* İki ülke arasında artan diplomatik gerilimin son aşaması, Cezayir’in Nisan ayı ortasında 12 Fransız yetkiliyi ülkeden sınır dışı etmesinden bir ay sonra geldi.
* Detayı haberimizde!…
TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency
Gazeteci* Estelle Nilsson-Julien, EuroNews
PARİS, 15 MAYIS 2025 – Fransa, Cezayir’in Pazar günü 15 Fransız yetkiliyi geri gönderme kararına karşılık olarak Çarşamba günü belirsiz sayıda Cezayirli diplomatı topraklarından sınır dışı etme sözü verdi.
İki ülke arasındaki diplomatik çekişmenin bu son aşaması, Cezayir’in Nisan ayı ortasında 12 Fransız yetkiliyi sınır dışı etmesinin ardından Fransa’nın da 12 Cezayirli diplomat ve konsolosluk görevlisini sınır dışı etmesine ve büyükelçisini geri çağırmasına neden oldu.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot yayın kuruluşu BFM’ye yaptığı açıklamada, diplomatik pasaport sahibi olan ancak Fransa’da çalışmak için geçerli vizeleri bulunmayan bazı Cezayirli yetkililerin ülkelerine geri gönderileceğini söyledi.
Fransa’nın kaç yetkiliyi sınır dışı etmeyi planladığı sorusu üzerine Barrot şunları söyledi: “Mesele sayı meselesi değil, nitelik meselesi (…). Cezayir bizim ajanlarımızı geri göndermek istedi, biz de onlarınkini geri gönderiyoruz.”
Salı günü Cezayir’in Fransa Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Quai d’Orsay tarafından çağrıldı ve yetkililerin ülkeyi terk etmeye zorlanacakları bildirildi. (Cezayir’in Fransa’nın Cezayir Büyükelçiliği Maslahatgüzarına geçici görevle çalışan 15 memurun sınır dışı edileceğini bildirmesinden iki gün sonra.)
Cezayir Dışişleri Bakanlığı kararıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı, ancak Cezayir Basın Ajansı (APS) tarafından yapılan bir basın açıklamasında, sınır dışı edilen Fransız çalışanların “düzensiz koşullar” altında atandıkları iddia edildi.
Fransa Dışişleri Bakanlığı ise Cezayir’i “resmi, diplomatik ya da hizmet pasaportu sahibi Fransız kamu görevlilerinin Cezayir topraklarına erişimine ilişkin yeni koşullar” getirerek iki ülke arasında 2013 yılında imzalanan ikili anlaşmayı ihlal etmekle suçlayan bir basın açıklamasıyla karşılık verdi.
BFM’ye verdiği mülakatta Barrot, Cezayir’in kararının “anlaşılmaz ve acımasız” olduğunu söylerken, Fransa’nın tepkisini “acil, sert ve orantılı” olarak savundu.
Barrot, durumun nasıl gelişeceğine bağlı olarak “daha fazla önlem” almayı göz ardı etmeyeceğini söyledi.
Bir umut penceresinden sonra bozulan ilişkiler
Fransa ve Cezayir arasındaki diplomatik anlaşmazlık bu yıl yoğunlaştı ve Cezayir’in suç işlemeleri ya da kamu düzenine tehdit oluşturdukları gerekçesiyle Fransa’yı terk etmeleri emredilen vatandaşlarını geri kabul etmeyi reddetmesi ve Cezayir’in muhalif Fransız-Cezayirli yazar Boualem Sansal’ı hapsetmesi nedeniyle yaşanan gerginlik gibi bir dizi meseleden kaynaklandı.
Ancak anlaşmazlık geçen yıl, Fransa’nın Temmuz ayında Fas’ın ihtilaflı Batı Sahra bölgesi üzerinde uzun süredir devam eden hak iddiasını destekleyeceğini açıklamasıyla ciddi bir şekilde başladı.
Bu hamle, yerel Sahra halkının kendi kaderini tayin hakkını destekleyen Cezayir hükümeti tarafından öfkeyle karşılandı ve Cezayir’in Paris Büyükelçisini geri çağırmasına yol açtı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Cezayirli mevkidaşı Abdülmecid Tebbun Nisan ayı başında ikili ilişkilerin durumu hakkında umut verici bir telefon görüşmesi yaptıklarını duyurmuş olsalar da, gerginliği azaltma girişimleri kısa ömürlü olmuş gibi görünüyor.
Fransa , bağımsız denetim raporunun gerektirdiği tüm prosedürleri uygularsa, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) 33 milyon avro katkı vereceğini doğruladı. TÜHA /TÜRKUAZ İnternational News Agency TÜHA’nın Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’n Şarku’l Avsat’a dayandırdığı haberine göre, Fransa , bağımsız denetim raporunun gerektirdiği tüm prosedürleri uygularsa,...
TÜHA HABER / Spiegel’in gündeme getirdiği Almanya Sağlık Bakanlığının düşük kaliteli maske satın aldığı ve bu maskelerin evsizlere ve engellilere dağıtılmasının planlandığı iddialarını Sağlık Bakanı Spahn reddetti. (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (AFP/JD,SSB)’ye dayandırdığı habere göre, Almanya Sağlık Bakanlığı’nın 2020 yılı ilkbaharında düşük kaliteli koruyucu maske satın aldığı ve bunları...
MADRİD – TÜHA HABER / Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, NATO içinde “birlik” mesajı verdi. Fransa ve Türkiye’nin NATO’nun birliğine ve gücüne her zamankinden daha fazla bağlı olduğunu söyledi. Macron, sosyal medyadan açıklamalarda bulundu. Gündeminde gıda sorunu vardı. Emmanuel Macron, Karadeniz üzerinden Ukrayna tahılının ihracatı için Türkiye ve Fransa’nın çalışmalarına işaret...
TÜHA HABER / Hükümetin aşı zorunluluğu getirmesine yönelik protestolar düzenlenen Yunanistan’da Başbakan Mitsotakis, Anayasa’ya işaret ederek, aşı zorunluluğunun Anayasa ile uyumlu olduğunu savundu. (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (AFP, dpa/ GA, HT)’ye dayandırdığı habere göre, Başta Atina olmak üzere birçok kentte koronavirüs aşısı zorunluluğu getiren yasaya karşı protesto eylemleri düzenlenen...
TÜHA HABER / Yeni Alman hükümetini bekleyen sorunlardan biri Polonya ve Macaristan ile yaşanan anlaşmazlıklar. Yeşiller’in koalisyon ortağı olması durumunda, Berlin’in AB politikasının değişmesi kuvvetle muhtemel. (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı Bernd Riegert‘in haberine göre, iklim değişikliği, pandemi sonrası yeniden yapılanma, göç, AB’nin...
İngiltere gençlerin yasal olarak sigara satın almasını zorlaştırabilecek yeni bir tütün karşıtı mevzuat getiriyor. TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce Birleşik Krallık, “bağımlılık döngüsünü kırmak” amacıyla yeni bir yasa tasarısıyla gençlerin sigara içmesini yasaklamayı hedefliyor. Salı günü İngiliz Parlamentosu’nda görüşülmeye başlanan Tütün ve Vape...