundu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa Taleban ile Görüştü

Fransa Taleban ile Görüştü
27.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Taleban ile görüşme yapıldığını açıklamasının ardından, Fransa da Katar’ın başkenti Doha’da Taleban yetkilileriyle ilk kez görüştü. 

Taleban’ın Doha’daki Sözcüsü Süheyl Şahin, Twitter hesabından, örgüt yönetiminin bir Fransız heyetiyle Perşembe günü görüştüğünü açıkladı. Sözcü, Taleban Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Şer Abbas Stanikzai liderliğindeki Taleban heyeti ile Fransız elçi François Richier başkanlığındaki delegasyonun, “Kabil havaalanındaki durumu ayrıntılı olarak” ele aldığını bildirdi.

Sözcü Şahin, daha önce Taleban’ın üst düzey yetkilileri tarafından da dile getirildiği üzere, yasal belgelere sahip her Afgan vatandaşına seyahat edebileceği ve havaalanının sivil bölümünün açılmasından sonra tüm Afganlar’a hareket etmeleri için uygun kolaylıklar sağlanacağı taahhüdünü yineledi. Şahin ülke genelinde barışın sağlandığını, kız ve erkek çocukların okula döndüğünü ve medyanın görevinin başında olduğunu dile getirdi.

Fransız Dışişleri: “Operasyonel temaslar”

Bu arada, Fransa, Kabil havaalanı yakınında düzenlenen terör saldırısının ardından Cuma akşamı bitirmeyi planladığı tahliye operasyonlarını “olabilecek son saniyeye kadar” uzatma kararı aldı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, “Tahliye operasyonlarımızı kolaylaştırmak için Doha’da olduğu gibi Kabil’de de son günlerde Taleban temsilcileriyle operasyonel temaslarda bulunulmuştır” bilgisini paylaştı.

Fransa, Taleban’ın iktidara gelmesinin ardından havaalanına taşıdığı elçilik binasını ise kapatmayacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kabil büyükelçisi David Martinon’un güvenlik gerekçesiyle Paris’e geleceğini ve bir süre görevini Paris’ten yürüteceğini açıkladı. Bunun “Fransa’nın Taleban’ı tanıdığı anlamına gelmeyeceğini kaydeden Macron, “Biz Taleban’ı değil Afgan halkını tanıyoruz” dedi.

Fransa tahliye operasyonlarını uzattı

Öte yandan Avrupa başkentleri terör saldırısının ardından birbiri ardına tahliye operasyonlarını tamamladıklarını açıklarken, Cuma akşamı tahliye operasyonlarını bitirmeye hazırlanan Fransa, tahliyelere bir süre daha devam edeceğini açıkladı. Fransa’nın Avrupa’dan Sorumlu Bakanı Clement Beaune, “Terörist saldırı bu tahliyeleri engellememeli. Olabilecek en son saniyeye kadar tahliyelere devam edeceğiz. Ama bu Afganistan’ı terketmek isteyen herkesi çıkarabileceğimiz anlamına da gelmiyor” dedi.

Fransız hükümetinden yapılan açıklamada, Cuma akşamı, 260 kişi, 14’üncü seferini düzenleyen askeri uçakla Abu Dabi’den Paris’e taşındı. Fransa, 15 Ağustos’tan bu yana 100’ü Fransız olmak üzere toplam 2 bin 600 kişiyi Afganistan’dan tahliye etti.

İtalya, İsveç, İspanya tahliye işlemlerini bitirdi

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Cuma günü yaptığı açıklamada, İtalya’nın Kabil havaalanından tahliye operasyonlarını tamamladığını duyurdu. Di Maio, “Afgan sivillerin yanısıra, Konsolosumuz Tommaso Claudi ve NATO’nun Afganistan’daki Büyükelçisi Stefano Pontecorvo ile orada bulunan son askerlerimizi İtalya’ya getiren uçak az önce havalandı” dedi.

Tahliye operasyonlarını sürdüren İspanya, Dubai’ye giden son 2 uçakla birlikte operasyonların sona erdiğini açıkladı. Başbakan Pedro Sanchez, “Afganistan’dan 2 bin 200 kişiyi ülkemize getiren operasyonların başarısından gurur duyuyorum” dedi.

İsveç hükümeti de operasyonlarını tamamladıklarını bildiren ülkeler arasında yer aldı.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Ağustos 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.