enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:33 “Yanan Ormanın Sesi”
09:58 AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı’dan Çeşme’deki su krizi ile ilgili çok sert sözler
07:47 Türkiye’nin Kargo İHA’sı daha da güçlendi
07:45 Evrensel Bakış Açısı: Gizli Belgelerde Lozan Konferansı İtirafları
07:42 Antalya’da ‘rüşvet’ soruşturması kapsamında tutuklanan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in gelini Zuhal Böcek gözaltına alındı
07:24 Su Politikaları Derneği Başkanı YILDIZ: Tatil yörelerinde değişken su tarifesi ve su verimliliği teşvikleri uygulanmalı
07:22 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “30 bin kilometre demir yolumuz olacak”
07:12 AK Parti Sözcüsü Çelik: Türkiye Yüzyılı hedeflerimize ilerlemeye devam ediyoruz
07:11 Dişleri Bakanı Fidan’dan ‘İsrail’e Güvence: “Gizli Ajandamız Yok”
07:04 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Terörsüz Türkiye Komisyonu ağustos ayında çalışmaya başlayacak
07:00 Konutta “gayrimenkul sertifikası” dönemi: İşte projenin detayları…
08:40 Antalya-Alanya Otoyolu tamamlandığında söz konusu projeyle ekonomik açıdan 17,7 milyar liralık kazanım sağlanacak
07:57 Türk mühendisler geliştirdi: ABD ordusu da kullanıyor
07:34 Aspendos’ta bu yıl çalışma alanı 13 bin 500 metrekareye çıkacak
07:22 Bakan Mehmet Şimşek: “Bu not artışı, süreci başarıyla yönettiğimizi ve ekonomimizin dayanıklılığını teyit ediyor”
07:02 Azerbaycan-Rusya arasında Türkiye kilit rol oynuyor
07:01 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde (KSÜ) “TÖMER Yaz Okulu Belge Takdim Töreni” düzenlendi.
23:18 İran ile İngiltere, Fransa ve Almanya arasındaki nükleer faaliyetlere ilişkin görüşmeler için heyetler, İran’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda ikinci kez bir araya geldi.
16:41 SPD Başkanı Yıldız : Çeşme’nin Suyu Siyasi Polemik Konusu Olmamalı. Büyük Resim Ortada
08:01 Terörsüz Türkiye Komisyonu kuruluyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Etki Odaklı Sohbetler’in beşinci bölümünde sivil toplumun öncü ismi İbrahim Betil konuk oldu

Etki Odaklı Sohbetler’in beşinci bölümünde sivil toplumun öncü ismi İbrahim Betil konuk oldu
07.06.2025
A+
A-

*Etki Odaklı Sohbetler serisi, sosyal etki yaratan kişi ve kurumların hikâyelerine odaklanmaya devam ediyor. Beşinci bölümde, Sen De Gel Derneği’nin kurucusu ve sivil toplumun duayen isimlerinden biri olan İbrahim Betil konuk oldu.

* Programda, yerelde sürdürülebilir sosyal etki modelleri, gönüllülüğün toplumsal gücü ve sivil toplum kuruluşlarının şeffaflık ihtiyacı gibi önemli başlıklar ele alındı.

* Detayı bültenimizde!…

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

SILA KARAROĞLU2021'den bu yana Marjinalli – Marjinal Porter Novelli

Gazeteci* Sıla Kararoğlu|

ANKARA, 07 HAZİRAN 2025 –  Sivil toplum ve sosyal girişimcilik alanındaki ilham verici çalışmaların görünürlüğünü artırmayı amaçlayan Etki Odaklı Sohbetler, her hafta farklı bir sosyal etki öyküsünü izleyiciyle buluşturuyor.

Dün yayınlanan beşinci bölümde ise sivil toplumun öncülerinden İbrahim Betil, Sen De Gel Derneği çatısı altında yürüttüğü etkili kalkınma çalışmalarını ve Türkiye’de sivil toplumun gelişim ihtiyacı üzerine konuştu.

Sen De Gel Derneği: Yardımla değil, dönüşümle etki yaratmak
2012 yılında kurulan Sen De Gel Derneği, Afrika’nın en yoksul ülkelerinden biri olan Gambiya’da temiz suya erişim, tarımsal üretim, küçükbaş hayvancılık, mikrokredi ve kadın istihdamı gibi alanlarda projeler geliştiriyor. Dernek, yardım etmek yerine, toplulukların kendi ihtiyaçlarını karşılayacak sistemler kurmalarına öncülük ediyor. 550 bini aşkın kişinin hayatına dokunan bu çalışmaların temelinde, insan onuruna ve sürdürülebilir kalkınmaya dayalı bir yaklaşım yer alıyor.

Programda derneğin bu yaklaşımını vurgulayan İbrahim Betil: “Biz yardım yapmayı değil, hayatları dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bir köyde kadınlar havanda saatlerce pirinç dövüyor, elleri kan içinde, nasırlı. Onlara mazotla çalışan değirmen verdik, iki dakikada öğütüyorlar. Mikrokrediyle dikiş makinesi alıp işini kuran kadın, bir ay sonra borcunu tamamen geri ödedi. Şimdi dört çocuğunu geçindiriyor ve yanında iki kadına daha iş veriyor. Bu insanlar dilenci değil, yeter ki fırsat verilsin. Biz ekmek değil, umut ve özgüven taşımaya çalışıyoruz” şeklinde ifade etti.

Türkiye’de sivil toplumun güçlenmesi için neler gerekli?
Programda Türkiye’deki sivil toplum yapısının mevcut durumu da ele alan İbrahim Betil, sivil toplum kuruluşlarının şeffaflık ilkesine bağlı kalmadığı sürece toplumun güvenini kazanamayacağını dile getirdi: “Sivil toplumun güçlenmesi için önce şeffaflık gerekiyor. Türkiye’de 102 bin dernek var ama kaçı hesap verebilir durumda? Kaçı bağışın nerede kullanıldığını anlatıyor? İşte bu yüzden insanlar sivil topluma güven duymuyor. Bu güveni yeniden inşa edecek olanlar da yine sivil toplum kuruluşlarının kendileridir.”

Ayrıca Türkiye’de gönüllülüğe dair yaygın önyargılara dikkat çeken Betil: “Bizim kültürümüzde hâlâ ‘devlet baba yapar’ anlayışı baskın. Halbuki gönüllülük insanı büyütür. Gönüllü çalışmak, paylaşmayı, sorumluluk almayı öğretir. Gerçek değişim, sorumluluk alan bireylerle olur ve o değişim bir gönüllünün dokunduğu hayatla başlar” sözleri ile herkesi gönüllü olmaya çağırdı.

Etki Odaklı Sohbetler serisinin beşinci bölümünü dinlemek için:
https://www.youtube.com/watch?v=rRwTCRZU8lU&t=236s&ab_channel=SosyalUp

Podcast olarak dinlemek için:
https://open.spotify.com/episode/1uv1mCVKoqZ4XDsAFCevYK?si=57875cef0e6a4ade

***

SosyalUp Etki Odaklı Sohbetler, Türkiye’de sivil toplumun, sosyal girişimlerin ve etki yaratan bireylerin sesini daha geniş kitlelere duyurmak; toplumsal fayda üretmek isteyenlere ilham vermek, iyi örnekleri görünür kılmak ve sivil topluma olan inancı güçlendirmek amacıyla hazırlanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.