enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa Neden Cihatçıların En Fazla Hedef Aldığı Avrupa Ülkesi?

Fransa Neden Cihatçıların En Fazla Hedef Aldığı Avrupa Ülkesi?
14.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Eylül ayında İtalya’nın Lampeduse Adası’na bir göçmen botuyla ulaşan Tunuslu, 21 yaşındaki Brahim Aouissaoui daha sonra Fransa’nın Nice kentine varmak için 1600 kilometre daha yol kat etti. Aouissaoui burada bir kilisede bıçaklı saldırı düzenlemesinin ardından terör bağlantısı şüphesiyle gözaltına alındı. 

Ekim ayında yaşanan olayda Aouissaoui üç kişiyi bıçaklamasının ardından güvenlik güçlerince vuruldu ve tutuklandı. Yetkililer genç adamın eyleminin ardındaki nedeni ve terör bağlantısı olup-olmadığıyla ilgili ayrıntıları henüz açıklamadı.

Aoussaoui’nin bu saldırıda neden Fransa’yı seçtiği konusu gizemini koruyor ancak uzmanlar Fransa’nın son dönemlerde radikal İslamcılar’ın en fazla hedef aldığı Avrupa ülkesi olduğuna dikkat çekiyor.

Europol’un resmi verilerine göre Fransa 2014 yılından bu yana, Irak ve Suriye’de kurulan IŞİD’in saldırılarına en fazla maruz kalan Avrupa Birliği (AB) ülkesi. Bu saldırılarda yaklaşık 300 kişi yaşamını yitirdi.

İslam Fransa’daki en büyük ikinci din

Princeton Üniversitesi’nde aşırıcı İslamcılık üzerine araştırmalar yapan Hugo Micheron, “Fransa diğer ülkelerden farklı değil, sadece mükemmel bir düşman” diyor.

Merkezi Washington’da olan Washington Enstitüsü’nün düzenlediği bir webinara konuşmacı olarak katılan Micheron bunun nedenini şu sözlerle açıkladı: “Fransa Avrupa’da en fazla Müslüman nüfusa sahip ülke. Aynı zamanda Avrupa’daki en fazla Yahudi nüfusa da sahip. Hristiyanlık ile ilgili de çok önemli bir geçmişi var.”

Nüfusun yaklaşık yüzde 7 ila 9’unun Müslüman olduğu tahmin edilen Fransa’da Hristiyanlık’tan sonraki en büyük ikinci din İslam. CIA verilerine göre ülkenin Yahudi nüfusunun oranı ise yüzde 1’in altında.

Fransa’daki Müslüman liderler, ülkede yaşayan Müslümanlar’ın radikal İslam’ı benimsemediğini, saldırganların buradaki Müslümanlar’ın inancını temsil etmediğini ifade ediyor.

Resmi verilere göre son yıllarda Avrupa genelinde cihatçı saldırıların sıklığı ve bu saldırılarda yaşanan can kayıplarında azalma kaydedildi. Örneğin, 2017 yılında AB ülkelerine 33 İslamcı saldırı düzenlenmişti. Geçen yıl ise bu rakam 21 olarak kayıtlara geçti.

Fransız laikliği

Geçen ay bir Fransız öğretmenin sınıfındaki öğrencilere Hz. Muhammed’in karikatürünü göstermesinin ardından başı kesilerek öldürülmesi ülkede radikal İslam konusunu yeniden gündeme getirdi.

Bazı uzmanlar, ülkedeki köklü laiklik kültürünün ve bu çerçevede okullar dahil kamu kurumlarında gerek haç gerek baş örtüsü gibi dini sembollerin yasaklı olmasının radikal İslamcılar tarafından hoşgörüsüzlük olarak algılandığı görüşünde.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Terörle Mücadele Komisyonu Direktörü Laurence Bindner de bunun Avrupa’da Anglo-Sakson kültüre dayalı diğer ülkelerdeki çoğulculuk ve tolerans ilkelerinden farklı olduğuna vurgu yaptı.

Bindner ayrıca Fransa basınındaki genel kültüre de dikkat çekerek, “Fransızlar her zaman dine karşı keskin, din adamlarına karşı ve hicivsel bir dil kullanmıştır,” diyor.

Haber: Namo Abdulla / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 14 Kasım 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.