enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:55 Ev ve mutfak eşyaları sektörünün uluslararası “Tasarım, Teknoloji ve Ticaret” buluşmasına sayılı günler kaldı.
07:51 Macaristan’ın Fahri Konsolosu Osman Şahbaz’dan, İstanbul Fatih Belediyesi’nden Macaristan’a “Kardeş Şehir” Mektubu!
07:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Kadınların gücüyle yükselen bir Türkiye var”
07:48 Innosa’nın Coğrafi Bilgi Sistemleri ile mekânsal veriler akıllı kararlara dönüşüyor
07:44 Kartalkaya faciasıyla ilgili 3 bürokrata soruşturma izni
07:43 TED Ankara Koleji Öğrencilerinden Madalya Rekoru: Uluslararası Stem Olimpiyatlarından 30 madalya ile döndüler
07:40 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “Bu düzeni değiştirmek boynumuzun borcudur!”
07:36 Gazeteci Özlem Bay’ın ‘Haber Ajandası’ndan: Bir Tabloya sığan asırlık bir yolculuk
07:32 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturmasında, Tunç Soyer ve 64 şüpheli için 45 yıla kadar hapis istendi
07:32 TBMM Başkanı Kurtulmuş: İsrail’in hukuk tanımaz saldırılarını nefretle kınıyoruz
07:26 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO), Hayata Dokunan Eğitim: İlk Yardım Sertifikaları Verildi
07:26 Türkiye’nin enerji filosuna yeni katılan 2 derin deniz sondaj gemisinin ilkinin ocakta, diğeri şubatta göreve hazır olacak
07:19 Gıda ve tarımda inovasyona kadın eli değiyor
07:17 Sessiz çatlama: Yeni nesil tükenmişlik ve 438 milyar dolarlık sessizlik
07:14 “Beyin Sinyallerini Anlamak Kişiye Özel Eğitim Çözümlerinin Kapısını Aralıyor”
07:05 FETÖ’nün güncel finansörü  HAKMAR Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Doruk tutuklandı
00:50 İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında, haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 15’i yakalandı.
23:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Peygamber ocağımıza 9 yeni cami kazandırdık
23:04 Erdoğan: Bölgemizin üzerine barış güneşinin doğmasına kimse engel olamayacak
22:56 Sıcaklıklar 6-12 derece daha artacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa, Cezayirli diplomatları sınır dışı etme sözü verdi…

Fransa, Cezayirli diplomatları sınır dışı etme sözü verdi…
15.05.2025
A+
A-

* İki ülke arasında artan diplomatik gerilimin son aşaması, Cezayir’in Nisan ayı ortasında 12 Fransız yetkiliyi ülkeden sınır dışı etmesinden bir ay sonra geldi.

* Detayı haberimizde!…

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

Estelle Nilsson-Julien - Epigram

Gazeteci* Estelle Nilsson-Julien, EuroNews

PARİS, 15 MAYIS 2025 – Fransa, Cezayir’in Pazar günü 15 Fransız yetkiliyi geri gönderme kararına karşılık olarak Çarşamba günü belirsiz sayıda Cezayirli diplomatı topraklarından sınır dışı etme sözü verdi.

İki ülke arasındaki diplomatik çekişmenin bu son aşaması, Cezayir’in Nisan ayı ortasında 12 Fransız yetkiliyi sınır dışı etmesinin ardından Fransa’nın da 12 Cezayirli diplomat ve konsolosluk görevlisini sınır dışı etmesine ve büyükelçisini geri çağırmasına neden oldu.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot yayın kuruluşu BFM’ye yaptığı açıklamada, diplomatik pasaport sahibi olan ancak Fransa’da çalışmak için geçerli vizeleri bulunmayan bazı Cezayirli yetkililerin ülkelerine geri gönderileceğini söyledi.

Fransa’nın kaç yetkiliyi sınır dışı etmeyi planladığı sorusu üzerine Barrot şunları söyledi: “Mesele sayı meselesi değil, nitelik meselesi (…). Cezayir bizim ajanlarımızı geri göndermek istedi, biz de onlarınkini geri gönderiyoruz.”

Salı günü Cezayir’in Fransa Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Quai d’Orsay tarafından çağrıldı ve yetkililerin ülkeyi terk etmeye zorlanacakları bildirildi. (Cezayir’in Fransa’nın Cezayir Büyükelçiliği Maslahatgüzarına geçici görevle çalışan 15 memurun sınır dışı edileceğini bildirmesinden iki gün sonra.)

Cezayir Dışişleri Bakanlığı kararıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı, ancak Cezayir Basın Ajansı (APS) tarafından yapılan bir basın açıklamasında, sınır dışı edilen Fransız çalışanların “düzensiz koşullar” altında atandıkları iddia edildi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı ise Cezayir’i “resmi, diplomatik ya da hizmet pasaportu sahibi Fransız kamu görevlilerinin Cezayir topraklarına erişimine ilişkin yeni koşullar” getirerek iki ülke arasında 2013 yılında imzalanan ikili anlaşmayı ihlal etmekle suçlayan bir basın açıklamasıyla karşılık verdi.

BFM’ye verdiği mülakatta Barrot, Cezayir’in kararının “anlaşılmaz ve acımasız” olduğunu söylerken, Fransa’nın tepkisini “acil, sert ve orantılı” olarak savundu.

Barrot, durumun nasıl gelişeceğine bağlı olarak “daha fazla önlem” almayı göz ardı etmeyeceğini söyledi.

Bir umut penceresinden sonra bozulan ilişkiler

Fransa ve Cezayir arasındaki diplomatik anlaşmazlık bu yıl yoğunlaştı ve Cezayir’in suç işlemeleri ya da kamu düzenine tehdit oluşturdukları gerekçesiyle Fransa’yı terk etmeleri emredilen vatandaşlarını geri kabul etmeyi reddetmesi ve Cezayir’in muhalif Fransız-Cezayirli yazar Boualem Sansal’ı hapsetmesi nedeniyle yaşanan gerginlik gibi bir dizi meseleden kaynaklandı.

Ancak anlaşmazlık geçen yıl, Fransa’nın Temmuz ayında Fas’ın ihtilaflı Batı Sahra bölgesi üzerinde uzun süredir devam eden hak iddiasını destekleyeceğini açıklamasıyla ciddi bir şekilde başladı.

Bu hamle, yerel Sahra halkının kendi kaderini tayin hakkını destekleyen Cezayir hükümeti tarafından öfkeyle karşılandı ve Cezayir’in Paris Büyükelçisini geri çağırmasına yol açtı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Cezayirli mevkidaşı Abdülmecid Tebbun Nisan ayı başında ikili ilişkilerin durumu hakkında umut verici bir telefon görüşmesi yaptıklarını duyurmuş olsalar da, gerginliği azaltma girişimleri kısa ömürlü olmuş gibi görünüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.