enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:30 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO) Eğitim İçin Birlik: Temsili Ayakkabı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi
00:30 Otomotivde ekim rekoru: 10 ayda 1 milyondan fazla araç satıldı…
00:27 Türk savunma sanayii yenilikçi ürünleriyle, Mali’nin başkenti Bamako’da BAMEX’25 fuarında olacak…
00:24 ABD’den nadir mıknatıs bağımlılığını bitirmek için 1.4 milyar dolarlık yatırım…
00:24 İÜ Rektörü Zülfikar: 6 asırlık üniversitenin ve mezunlarının onurunu koruduk
00:19 Marjinal Porter Novelli’den,’Yanındayız Derneği’ne stratejik iletişim danışmanlığı desteği
00:17 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
00:14 Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu” hakkında, ‘Ön yargılı ve mesnetsiz’ dedi…
00:09 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:07 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:06 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den: Son 6 yılda 18 yeni üst geçit, 38 engelli asansörü
00:04 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ilin sağlık turizmindeki gücünü dünyaya tanıtmaya devam ediyor
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
12:32 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
12:07 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
10:41 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
07:56 “Her yerde Türkiye var!”
07:13 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
07:10 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünya Enerji Trendleri Rezervler, Kaynaklar ve Politikalar

Dünya Enerji Trendleri Rezervler, Kaynaklar ve Politikalar
23.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / SETA bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’ndan ‘Dünya Enerji Trendleri Rezervler, Kaynaklar ve Politikalar’ konuların ele alındığı kitap yayımlandı.

Kitabın editörlüğünü, Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr. Göv. ve  SETA’da proje araştırmacısı Prof. Dr. Kemal İnat ve Araştırma Asistanı Büşra Zeynep Özdemir Daşcıoğlu yaptı.

Elinizdeki kitap dünya enerjisine hem rezerv ve kaynaklar hem de önemli aktörlerin politikaları açısından ışık tutmayı amaçlanıyor.

Bu çerçevede dünyanın bütün bölgelerindeki enerji rezerv ve kaynaklarına dair veriler incelenmekte ve bu alanda öne çıkan aktörlerin enerji politikaları analiz ediliyor.

Bu inceleme ve analiz yapılırken dünyada son dönemde enerji alanında söz konusu olan trendler göz önünde bulundurulmakta ve anlaşılır şekilde açıklanmaya çalışılmıyor.

Birinci bölüm dünya enerjisinde değişim ve süreklilik trendlerinin genel olarak ele alındığı giriş makalesiyle başlıyor. Bu yazıda dünyada var olan geleneksel ve yenilenebilir enerji kaynaklarının üretim ve tüketimine dair ana eğilimler ele alınmakta, özellikle de nükleer ve kömür gibi bazı ülkelerin terk etmeye yöneldiği bazı ülkelerin ise daha fazla üretme eğilimi içinde olduğu yakıtlara yönelik
farklılaşan politikalar analiz ediliyor.

Bunun yanında yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş trendinin hangi bölgelerde daha yoğun yaşandığı ve hangi bölgelerin de geleneksel enerji kaynaklarıyla yola devam ettiği inceleniyor.

Birinci bölümün ikinci makalesinde ise Türkiye’nin enerji kaynakları ve politikalarına ayrı bir yer ayrılıyor. Türkiye’nin gerek geleneksel gerekse yenilenebilir enerji üretiminde katettiği aşamaların incelendiği bu yazıda 2017’de kamuoyuyla paylaşılan Milli Enerji ve Maden Politikası’nın Türkiye’nin enerji politikalarında sağladığı dönüşüm analiz ediliyor.

Bu çerçevede özellikle enerji arz güvenliğinin sağlanmasında yerli kaynakların rolüne değinilmekte ve bu doğrultuda atılan adımlar ele alınıyor.

Dünyadaki farklı bölgelerin enerji rezerv ve kaynaklarının incelendiği ikinci bölümde bu kaynaklar açısından dünya on bir farklı bölgeye ayrılmakta ve her bir bölge ayrı bir makalede ele alınıyor.

Bu makalelerde özellikle dünya enerji kaynakları açısından öne çıkan ülkelerin sahip olduğu rezerv ve kaynaklar her bir yazıda fosil yakıtlar,
nükleer yakıtlar ve yenilenebilir enerji başlıkları altında anlatılılıyor.

Bu çerçevede Kuzey Amerika, Latin Amerika, Ortadoğu, Avrupa, Rusya ve Kafkasya, Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika, Güney Asya, Orta Asya, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya başlıkları altında dünya enerji kaynaklarını ele alan makaleler keşfedilen yeni rezervlerin ve tüketim nedeniyle yaşanan azalmanın toplam rezervlerde yol açtığı değişimleri de ele alınıyor.

Bu bölümde söz konusu bölgelerde öne çıkan ülkelerin sahip oldukları enerji kaynaklarına dair ispatlanmış rezervlerin yanı sıra üretim miktarlarına dair veriler de inceleniyor.

Üçüncü bölümde ise ikinci bölümde ele alınan bölgelerde yer alan ülkelerin enerji politikaları incelendiği gibi, aynı bölgeleri içeren on
bir makalede söz konusu ülkelerin enerji tüketimleri ve ticaretlerine dair verilerin ortaya konulmasının yanında bu ülkelerin birbirleri arasındaki ya da bölge dışı aktörlerle enerji alanında girdikleri iş birlikleri ve rekabetler detaylı bir şekilde analiz ediliyor.

Bu çerçevede örneğin Amerikan yaptırımlarının İran ve Venezuela petrol üretimleri üzerindeki etkileri ve dünya petrol arz güvenliği açısından yol açtığı sorunlar da ele alınıyor.

Kitabın enerji alanında çalışan araştırmacılara ve konuyla ilgili bütün okuyuculara katkıda bulunmasını diliyor, ortaya çıkmasında
destek veren yazarlarımıza ve basıma hazırlanmasında emek harcayan SETA çalışanlarına teşekkür ediyoruz.

İnci Cevher UZGAŞ

***

Kemal İnat

Proje Araştırmacısı
Lisans eğitimini 1992’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlayan Kemal İnat doktorasını 2000’de Almanya’nın Siegen Üniversitesi’nde “21. Yüzyılın Başında Türkiye’nin Ortadoğu Politikası” başlıklı teziyle tamamladı. 1994’te Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak akademik hayatına başlayan İnat, 2006’da doçent ve 2011’de profesör unvanlarını aldı. Aynı üniversitede 2011-2014 arasında Sosyal Bilimler Enstitüsü ve 2015-2018 arasında ise Ortadoğu Enstitüsü müdürü olarak görev yaptı. 2005’ten beri yayımlanmakta olan Ortadoğu Yıllığı ve SETA tarafından 2009’dan beri yayımlanan Türk Dış Politikası Yıllığı isimli çalışmaların editörleri arasında yer alan İnat’ın Dünya Çatışmaları, AK Parti Dış Politika, Handbuch der Religionen der Welt ve Internationale Wirtschaftsorganisationen gibi çok sayıda kitabı ile Blaetter für Deutsche und Internationale Politik, Bilgi, Türkiye Ortadoğu Çalışmaları Dergisi ve Insight Turkey gibi birçok ulusal ve uluslararası hakemli dergide makaleleri yayımlandı.
Halen Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Ortadoğu çalışmaları ve Türk dış politikası alanlarında dersler veren İnat SETA’da proje araştırmacısı olarak görev yapmaktadır.
Büşra Zeynep Özdemir Daşcıoğlu (@busrazeynepozd) | Twitter

Büşra Zeynep Özdemir Daşcıoğlu

Araştırma Asistanı
2013’te İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayan Özdemir 2016’da aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Sürdürülebilir Enerji alanında yüksek lisans derecesini “European Energy Union: A Further Step ahead or Reorganization?” isimli tez çalışması ile almıştır. Doktora eğitimine Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler programında devam eden Özdemir Ocak 2017’den bu yana SETA’da araştırma asistanı olarak çalışmaktadır.

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.